Pola Zilei: Ce-i lipsește Aradului de ziua lui?

  de E. Nola | 21 August 2021, 10:29 AM | Pola Zilei

  2

  Orașul Arad împlinește astăzi 187 de ani.
  Chiar astăzi ca urmare a decretului regal și imperial care l-a declarat oraș liber regesc în cadrul Imperiului Habsburgic.
  Este bine să fim exacți în exprimare, fiindcă am remarcat în aceste zile o părere care invocă o autoritate trecută și aproximativă despre alegerea greșită a datei în care ar trebui sărbătorit orașul.
  Nu e nicio greșeală, nu sărbătorim localitatea sau abația medievală, ci orașul, iar Aradul este oraș în sensul modern al cuvântului din 21 August 1834, de atunci când în piața din spatele teatrului actual, în cadru solemn, a fost citită diploma venită din Viena care îl ridica în mod oficial în rândul orașelor libere ale imperiului.
  Deci, este ziua de naștere a orașului nostru, indiferent dacă e povestită în limba română, germană, maghiară sau sârbă, asta ca să amintim doar de limbile vorbite mai mult în localitate pe parcursul vremurilor.
  Administrația actuală sărbătorește evenimentul printr-un festin popular și populist de două săptămâni în cadrul așa numitei „Zilele Aradului”, organizând concerte și tot felul de alte evenimente, în mod deosebit legate de mâncare și distracție ieftină. Nu că ar fi rău, dar nici bine nu e, în fond Aradul și arădenii nu au contribuit doar prin chefuri sau prin mâncare și băutură la istoria locurilor. Ajunge să ne gândim la industrii de pionierat, la acte de cultură în premieră sau, de asemenea, la evenimente sportive care au avut loc prima oară la Arad pe aceste meleaguri.
  Așadar, având toate acestea în vedere, ce credeți, ce lipsește mai mult acum în Arad, chiar și în cadrul acestor manifestări organizate de administrația simbolizată de Bibi, Călin Bibarț și patronate de cel care în sfârșit și-a luat șapca din cap, fără însă să-și dea jos și ochelarii de soare?

   

  Sondaj: Ce-i lipsește Aradului de ziua lui?

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cel mai mult ii lipsesc Aradului jurnalistii! Adica, aia adevarati! Si, ca sa nu se creada ca remarca asta e doar ironie, nu uitati ca presa ar trebui sa fie formatoare de opinie, de civism, bun simt si buna crestere. Lucruri care cam lipsesc in Arad. In mare parte, presa din arat e doar un exemplu de mistocareala grobiana, de jucat dupa fluiere si bagat batul prin gard… Stiu, ziaristii dau vina pe politicieni, dar aste e un déjà vu care merge doar la fraieri…

   +5 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.