joi, 29 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Podul de la Șicula, blestemat să ajungă un „monument istoric”

  de Mihai Todoca | 28 noiembrie 2023, 7:13 PM | Administraţie | Recomandările editorilor | Şicula | Știri Arad

  1

  În urmă cu aproape un an, promiteam că vă vom ține la curent cu situația podului de la Șicula, în momentul în care vom avea noi detalii, acest lucru s-a întâmplat abia azi. Din nefericire, podul nu are previziuni optimiste.

  „Măsurile concrete pentru refacerea podului vor fi stabilite în cel mai scurt timp” scria într-un comunicat al CJA-ului din 26 ianuarie. Trei săptămâni mai târziu, în 15 februarie, scriam care va fi soarta podului de la Șicula a cărei culee a rămas fără zidul de protecție din cauza creșterii debitului râului Criș, devenind un risc crescut pentru cei care îl traversau.

  Soluția rapidă găsită atunci a fost impunerea unei restricții de 20 de tone pe respectivul pod.

  Au trecut 10 luni de la prăbușirea zidului de protecție, 10 luni de când problema podului de la Șicula a trecut de la „la podul de la Șicula abia au fost începute demersurile de a se contracta expertiza” și au ajuns în prezent la „de îndată ce va identifica sursa necesară de finanțare, Consiliul Județean Arad va repara podul peste Crișul Alb ”.

  Altfel spus, costurile au fost aflate, indicatorii tehnici au fost votați în ședință, dar până la repararea acestuia va trece multă apă pe… Criș.

  Citește și : Din 108 poduri administrate, CJA spune că doar două sunt cu probleme până acum

  Asta deoarece suma necesară pentru a putea reface podul (pe vechea structură) este de 6,5 milioane lei, iar termenul pentru efectuarea lucrărilor va fi de un an, timp în care circulația va fi, bineînțeles, închisă.

  „Precizăm încă o dată că începerea lucrărilor depinde de identificarea unei surse de finanțare, care în acest moment încă nu există”, ne anunță Consiliul Județean Arad. Amintim declarația directorului Direcţiei Tehnice, din cadrul Consiliului Judeţean, Răzvan Ciubotariu, care în urmă cu 9 luni ne spunea că găsirea surselor de finanțare pentru refacerea unui pod este foarte dificilă:

  „Tot ce înseamnă lucrări de poduri sunt foarte scumpe, iar noi încercăm să identificăm pe viitor soluții de finanțare pe bani europeni, pentru că din bugetele proprii abia reușim să facem mentenanța. Este foarte important acest aspect financiar, pentru că noi toți ne dorim să facem , dar trebuie să vedem și ce finanțare avem”.

  Azi, concluzionăm că sursa de finanțare nu s-a găsit nici acum și nici nu tragem speranță că se va găsi prea curând. Iar dat fiind faptul că ne apropiem din nou de o creștere a debitului râului Criș, nu ne-ar surprinde apariția unor noi probleme la podul din Șicula, probleme care vor încărca prețul refacerii lui care oricum nu are șanse mari să se realizeze.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.