PNRR ar putea crea oportunitatea perfectă pentru unii angajați să obțină fraudulos mai mulți bani

  de Special Arad | 3 August 2022, 10:56 AM | Business | Naţional | Recomandările editorilor

  0

  Comunicat. Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va ajuta România să se dezvolte din punct de vedere economic și social, iar acest lucru va duce implicit la o creștere accelerată a firmelor românești. Odată cu această ascensiune, în unele firme ar putea apărea oportunități perfecte pentru cei tentați să obțină mai mulți bani prin mijloace frauduloase, afirmă avocata Alina Roșca, fondator și partener în cadrul Casei de Avocatură TGS România – Roşca Law Office.

  „Cu toții ne uităm și ne întrebăm ce evenimente va aduce această toamnă și care vor fi implicațiile acestora. Cu siguranță că nu putem să preîntâmpinăm tot ce se va întâmpla, dar măcar evenimentele care sunt previzibile pot fi luate în calcul. Unul dintre aceste evenimente este cu siguranță legat de faptul că multe proiecte vor fi sprijinite de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

  PNRR va ajuta România nu numai să atingă ținta impusă prin planul Comunității Europene pentru dezvoltarea economică a zonelor cheie precum mediul, socialul și guvernarea, dar și că firmele romaneșți să crească.

  Fondatorii și managerii de companii trebuie să se întrebe dacă firma poate crește alert.

  Întrebarea cheie pe care aceste firme trebuie să și-o adreseze este dacă sunt pregătite să pună în aplicare astfel de planuri și dacă sunt pregătite să crească într-un ritm alert”, spune Alina Roșca.

  De ce să ne punem o astfel de întrebare în loc să primim bani din PNRR?

  Avocata TGS Romania este de părere că motivul are de a face cu o creștere alertă precum și sume mari primite într-o perioadă de timp relativ scurtă pot crea dezechilibre. Unul dintre cel mai certe va fi creșterea evaziunii în cadrul firmei respective. În contextul în care costul vieții a crescut și nivelul de trai, indubitabil, va scădea, atunci ne vom întâlni cu situații în care se va crea o oportunitate perfectă pentru cei care sunt tentați să obțină mai mulți bani prin mijloace frauduloase.

  Alina Rosca Tgs România Roşca Law Office foto 2 2

  Ce poate duce la posibile fraude din partea angajaților

  Oportunitatea apare ca urmare a faptului că procedurile existente sunt insuficiente sau sunt inaplicabile pentru că nu mai răspund noilor cerințe.

  Stimulentul este tocmai faptul că nivelul de trai este în scădere combinat, în multe cazuri, cu faptul că presiunea socială de a avea și de a consuma cât mai mult ne împinge de multe ori în direcția greșită.

  Realizarea este susținută de faptul că deși persoana respectivă știe că este greșit ce face, totuși își găsește explicații în faptul că nu a fost tratată cum trebuia în cadrul societății comerciale, nu a primit promovarea sau bonusul binemeritat sau pur și simplu explicația „Toată lumea face așa! De ce nu și eu?”.

  „Desi această schemă este “clasică”, totuși cred că în contextul faptului că inflația nu a mai atins astfel de cote de 40 de ani și coroborat cu sumele mari de bani care vor veni prin PNRR va apărea o situație unică pentru un astfel de fenomen. Astfel, unii angajați vor fi tentați să nu respecte indicațiile care sunt înmânate beficiarilor banilor din PNRR. Când ai un budget mai mult decât suficent și nevoile tale personale au crescut devine tentat să îți arogi parte din buget în mod direct sau sub formă de comision pentru facilitarea obținerii poziției de furnizor cerută în cadrul proiectului pentru care au fost obținute fondurile din PNRR”, spune Alina Roșca..

  Prevenirea prin regulamente și proceduri – cheia pentru a opri fraudele

  Avocata identifică prevenirea ca cea mai simplă rezolvare a problemei. „Am constatat în ultimul timp faptul că multe societăți comerciale au regulamente interne, fișa postului, contracte individuale de muncă (și contract colectiv de muncă), DAR acestea sunt de multe ori incomplete ori inaplicabile.

  Mai mult decât atât, procedurile nu sunt respectate și sunt luate în calcul doar când apar probleme serioase cu angajații, situații în care se observă că în multe cazuri angajații nu au luat la cunoștință procedurile interne și activitatea lor urmărește doar într-o mică parte fișa postului. O altă meteahnă a sistemului românesc este faptul că salariatul este angajat pe un post, dar de fapt atribuțiile lui în cadrul societății comerciale sunt specifice unei poziții complet diferite.

  Un alt factor de risc este modelul apărut recent: munca prestată în altă parte decât locul de muncă obișnuit. Deși această metodă este foarte populară, ea nu este însă foarte bine implementată și/sau reglementată în cadrul societăților comerciale. Acest lucru ne expune la evenimente care, din păcate, pot degenera în multiple litigii între angajați și angajatori.

  Managementul societății va fi expus la o multitudine de situații neprevăzute în contextul actual și cel mai bine este să ia în serios lucruri precum reguli interne, modul de aplicare a acestor reguli, precum și sancțiuni pentru a preîntâmpina nu numai neregulile, dar și cheltuielile inutile.

  Spre exemplu, în practică, în contextul actual, sunt des întâlnite bugetele disproporționate pentru târguri și conferințe sau costurile pentru locul în care se desfășoară activitatea. Totodată, multe societăți și-au micșorat spațiul pentru birouri gândind că mulți salariați nu vor mai opta să lucreze de la sediu. Insă ulterior au fost puse în situația în care un număr substanțial de angajați să vrea să se întoarcă la muncă și, prin urmare, au trebuit să găsească soluții care de multe ori au presupus un cost mult mai ridicat decât cel pe care îl plăteau pentru birourile inițiale deoarece piață imobiliară a speculat rapid oportunitatea.

  Concluzionând, sunt convinsă că nu putem preveni toate situațiile care vor apărea, dar cu siguranță putem să preîntâmpinăm litigii lungi și costisitoare cu angajații într-un moment în care acestea sunt susținute de evenimentele actuale și un număr tot mai mare de avocați care se implică în aceste acțiuni în instanță pentru o plată “success fee”, precum și adaptarea la un nou stil de muncă (cea din locul pe care ți-l doreșți).

  Dar, așa cum știm, orice exagerare a unui lucru bun îl transformă într-un lucru rău cu multiple consecințe neplăcute. Sunt sigură că în afară de aceste situații, pe care le-am semnalat, fiecare dintre noi poate identifica multe altele care și ele, la rândul lor pot fi prevenite, înainte de a ajunge să creeze prejudicii”, spune avocata Alina Roșca.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.