vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Planurile unui viitor centru comercial lângă Atrium stârnesc controverse în CLM

    de Raluca Medeleanu | 18 decembrie 2020, 4:05 PM | Administraţie | Topic special

    0

    Au trecut deja 13 ani de când există planuri pentru valorificarea terenului fostei fabrici IMAR, iar acum consilierii locali au fost nevoiți să supună la vot, în ședința CLM de vineri, un nou Plan Urbanistic Zonal, prin care – de data aceasta – o firmă din București intenționează să construiască un ansamblu de clădiri comerciale și de servicii. Doar că planurile de revitalizare a zonei din apropiere de Atrium nu au mulțumit pe toată lumea, unii consilieri exprimându-și îngrijorarea cu privire la modul în care va fi afectat traficul din zonă.

    Consilierii locali USR PLUS și Alexandru Meszar de la UDMR au preferat să se abțină de la vot, însă cu toate acestea proiectul a primit undă verde de la ceilalți 16 consilieri (PNL, PSD și PMP).

    Mari semne de întrebare legate de trafic

    Consilierul Dorian Curcanu (USR PLUS), care este și președintele Comisiei de Urbanism, și-a exprimat nemulțumirea pentru faptul că PUZ-ului îi lipsește un studiu de fundamentare de trafic propriu. Mai mult, proiectul de blocuri ARED aflate în plină construcție, care va aduce mii de apartamente, e chiar lângă viitorul centru comercial și împreună ar urma să „sufoce” traficul din zonă. „Plus că PUZ-ul nu prevede nici numărul de locuri de parcare pentru handicapați”, a spus Curcanu.

    Pentru a preîntâmpina anumite probleme legate tot de trafic, consilierul local Cosmin Buruc (PSD) a adus un amendament prin care cere realizarea unui drum de acces semaforizat la ieșirea din complex, peste șine, către sensul de mers către Podgoria.

    Despre lipsa unui studiu de trafic trebuie să specificăm că, potrivit documentelor aferente PUZ-ului, beneficiarii proiectului au solicitat aprobarea, pe care au primit-o în 30 ianuarie 2020, de a folosi studiul de trafic deja existent pentru vechiul proiect AFI Palace, realizat de Pro Arhitectura, în 2012, iar soliciatea a primis aviz favorabil, purtând semnătura primarului Bibarț.

    De asemenea, Călin Bibarț a afirmat în ședința CLM de astăzi că în vremea în care a fost viceprimar ar fi asistat la discuții cu investitorii pentru a le sugera să renunțe la ideea de a construi un magazin de bricolaj, însă aceștia ar fi refuzat, motivând că magazinul respectiv ar fi pilonul principal din care iși vor scoate financiar investiția și că decât să renunțe la el, mai bine renunță la proiect. În acel caz, Primăria a insistat ca partea de bricolaj a complexului să fie orientată în spate, către 6 vânători, astfel încât să nu afecteze traficul de pe Aurel Vlaicu.

    Reprezentanții municipalității susțin că PUZ-ul are toate avizele favorabile, inclusiv de la Protecția Mediului.
    complex comerical fosta fabrica imar 2

    În schimb, Florin Stana, de la USR PLUS, și-a exprimat dubiile față de dezvoltator, afirmând că e o companie cu capital negativ de milioane de lei și un singur angajat, astfel că se pune problema dacă va avea, într-adevăr, surse financiare pentru a realiza investiția.

    Suntem de acord că proiectul ar aduce bani și locuri de muncă în Arad, dar ar fi fost mai bine să fie o dezbatere mai largă a dezvoltatorului cu specialiști și cetățeni, așa că pe viitor propunem ca dincolo de consultarea formală să fie consultate și partidele politice, și cetățenii, la proiecte de o asemenea amploare. De exemplu, în Arad e nevoie de birouri, nu de un magazin de bricolaj”, a spus Stana.

    Un proiect – indiferent cum e făcut – e de preferat în locul unui teren lăsat de izbeliște?

    Poziția primarului referitoare la eventualele probleme pe care le-ar crea noul proiect e că sunt de preferat decât un spațiu complet părăsit, în apropiere de centrul orașului, pe care cresc bălăriile și care atrage oamenii străzii. Într-adevăr, de-a lungul timpului, terenul fostei fabrici IMAR a devenit loc pe care s-au consturit diferite bodegi și s-au adunat gunoaiele. Amintim acțiunea Poliției Locale din 2018 prin care au fost demolate anumite construcții ilegale, improvizate, în care se tot aciuiau oameni ai străzii care deranjau locatarii din blocurilor din zonă, prin mizeria și scandalul pe care îl făceau acolo.

    fosta fabrica imar

    Proiecte peste proiecte, toate uitate în sertare

    Cu toate acestea, nu putem lăsa să ne bucure prea tare proiectul, întrucât ne gândim la faptul că nu este pentru prima dată când se anunță planuri mari cu terenul respectiv. Din 2007, de când a fost demolată fabrica IMAR, terenul a tot trecut de la un proprietar privat la altul, fiecare cu mari planuri de a investi într-un complex comercial care nu au mai fost puse în practică.

    Primii au fost dezvoltatorii Africa Israel Investments, apoi AFI Europe România care pregăteau un mall, ca pe urmă să fie preluat de Complex Rezidențial Arcade SRL, al cărui proiect de „centru comercial + complex rezidențial” a fost întocmit în 2016 chiar de firma soției lui Gheorghe Falcă, Pro Arhitectura SRL. Apoi, în septembrie 2017, AFI Europe a preluat din nou terenul și stabilise și un termen limită pentru începerea construirii noului complex comercdial: anul 2018, lucru care, evident, nu a mai avut să înceapă. Acum, terenul respectiv a ajuns în mâinile unei firme din București, Europe Logistics SRL, care intenționează, din nou, un complex comercial…

    PUZ-ul care a trecut vineri de votul consilierilor a fost întocmit tot de Pro Arhitescura, iar anumite părți de Geoproiect Consult SRL, din Arad.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.