duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  „Plantăm fapte bune în România” – Aproximativ 10.000 de voluntari vor planta sâmbătă peste 220.000 de puieţi în toată ţara, inclusiv în județul Arad

  de - | 13 noiembrie 2015, 3:05 PM | Eco | Fântânele | Știri Arad | Zerind

  0

  Aproximativ 10.000 de persoane s-au înscris în campania „Plantăm fapte bune în România”, în cadrul căreia vor fi plantaţi, sâmbătă, peste 220.000 de puieţi pe terenuri din 14 judeţe din ţară, dar şi din Chişinău, mai fiind nevoie de voluntari în Teleorman, Vâlcea şi Buzău. În județul Arad, campania se va desfășura la Zerind şi Fântânele.

  Acţiunea „Plantăm fapte bune în România” este organizată de Asociaţia Ecoassist în parteneriat cu Ministerul Mediului, pe două paliere.

  Astfel, pe site-ul plantamfaptebune.ro, se pot înscrie voluntari la plantările oficiale – pe terenuri neproductive, degradate sau cu risc de alunecare, puse la dispoziţie de primării, pentru care Romsilva pune la dispoziţie puieţii – sau să planteze pe cont propriu într-un loc care le este la îndemână – livadă, curtea casei, parc, curtea şcolii, grădiniţei, spitalului, bisericii, un aliniament stradal, marginea unui drum de acces în localitate etc.

  Organizatorii speră ca sâmbătă să fie plantaţi astfel peste un milion de puieţi.

  Aproximativ 223.000 de puieţi vor fi plantaţi pe cele aproximativ 70 de hectare puse la dispoziţia asociaţiei de primăriile care au răspuns apelului „Plantăm fapte bune în România” şi verificate de Romsilva.

  La acţiune s-au înscris aproximativ 10.000 de voluntari, care vor face plantările în 19 localităţi din 14 judeţe din ţară: Călăraşi – Ulmu şi Jegălia, Constanţa – Peştera, Giurgiu – Malu, Teleorman – Talpa, Dolj – Rojişte şi Greceşti, Hunedoara – Brad, Vâlcea – Feteni, Dâmboviţa – Bezdead, Buzău – Boboc şi Beceni, Covansa – Belin, Sălaj – Valcău de Jos, Arad – Zerind şi Fântânele, Prahova – Plopu si Valea Călugărească şi Timiş – Utvin.

  Mai avem o zi! Sunteți pregătiți de marea acțiune?
  Dacă v-ați înscris și confirmat oficial pe plantațiile noastre,…

  Posted by Plantam fapte bune in Romania on Thursday, November 12, 2015

  Şi la Chişinău vor fi plantaţi 10.000 de puieţi cu ajutorul a 400 de voluntari.

  Potrivit site-ului plantamfaptebune.ro, ar mai fi nevoie de voluntari pentru plantările din Talpa (Teleorman), Feteni (Vâlcea), Beceni (Buzău) şi Chişinău.

  Cei care nu au cum să ajungă în niciuna din cele 20 de localităţi se pot înscrie la o plantare pe cont propriu. Ei pot urmări, pe site-ul plantamfaptebune.ro, un material video explicativ cu infograficul etajelor fito-climatice (sau arealul speciilor lemnoase forestiere).

  Puieţii plantaţi sâmbătă vor fi îngrijiţi pe o perioadă mai mulţi ani, până la atingerea maturităţii. Romsilva furnizează asistenţă de specialitate pe plantaţiile oficiale ale proiectului.

  Reprezentanta Ecoassist Liana Buzea a declarat pentru MEDIAFAX că n-a fost posibilă organizarea de plantări în fiecare judeţ, fiind de îndeplinit mai multe condiţii pentru această acţiune.

  Sony Pictures Television Networks a lansat o campanie internaţională de responsabilitate socială, desfăşurată la…

  Posted by Plantam fapte bune in Romania on Wednesday, November 4, 2015

  Membrii asociaţiei s-au adresat autorităţilor locale din toată ţara cerându-le să identifice terenuri pentru plantări, respectiv terenuri neproductive sau chiar degradate sau cu risc de alunecare. Iniţial au fost identificate 460 de hectare de terenuri, ceea ce ar fi implicat plantarea a peste 1,2 milioane de puieţi. Însă ulterior s-a constatat că unele terenuri nu aparţineau primăriei sau că unora nu le putea fi schimbată destinaţia. În plus, era necesară adoptarea unei hotărâri de consiliu local pentru includerea terenului în campania de împădurire, iar unele autorităţi au spus că nu mai este timp pentru pregătirea tuturor documentelor, urmând să participe eventual la campania de împădurire din primăvară.

  În cadrul iniţiativei „Plantăm fapte bune”, din 2011 şi până în prezent, 12.528 voluntari au plantat şi îngrijit 258.200 copăcei pe un total de 65,5 hectare de terenuri publice neproductive în următoarele judeţe: Argeş, Braşov, Cluj, Constanţa, Covasna, Ialomiţa, Iaşi, Prahova, Mureş, Satu Mare, Sălaj şi Timiş.

  Pe site-ul plantamfaptebune.ro, a fost lansată Harta tăierilor de păduri – aplicaţia online şi pentru android – prin care oricine poate raporta o tăiere de pădure din ţară.

  În 2013 iniţiativa a primit Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României.

  Sursa: Mediafax

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.