Piețele arădene sunt doldora de oameni, de comercianți fără măști, nu se verifică temperatura nimănui, dar restaurantele și terasele sunt „factor de risc”. Cui folosește această măsură?

  de Raluca Medeleanu | 7 mai 2020, 12:10 PM | Reportaj | Topic special

  20

  „Plimbarea” pe care am făcut-o astăzi la una dintre piețele arădene a pornit din dorința de a arăta că revolta pe care și-o exprimă în aceste zile patronii de localuri este, pe drept cuvânt, mai mult decât justificată. În timp ce pe terase bate vântul și se aștern pânze de păianjen, alte locuri „clocotesc” cu oameni, iar facturile nu țin cont de „starea de urgență”.

  Am completat declarația pe traseul „Bulevardul Revoluției – strada Crișan – Piața Mihai Viteazu și retur”. Ne-am deplasat pe jos către piață, în jurul orei 11 dimineața, privind atenți ce vedeam în jur. Dacă ignorăm complet măștile pe care le purtau aproape toți oameni, am putea spune cu ușurință că la Arad e o zi de joi oarecare prin oraș. Mașinile treceau cu zecile pe minut, muncitorii spărgeau de zor, mirosul de praf și asfalt încins se ridica până în văzduh, iar oamenii se îmbulzeau la trecerea pentru pietoni să nu cumva să prindă „roșu”. Privind spațiile comerciale de la parterul clădirilor, ne creau impresia că cineva a jucat „X și O”, iar cel care a pierdut s-a ales cu spațiul închis. Pe Crișan, de exemplu, am văzut vreo două magazine de haine închise, dar alte două spații care aparțin aceleiași firme care vinde haine de import erau deschise, cu mențiunea „primim doar câte 10 clienți deodată înăuntru”. Am mai văzut deschise și un magazin de second hand , care anunța „marfă nouă”, un magazin care vinde produse de tot felul, de tipul „totul la x lei”, un magazin de bijuterii, un magazin de optică și un fast food.

  Apoi am ajuns la piață, pregătiți să ni se ia temperatura și să fim direcționați către circuitele de „intrare” și „ieșire” (așa cum indică panoul), însă nu ne-a întâmpinat nimeni, în afară de clienții care se înghesuiau, firește, să cumpere bunătățile de pe tejghele, de la comercianți cu măști sub bărbie (ba unii chiar  fără). Nici măcar în hală nu ne-a întrebat nimeni de sănătate, singurul agent de pază prezent fiind antrenat într-o discuție cu o doamnă vânzătoare, vizibil amuzat.

  E adevărat, majoritatea oamenilor purtau măști, dar cu această excepție viața pare neschimbată oarecum în oraș. Iar acest lucru nu o spunem neapărat în ideea de a blama. E greu să îți schimbi modul de trai, mai ales când știi că peste o săptămână încep să se „dezghețe” restricțiile. Ceea ce nu înțelegem este de ce unii sunt trecuți cu vederea, iar alții sunt persecutați. Ne gândim, desigur, la patronii de localuri care nici până în acest moment nu știu sigur când vor putea să își reînceapă activitatea, măcar pe terasă, cu mese reduse. Nimeni nu pare îngrijorat de viața lor: încasările sunt zero, dar facturile vin în continuare, iar proprietarii spațiilor cer la rândul lor plata chiriei, căci majoritatea localurilor sunt în chirie (cele de pe Bulevard, mai ales, trebuie să achite chirii de mii de euro pe lună). Din ce? De unde bani? Ne-am obișnuit de atât de mult timp să privim „patronii” ca pe o categorie privilegiată, încât am uitat că sunt și ei oameni, cu părinți și copii…

  Privind imaginile din articol, împreună cu înregistrarea video, nu putem să nu ne întrebăm de ce a sta la o terasă complet în aer liber, respectând firește normele de distanțare, este considerat mai periculos decât învălmășeala pe care o vedem zilnic în piețe și, să nu mai vorbim,  cea pe care o vedem în anumite supermarketuri (nu avem imagini de acolo, întrucât fiind spațiu privat, nu avem dreptul, dar credem că aveți cu toții formată o idee despre înghesuiala care se produce, zilnic, și acolo).

  Cu toate că în data de 15 mai așteptăm cu toții o anumită relaxare, putând să mergem chiar și la pescuit sau vânătoare, ba chiar și la muzeu(!), până vom putea să bem o limonadă la o terasă va mai trebui să așteptăm săptămâni bune. În cel mai bun scenariu, patronii localurilor vor avea voie să servească (doar) pe terasă, sub anumite condiții, peste o lună.

  Antreprenorul Dragoș Petrescu a declarat la Digi24 că patronii de restaurante se așteaptă ca autoritățile să le dea voie în 1 iunie să deschidă terasele, iar din 15 iunie să li se permită și deschiderea propriu-zisă a restaurantelor: „trebuie să creștem încrederea clienților noștri să iasă din casă, de aceea vrem să deschidem terasele (n.red. în 1 iunie), urmând ca în faza a doua, din 15 iunie, să deschidem și 50% din capacitatea de interior a restaurantelor, iar cu data de 1 iulie, dacă toate lucrurile decurg normal, să deschidem integral activitatea în industria ospitalității din România”.

  Între timp, pe Facebook, patronii se țin de glume (căci dacă nu mai avem umor, nu mai avem nimic) și anunță că își vor regândi strategiile încât să-și transforme localurile în muzee, astfel încât să se poată bucura și ei de primirea oamenilor.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. În piețe se procedează corect. Nu exista nici un temei legal pentru ,,verificatea” temperaturii. Și oricum acest parametru este relativ. Temperatura crescută poate avea multiple cauze. Exemplu: o măsea variată, o infecție în organism etc. Și aceasta operatiune trebuie realizată de personal medical calificat.

   --2 voturi
   +1
   -1
    • Autoritățile nu au cerut un asemenea demers. Nici nu ai cum să îl ceara, întrucât nu exista un temei legal pentru realizarea acestora. Nu exista nici un act cu valoare juridica emis de vreo autoritate publică în acest sens. Verificați va rog si indicati-l. Pentru o corecta informare a cetățenilor.

     --12 voturi
     +1
     -1
     • A fost o masura anuntata de TOP SA, adica cei care administreaza piata. Nu ma credeti, uitati aici link catre emisiunea colegilor nostri de la TV Arad care au fost acolo cand s-a pornit demersul respectiv, care acum, asa cum spuneam, nu se mai face: https://www.tvarad.ro/news/se-masoara-temperatura-corporala-in-piete/2262

      Iar despre act cu valoare juridica…. putem spune multe, nu va contrazic deloc. Nu exista act nici pentru purtarea obligatorie a mastilor, iar dupa cum a anunat CCR nici macar amenzile aplicate nu sunt constitutionale. Asa ca, din nou, subliniez: tocmai asta e ideea, in aceste conditii, oamenii de ce nu pot vinde limonada la o terasa complet in aer liber?

      +9 voturi
      +1
      -1
   • Unde spun eu ca e o problema ca merge lumea la piata? Ati citit articolul sau doar titlul? Cer eu inasprirea masurilor sau, din contra, relaxarea lor? Treaba cu “masca obligatorie si luatul temperaturii” era anuntata de la Primarie, iar pe poarta de intrare in piata scrie clar: “masti si manusi obligatorii”. Eu am impus asta sau autoritatile? Dar ok, bat campii, am inteles

    +12 voturi
    +1
    -1
   • Oamenii sunt niste proști, nespălați, needucați, fără bun simț și care nu sunt capabili să gândească peste un un anumit nivel. Mai ales in arad, unde chiar au rămas din păcate doar proștii și oamenii simpli, asta+i adevărul crud. Piețele astea sunt doar vârful icebergului iar colac peste pupăză e vorba redusului ăstuia de mai sus “daca ieșeați din casă mai des” și “oamenii au văzut că nu se potrivește cu realitatea”, tu având desigur 6 ani de facultate și stăpânești excelent principiile epidemiologiei și a fiziopatologiei unei boli.

    +7 voturi
    +1
    -1
    • Bravo Horus! Pacat ca sunt foarte puțini cei care gândesc ca tine!

     Cum Paștele mă-sii sa întrebi de ce sunt închise terasele? Să faci și articol pe temă! Incredibil!

     In rest incepe sa imi pară rău că nu a făcut ravagii virusu’ și în Arad. Românii sunt mereu mai deștepți decât medicii, decât oricine! Nație de cocalari! 🤮🤮🤮

     --2 voturi
     +1
     -1
  2. Primaria poate da hotarari contrare legilor si Constitutiei? Cine sa-mi ia temperatura si de ce?
   Si daca as avea temperatura ce? Nu am mai avut pana acum? Si nu o sa mai am? Ba da ne lasam prostiti de astia? Dar pana acum lumea nu racea sau nu mai facea gripa? Sau Nea Gheorghe de la intrarea din piata are studii medicale?

   --3 voturi
   +1
   -1
   • Copiez raspunsul de mai sus si aici, pentru dumneavoastra: A fost o masura anuntata de TOP SA, adica cei care administreaza piata. Nu ma credeti, uitati aici link catre emisiunea colegilor nostri de la TV Arad care au fost acolo cand s-a pornit demersul respectiv, care acum, asa cum spuneam, nu se mai face: https://www.tvarad.ro/news/se-masoara-temperatura-corporala-in-piete/2262

    Iar despre act cu valoare juridica…. putem spune multe, nu va contrazic deloc. Nu exista act nici pentru purtarea obligatorie a mastilor, iar dupa cum a anunat CCR nici macar amenzile aplicate nu sunt constitutionale. Asa ca, din nou, subliniez: tocmai asta e ideea, in aceste conditii, oamenii de ce nu pot vinde limonada la o terasa complet in aer liber?

    +5 voturi
    +1
    -1
  3. Din moment ce la intrarea in piete, in unele magazine sta un nene cu un termometru imi imaginez ca e vorba de decizia autoritatilor( locale , centrale sau care or fi ele) . Ca doar nu si-a cumparat nenea ala termometrul pe persoana fizica si si-a descoperit un nou hobby.
   Sigur ca e vorba de decizia autoritatilor , numai ca acestea isi dau foarte des cu dreptu’ in stangu’.
   Ce zice Vela, contrazice Orban si tot asa.
   Vorba romanului: mai rau sa nu fie!

   +13 voturi
   +1
   -1
  4. Mi-as dori ca pe baza articolelor asemanatoare ca acestea, autoritatile sa decida ca nu e vreme de „relaxare” si sa mai stam in casutele noastre inca 2 luni. Democratia creeaza o stare de infatuare superficiala a diverselor persoane, care sunt ofensati de luarea temperaturii prin intermediul unui termometru digital non-contact, de zici ca persoanele de la paza folosesc unul clasic ce-l introduce in dosul tuturor. La munca cand ne ia temperatura nu avem probleme, in scoli iarasi nu deranjeaza pe nimeni, doar pe vremea unei epidemii mondiale avem probleme. Tragic.

   +1 voturi
   +1
   -1
   • Pop,daca-ti ia temperatura ce rezolva?
    Iti poate pune un portar analfabet diagnostic?
    Daca stai in casa inca x luni ce rezolvi? Crezi ca economia te asteapta? Crezi ca nemtii de fraieri au fost relaxati tot timpul? Iar vom fi coada Europei,cum suntem si acum..
    Auzeam in presa oligofreni ce spuneau ca diaspora a infectat tara….da,iti dai seama..si USA a fost infectata tot de diaspora,Franta si UK la fel,diaspora romaneasca a dus virusul pretutindeni…
    Apoi de ce ar trebui sa stau in casa si sa astept….tratament ce nu exista si nu prea sunt sanse sa existe…

    0 voturi
    +1
    -1
    • Pentru ca tu tanar sanatos si liber, care probabil faci boala in forma ei asimptomatica, daca te plimbi de tembel prin tot orasul, neprotejat si nespalat vei raspandi boala conform unui index specific bolii denumit R-0, care in cazul covid se estimeaza ca e intre 2 si 3, deci tu vei da boala la minim alti 2 maxim 3 si ei la randul lor si asa creste numarul cazurilor logaritmic (n-am pretentia neaparat sa intelegi, ca in arad si-asa IQ-ul mediu e sub nivelul marii) si se va in scurt timp sa faca boala cei care vor face forme simptomatice severe si vor face o chestie denumita sindrom de detresa respiratorie si care are nevoie de intubatie si ventilatie mecanica. Cum Aradul PNL-ului local (altii cu IQ-ul mediu sub nivelul marii) a ajuns sa aibe un singur UPU pentru tot judetul si undeva sub 100 de paturi de ATI se va ajunge foarte repede sa nu mai poti asigura numarul de ventilatoare si deci pacienti potential salvabili vor muri, la fel ca cei care au alte boli si care ar fi avut nevoie de ventilatorul respectiv si tot asa pana cand vor muri cateva mii de oameni salvabili doar in acest judet minunat si plin de intelectuali.

     +5 voturi
     +1
     -1
     • Pe cine protejăm stând în casă și cât timp trebuie să ne izolăm, statistic vorbind, pentru a ne imuniza? Încă o lună, două, trei, patru, …zece? Izolarea nu duce la imunizare și atâta timp cât corpul nu își produce anticorpi pentru Corona SARS-2, pericolul de îmbolnăvire este iminent. Asta este o realitate nu o estimare, sau un calcul statistic. Nu convine, speriaților și frustraților? Se urlă peste tot că se vrea adevărul!!! Poftim adevărul = până când nu te imunizezi, vei fi permanent în pericol de a te infecta.
      .
      Cât despre transmisibilitatea de tipul Corona, nu este nici cu asta nimic nou. Virusurile se răspândesc pe același căi știute de multișor. Cam de când unii din actualii comentatori nici nu erau planificați, iar alții erau niște mucoși.
      .
      Paturi cu ventilatoare pentru toți cetățenii județului!!! Un nou slogan de campanie la locale. Poate fiecare cetățean al județului să-și finanțeze acest pat cu ventilator? Plătesc ei impozite, care să poată finanța aceste paturi cu ventilatoare pentru „salvabili”.
      .
      Ne isterizăm de geaba într-o Pandemie de virus gripal și ne facem jdemii de cruci prin fața bisericilor. Ura între cetățeni este promovată și întreținută de aceleași partide politice … și „salvabilii dăștepți” nu găsesc nimic ciudat în asta. În același timp, doar o comparație, mor pe drumurile țărișoarei pline de „dăștepți salvabili”, mii și mii de românași salvabili, în ficare an. Alți peste o 100 de mii supraviețuitori din accidente, rămân cu urmări de pe urma acestora, din cauza gravității rănilor. Și? A declarat cineva Stare de Necesitate din cauza aceasta? 55% din accidente se petrec pe drumuri rurale. De 30 de ani câți kilometrii de autostradă au fost construiți în RO, ca circulația rutieră să devină mai sigură? Și nu văd pe nimeni isterizat. Bașca, se vând BMW-uri second pe bandă rulantă. Nu știu un tinerel cu carnet de circulație luat că a făcut vârsta, care să nu-și dorească un BMW second. Cât de sigură este mașina și cât costă o reparație simplă, de ex. de etriere la blocurile de frânare? Nu-i interesează. „Las că luăm de shrot.” Câți din ăștia știu cât costă un set de amortizoare și importanța acestora în a menține mașina pe drum, la viteze de peste 70-80km/h??? … DAR imediat „vai săracu, … și era un băiet așa de buuuun, … să se odihnească în pace” etc, etc.
      .
      Da, moartea face parte din viața noastră, că ne este sau nu, frică de ea. Dar este foarte interesant de urmărit, cum mortea a devenit dintr-o dată subiectul politic nr.1, … au apărut și ISTERICII și ALARMIȘTII DĂȘTEPȚI, de „mamă-mamă”, la soare te poți uita da la ei ba!
      .
      PS – Stimată Raluca, nu a remarcat nimeni ironia din acest articol. Ce să mai vorbim să comenteze, de fapt, IMPOTENȚA ȘĂFILOR și AIUREALA/DEBANDADA produsă de deciziile HAOTICE și HEIRUPISTE ale unei administrații conduse de Jigodii INCAPABILE. Nu asta este hiba! Hiba este de ce „Aradean 2”, „Chris”, sau „Cetatean” au o părere. Cum la naiba să ai un IQ „sub nivelul mării” și să-ți permiți un cometariu. De parcă ar trebui să existe o ștachetă al IQ-ului să ai dreptul la un comentariu. PROBLEMA ESTE COMENTARIUL unuia sau altuia!!! De aia merge prost totul în românica.

      --2 voturi
      +1
      -1
  5. Am inteles,sunt multi la care le lipseste socializarea langa o limonada sau bere.Pana aici totul este ok! Dar sunt alte aspecte in masura sa dea frisoane.Deja o parte semnificativa a populatiei este in pragul saraciei.Despre acest fenomen,in mod curios nu se prea vorbeste.Ori se stie din istorie ca depasirea unui prag va atrage inevitabil turbulente sociale sí se va pierde ,controlul’.Lipsurile,foametea nu mai tin cont de lege,Constitutie si nici macar de Dumnezeu.Va fi imperios necesara o “reordonare” a sistemului social.Sunt necesare transformari de la radacini.Alte concepte economice,alt tip de relatii interumane.Si toate astea cu viteza marita,altfel va face implozie toata sandramaua.Cum spunea Marin Preda in ,Morometii’: “Timpul nu mai are rabdare”!

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.