Piesa asta este „hit”… umorul slapstick n-a murit!

  de G. Tomescu | 17 noiembrie 2015, 9:20 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  „Trei gemeni venețieni” – așa s-a numit piesa de marți seara, adusă la Festivalul de Teatru Clasic Arad de către Teatrul Mic din București. O comedie ușoară (dureros de ușoară), un spectacol de copii care intră în categoria teatrului clasic doar pentru că umorul de șleahtă dăinuie din cele mai vechi timpuri și, probabil, nu va muri niciodată.

  E nevoie de astfel de piese la un astfel de festival? Având în vedere numărul de spectatori, se pare că da… într-o seară de marți, când lumea nu are chef de nicio „filozofeală”, de nicio dramă existențială sau de vreun „greu” al literaturii universale. Așa-numitul umor „slapstick” face ravagii în continuare. Nu avem niciun motiv să blamăm Teatrul Mic sau pe Antonio Collalto, scriitorul italian care a comis această piesă după rețeta tradițională Commedia dell’arte. La urma urmei, chiar și atât de îndrăgitul Shakespeare a introdus multe scene slapstick în comediile sale, iar „epoca de aur” a cinematografiei americane s-ar fi dus dracului fără Stan și Bran, frații Marx sau Chaplin.

  Așa că… era să uit, iată și o descriere a piesei „Trei gemeni venețieni”, copiată direct de pe site-ul Teatrului Mic. Restul e, vorba aia, cancan!

  „Destinul are umor şi, din când în când, este poznaş; îi aduce la Paris, în acelaşi han, pe trei gemeni aflaţi în căutarea iubirii. Într-o sarabandă a încurcăturilor, fiecare dintre fraţi este luat drept un altul. Zanetto pare că şi-a ieşit din minţi, se comportă ciudat şi vrea să ia de soţie trei femei deodată. Ceea ce nu ştie nimeni este că Zanetto e mereu un alt frate. Comicul acestei situaţii inedite creşte într-un ritm alert, până la final când confuziile sunt clarificate şi toate cuplurile îşi regăsesc fericirea”. 

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.