Pictura monumentală a arădeanului Cristian Sida va decora o instituție din Franța

  de Special Arad | 28 July 2017, 11:25 AM | Cultură

  0

  Opera monumentală a unuia dintre cei mai bine cotați artiști vizuali români contemporani, timișoreanul Cristian Sida (născut la Arad), va decora o instituție din Aubusson (n.r. localitate considerată „capitala tapiseriei mondiale”, unde s-a realizat celebra tapiserie „Doamna și licornul”, gazduită în prezent de Muzeul Louvre), în Franța. Lucrarea lui Cristian Sida, realizată în tehnică mixtă (acril / spray / vernis / pvc / aluminiu) acoperă unul din pereții exteriori ai Oficiului de turism din localitatea franceză amintită având 4 x 2,4 metri.

  Această lucrare monumentală a fost realizată săptămâna aceasta, în paralel cu expoziția „Arbres”, care reunește artiști din 15 țări, inclusiv România. Primarul localității Aubusson, Michel Moine, este cel care l-a invitat pe timișorean să decoreze sediul oficiului turistic.

  Vernisalul lucrării lui Cristian Sida e programat sâmbătă, în prezența oficialităților franceze și a artiștilor din toată lumea care participă la „Cite internationale de la tapisserie”, la Aubusson. „Pentru mine pictura este un lucru foarte serios, este un act moral, un mod de viață”, spune artistul.

  pictura lui Sida

  Cristian Sida este unul din cei în vogă artiști vizuali români contemporani, binecunoscut în străinătate. Cu zeci de expoziții în țară și străinătate la activ, timișorean prin adopție, arădeanul Cristian Sida e, de ani buni, pe jumătate rezident în Franța unde desfășoară proiecte artistice de anvergură.

  IMG_2872

  E iubit de francezi și invitat să le înfrumusețeze localitățile. Pe lângă numeroase expoziții și prezențe în galerii franceze, în urmă cu trei ani a finalizat o serie de picturi murale monumentale care împodobesc clădirile din Mericourt, în Regiunea Nord Pas de Calais, în cadrul unui proiect al muzeului Louvre / Lens.

  Cristian Sida s-a născut în Arad, în 13 aprilie 1964. Este doctor în arte vizuale, cu studii la Panteon Sorbonne Paris 1, și conferențiar la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara. Anul trecut, artistul a fost recompensat cu „Premiul pentru pictură” al Uniunii Artiștilor Plastici din România, în cadrul Salonului Național de Pictură, ediția 2015.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.