duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Peste 50.000 de gospodării, şcoli şi spitale din Timișoara riscă să rămână fără apă caldă şi căldură

  de - | 21 octombrie 2021, 8:19 AM | Regional

  0

  Primarul Dominic Fritz a anunţat, miercuri seara, că E.ON va opri furnizarea gazului către compania locală Colterm, aflată în subordinea municipalităţii şi că societatea de termoficare se află într-o situaţie critică, pe fondul „creşterii uriaşe” a preţului la gaz. Ca urmare, începând de luni, Timişoara ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură.

  Edilul avertizează că distribuţia agentului termic în circa 50.000 de gospodării din municipiu, şcoli şi spitale riscă să fie oprită.

  În această situaţie s-a ajuns deşi, în acest an, Primăria Municipiului Timişoara a transferat Colterm, din bugetul local, 132.000.000 de lei, dar datoriile istorice, cărora li s-au suprapus penalităţile acumulate în ultimii ani, explozia preţului la energie şi întârzierea unor măsuri naţionale au dus compania într-o situaţie critică, menţionează edilul.

  „Parcurgem o perioadă extrem de grea din cauza exploziei preţurilor la gaz. Compania E.ON ne-a informat astăzi că în 25 octombrie va deconecta Colterm. Nu ne-am dorit să ajungem aici. Datoriile de sute de milioane de lei acumulate în ani, căpuşarea de către diversele grupuri de interese ce au roit în jurul Colterm, la care s-a adăugat lipsa sprijinului din partea Guvernului în această criză energetică, au adus compania într-o situaţie critică, agravată vertiginos de creşterea uriaşă a preţului la gaz. (…) Până acum câteva zile, nu am acumulat niciun leu de datorie nouă la E.ON de când am preluat mandatul şi am reuşit să plătim deja aproape 10.000.000 de lei din cele 70.000.000, datorii acumulate în perioada 2013-2016. La asta se adaugă şi alte zeci de milioane, datorii vechi către alte companii şi bănci. Am purtat negocieri intense cu E.ON încă din prima zi de mandat, astfel încât să nu mai fim în situaţia din ultimii doi ani, de a achiziţiona în fiecare zi la preţul zilei, gaz pentru funcţionarea Colterm”, a transmis primarul Dominic Fritz, potrivit Agerpres.

  Mai multe detalii AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.