Update 4Noi informații din dosarul „Sănătatea în pandemie” vin chiar dinspre Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad: perchezițiile au avut loc în șapte locații!

  de Alin Olteanu | 7 octombrie 2020, 10:38 AM | Știri Arad | Topic special

  1

  Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad a decis, într-un dosar pe care-l instrumentează, să efectueze percheziții la Direcția de Sănătate Publică  Arad și la Spitalul Județean Arad. Ancheta vizează ilegalități comise în perioada pandemiei, printre care și modul de realizare a testelor. La perchiziții participă și ofițeri din cadrul DGA (sursele noastre susțin că e vorba de ofițeri din Timișoara).

  Aceste percheziții nu par totuși a fi o surpriză pentru șeful DSP Arad, Horea Timiș care a vorbit în luna august despre o anchetă ce ar putea să aibă loc, una pe care și-a asumat-o încă de la început. Acesta declara la acea vreme că: „Ne aşteptăm să fim cercetaţi şi pentru testele PCR pe care le-am făcut în afara definiţiei de caz. La nivel judeţean am decis să facem teste în cămine de bătrâni sau alte instituţii cu risc, pentru a găsi la timp bolnavii şi a limita răspândirea infecţiei. Am făcut asta chiar dacă am ştiu că nu ne încadrăm pe lege, dar altfel riscam să scăpăm de sub control răspândirea virusului tocmai în centre în care se află persoane cu multe vulnerabilităţi”.

  Conform mai multor declarații date, el a mai confirmat și faptul că au fost chemați pentru diferite anchete ce au avut loc încă de la începutul pandemiei și a recunoscut că s-au luat decizii fără cadru legal, dar care au salvat vieți.

  UPDATE

  Din informațiile pe care le deținem până în acest moment se pare că perchezițiile s-au desfășurat și la locuința directorului medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, Onel Mircea.

  UPDATE 2 

  Momentan conducerea spitalului și conducerea DSP Arad nu a dat declarații cu privire la evenimentele petrecute în această dimineață, aceștia neputând fi contactați telefonic pentru mai multe informații.

  UPDATE 3 

  Primind mai multe informații am aflat că percheziții sunt și în alte locații. Astfel, sursele noastre ne-au declarat că se desfășoară percheziții și la UVVG la Institutul de Științe ale Vieții din cadrul Facultății de Medicina, probabil din același motiv, testele.

  UPDATE 4 – Reacția Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad

  Comunicat de presă. „Ca urmare apariţiei în masa-media a procedurilor judiciare efectuate  la data de 07.10.2020 în cadrul unui dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, vă comunicăm următoarele:

  Confirmăm faptul că în dosarul penal pentru care se efectuează „in rem” acte de urmărire penală – cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de  zădărnicire a combaterii bolilor prev. și ped. de art. 352 Cod penal,  abuz în serviciu în formă continuată prev. și ped. de art. 297 alin.(1)  Cod penal cu aplic.  art. 35 alin.(1) Cod penal, neglijență în serviciu în formă continuată prev și ped. de art. 298 Cod penal  cu aplic. art. 35 alin. (1)  Cod penal, fals intelectual în formă continuată prev și ped. de art. 321  alin.(1)  cu aplic. art. 35 alin.(1)  Cod penal și uz de fals în formă continuată prev și ped. de art. 323 rap. la art. 35 alin.(1)  Cod penal -, sub supravegherea procurorului de caz, cu sprijinul ofiţerilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi Biroul de Investigaţii Criminale, a Direcţiei Generalre Anticorupţie, au fost efectuate percheziţii domiciliare la  şapte adrese,  imobile aflate pe raza minicipiului Arad, respectiv la instituţii publice şi locuinţe proprietate personală.

  Totodată, vă facem cunoscut că potrivit dispoziţiilor legale urmărirea penală nefiind publică, pentru a nu fi afectată activitatea de urmărire penală, detalii din cuprinsul anchetei nu pot fi aduse la cunoştinţa opiniei publice.

  Precizăm că, urmărirea penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate în nici o situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.