vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Percheziții în Arad și Timiș! A furat „ferma” de criptomonede și s-a ascuns în Arad ca să scape de partenerii cu care făcea afaceri

  de Special Arad | 22 octombrie 2021, 12:40 PM | Știri Arad | Topic special

  0

  La data de 21 octombrie, polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate din Timișoara și Arad, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timișoara, au efectuat 2 percheziții domiciliare, în județele Timiș și Arad, la o persoană bănuită de alterarea integrităţii datelor informatice, furt, furt calificat și executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare.

  În fapt, în luna octombrie a anului 2019, două societăți comerciale ar fi închiriat un spaţiu în localitatea Lovrin din județul Timiş, pentru desfăşurarea activităţii de minare a unei cripto-monede. Astfel, în acest scop, persoanele vătămate ar fi achiziţionat aparatură necesară (calculatoare, unitări hardware, servere şi laptop-uri) şi ar fi convenit ca o terță persoană, un bărbat, de 44 de ani, să se ocupe de activitatea de preluare a bunurilor achiziţionate, integrarea şi funcţionarea sistemului, în vederea începerii activităţii propriu-zise, în schimbul unui comision de 10% din veniturile care urmau să se obţină din activitatea de minare.

  De asemenea, în perioada septembrie 2020 – ianuarie 2021, după achiziţionarea întregului echipament, instalarea sistemului de operare şi efectuarea primelor probe, s-a stabilit că întregul sistem era operațional, de gestionarea contului urmând să se ocupe un reprezentant al persoanelor vătămate.

  În luna martie a anului 2021, acesta a constatat că sistemul informatic nu mai este productiv şi că nu mai poate folosi user-ul şi parola pentru a viziona activitatea, nemaiavând acces la sistemul informatic. În urma administrării actelor probatorii în dosarul penal a reieșit că, în cursul lunii ianuarie a anului 2021, bărbatul, de 44 de ani, care ar fi trebuit să se ocupe de activitatea de preluare a bunurilor achiziţionate, integrarea şi funcţionarea sistemului în vederea începerii activităţii propriu-zise, ar fi închiriat de la o societate comercială o hală de producţie, situată în municipiul Arad, unde, ajutat de alți doi bărbați, ar fi transportat toate bunurile achiziţionate, proprietatea persoanelor vătămate, fără ştirea acestora.

  Totodată, acesta, având acces la contul principal al platformei de minat, ar fi continuat activitatea de minare în interesul său și ar fi restricţionat accesul la platforma de minerit pentru reprezentanţii persoanelor vătămate. De asemenea, întrucât funcţionarea sistemului şi minarea de cripto-monedă este o activitate care presupune consum mare de curent, bărbatul s-ar fi racordat ilegal la sistemul de electricitate, prin intermediul unui cablu subteran conectat ilegal direct la un stâlp de medie tensiune.

  În urma efectuării perchezițiilor, polițiștii au ridicat, în vederea confiscării, 10 HDD, 4 carduri de memorie, 3 telefoane mobile, un portofel hardware, 6 stick-uri USB, 7 cartele SIM, un laptop, 3 carduri pentru criptomonede, precum și 12.100 de euro. Totodată, au fost lăsate în custodia proprietarului halei din municipiul Arad 370 de dispozitive de minat, împreună cu accesoriile necesare funcționării acestora, precum și 62 de unități centrale PC și 4 persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Timișoara, pentru audieri.

  Față de bărbatul de 44 de ani, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de alterare a datelor informatice, furt, furt calificat și executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare.

  Acțiunea a beneficiat de suportul jandarmilor din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Glad Voievod Timișoara.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.