sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Percheziții ale DIICOT la mai multe centre de asistență telefonică implicate în infracțiuni de tip „investment fraud”. Prejudiciul, peste 89 milioane de euro

  de Special Arad | 12 mai 2023, 4:54 PM | Naţional

  0

  foto: DIICOT

  Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiștii din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice au coordonat efectuarea a 6 percheziții domiciliare într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, care a pus bazele mai multor centre de asistență telefonică implicate în comiterea de infracțiuni de tip „investment fraud”.

  Activitățile au fost desfășurate în baza unui ordin european de anchetă emis de autoritățile judiciare din Germania. Concomitent, au fost efectuate percheziții domiciliare în Israel, Bulgaria și Georgia, fiind organizat și un centru comun de comandă în cadrul EUROJUST.

  În cauză, s-a reținut că, în perioada 2017-2020, un grup infracțional organizat a înființat mai multe centre de asistență telefonică, prin intermediul cărora, folosind metoda „investment fraud”, au prejudiciat aproximativ 33.000 de persoane vătămate.

  Până în anul 2020, grupul infracțional a cauzat un prejudiciu de peste 89 de milioane de euro.

  Persoanele vătămate au fost induse în eroare și determinate să investească diferite sume de bani pe platformele online, controlate de membrii grupului infracțional organizat. În realitate, membrii grupului nu au efectuat investiții, sumele de bani fiind colectate și, ulterior, introduse în circuitul legal prin diferite metode de spălare a banilor.

  Metoda de operare folosită a constat în determinarea persoanelor vătămate să investească inițial sume mici, cuprinse între 200 și 250 de euro, pentru care urmau să obțină profituri ridicate.

  Ulterior, acestea erau contactate de persoane care se recomandau a fi consilieri financiari, care le promiteau obținerea unor profituri mai mari decât cele prezentate inițial, în măsura în care erau dispuse să investească sume mai mari de bani.

  În România, doi membrii ai grupului infracțional organizat au deschis mai multe centre de asistență telefonică, în care și-au desfășurat activitatea între 30 și 80 de persoane, de diferite naționalități, provenind din Nigeria, Algeria, Ucraina, Bangladesh, Liban, Israel, Angola și Cuba, implicate în comiterea de infracțiuni de tip „investment fraud”.

  Aceștia au creat o infrastructură IT protejată prin diferite metode, pentru a se asigura că probele referitoare la activitatea lor nu pot fi obținute de către organele de urmărire penală.

  În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost descoperite și ridicate pentru continuarea cercetărilor o serie de bunuri de mare valoare, inclusiv ceasuri de lux, echipamente electronice, numeroase documente, unități de stocare a datelor și sume de bani, respectiv: 124.170 de euro, 84.850 de lei și 75.400 de dolari.

  Cu ocazia activităților desfășurate, două persoane urmărite internațional au fost identificate și arestate.

  Documentarea activității infracționale a fost realizată cu sprijinul EUROPOL.

  Activitățile au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, Direcției Operațiuni Speciale și Institutului Național de Criminalistică din Poliția Română.

  La activitățile din România au participat și reprezentanți ai Poliției din Germania.

   

  Citește și: Daniel Horodniceanu, fost procuror DIICOT, abuz de putere și trafic de influență după ce a fost oprit de polițiști: „Am să vorbesc cu șeful IPJ-ului. Eu sunt în măsură să fac orice!”

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.