sâmbãtã, 9 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Perchezițiile DIICOT, efectuate în toată țara, au vizat și un magazin din Arad, aflat în „Ziridava”

  de Ioana Costaș | 20 septembrie 2023, 12:30 PM | Știri Arad | Topic special

  2

  DIICOT Iași a efectuat marți, 19 septembrie, 121 de percheziții pe raza județelor Iași, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamț, Bacău, Brașov, Constanța, Cluj, Maramureș, Dolj, Brăila, Galați, Vrancea, Argeș, Buzău, Botoșani, Suceava, Timiș, Arad, Mureș, Harghita, Vaslui și în municipiul București. La Arad, potrivit informațiilor pe care le deținem, DIICOT ar fi descins la un magazin situat în incinta complexului comercial Ziridava.

  Cele 121 de percheziții de amploare au fost efectuate într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.

  Mai exact, procurorii DIICOT au reținut că „începând cu finele anului 2022, mai multe persoane care sunt angajate sau controlează două societăți comerciale de pe raza județului Iași, au constituit un grup infracţional organizat, având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. În acest context aceştia produc și comercializează dispozitive electronice de vapat şi produse de tip «edibles» ( jeleuri, prăjituri, drajeuri etc.) cunoscând că au în compoziție substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, identificându-se în cursul investigațiilor substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și în unele cazuri inclusiv THC”.

  De asemenea, s-a stabilit că în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracțional au produs în vederea comercializării peste 100.000 de dispozitive tip VAPE care conțineau substanțe care produc efecte psihoactive ( HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natură a pune în pericol viața persoanelor care le consumă.

  Procurorii au explicat că aceste dispozitive care conțineau substanțe care produc efecte psihoactive au cunoscut o creștere în mod special în zona școlilor și a liceelor.

  „Investigațiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip „Vape” care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi prin urmare un efect psihoactiv. O parte din aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului ( obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol) o substanță ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive, denumite generic «etnobotanice», au precizat procurorii DIICOT.

  Potrivit acestora, cercetările efectuate au arătat faptul că dispozitivele de tip „vape” care au în componenţă HHC sunt comercializate preponderent pe piaţa on-line (site-uri de specialitate şi site-uri notorii care au ca obiect de activitate comerţul general cu diferite produse) dar şi în cadrul unor magazine situate în centre comerciale.

  Primele avertizări cu privire la potențialul psihoactiv al substanței HHC, au fost emise în luna octombrie a anului trecut de către EU Early Warning System (EWS), substanța fiind intens monitorizată în prezent de către European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA).

  Procurorii DIICOT au audiat zeci de persoane

  DIICOT a punctat că „având în vedere acest aspect, comercializarea produselor ce conţin HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P intră sub incidenţa Legii nr. 194 din 2011 (republicată) privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare”.

  În urma investigațiilor efectuate de DIICOT au fost identificate 28 de societăți care comercializează astfel de produse la nivel național, profitând de faptul că dispozitivele de tip „vape” se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane. „De asemenea, s-a stabilit faptul că minorii au acces la aceste substanțe care le pun în pericol viața, iar persoanele care vând astfel de produse deși cunosc efectele pe care le au substanțele din compoziția lor, le comercializează fără nicio restricție inclusiv minorilor”, a arătat DIICOT.

  Zeci de persoane au fost conduse ieri la DIICOT pentru audieri.

  Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate București, Ploiești, Pitești, Timișoara, Cluj, Suceava, Bacău, Galați, Craiova, Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Arad, Sibiu, Hunedoara, Botoșani, Harghita, Satu Mare, Baia Mare, Brăila, Vrancea, Neamț, Buzău și beneficiază de sprijinul Jandarmeriei Române.

  Citește și: Traficanții de droguri care își vindeau „marfa” în Piața Sârbească, acord de recunoaștere a vinovăției cu DIICOT Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  8 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.