joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Păzind umbrele felinarelor și poezia lor vizuală, Arina Gheorghiu așteaptă arădenii la prima ei expoziție, la „Alfa” | Foto

    de Tomck@t | 15 aprilie 2021, 8:57 PM | Cultură | Recomandările editorilor

    0

    Arina Gheorghiu (30 ani) este arhitectă „cu drept de semnătură” (așa cum a formulat ea), dar are două mari pasiuni, călătoria și fotografia artistică, iar în urmă cu aproximativ șase ani, îmbinând plăcutul cu utilul, a început să „vâneze” anumite peisaje specifice, pe care le-a găsit deosebit de poetice: umbrele lăsate de felinare în timpul zilei. Cu timpul, a strâns atât de multe fotografii pe această temă încât a hotărât că ar fi oportun să le împărtășească și cu alții, ceea ce a și făcut astăzi, tocmai de Ziua Mondială a Artei, la Galeria „Alfa”.

    Atenția Arinei Gheorghiu este concentrată pe compoziție, grafica fundalului pe care se așează umbrele și pe căutarea unor atmosfere particulare. Majoritatea instantaneelor sunt surprinse în străinătate (Italia, Portugalia, Malta, Albania, etc.).

    „De două sau de trei ori, mi-au sărit în ochi niște umbre foarte speciale și am început să le observ peste tot pe unde m-am plimbat. La un moment dat am zis că ar fi interesant să urmez o astfel de tematică în fotografii. Mi s-a părut și puțin poetică, deoarece este vorba de umbra lăsată tocmai de obiectele care, seara și noaptea, dau lumină. În fotografiile mele, ele sunt toate surprinse însă ziua, când sunt stinse”, a spus Arina Gheorghiu pentru Special Arad.

    Felinare în lumină Arina Gheorghiu

    Din aproximativ 200 de fotografii a selectat 84 pentru Galeria „Alfa”. Nu a pornit de la bun început cu gândul de a organiza o expoziție, iar faptul că lansarea (fără vernisaj oficial) s-a nimerit chiar de Ziua Mondială a Artei a fost o pură coincidență.

    „Felinare în Lumină” este prima ei expoziție personală și (deocamdată) singura colecție de fotografii tematice, în schimb, are mai multe fotografii, realizate în excursii, cu biserici fortificate și castele (mai ales din Evul Mediu), un domeniu mai apropiat profesiei sale. Pe lângă arhitectură, de altfel, se mai ocupă și cu restaurarea clădirilor. Nu face parte din „Ambulanța pentru Monumente”, în caz că v-a trecut prin minte această întrebare, dar i-ar plăcea să-i ajute, pe câțiva dintre ei chiar îi cunoaște (echipa arădeană fiind compusă în mare parte din tineri arhitecți).

    O găsiți la „Alfa” în fiecare zi, de la ora 16 la 20

    Începând de astăzi, expoziția „Felinare în Lumină” rămâne deschisă timp de două săptămâni, până în data de 29 aprilie.

    Ea va sta acolo zilnic în acest interval orar, așteptând vizitatorii. E o latură poetică neintenționată și în acest lucru: timp de șase ani a căutat să surprindă din unghiuri cât mai interesante umbrele felinarelor, iar acum le „păzește” ziua și seara.

    Intrarea la expoziție este gratuită, iar cei interesați pot aduce acasă chiar și un suvenir oferit gratuit, câte o fotografie care poate servi și ca o felicitare.

    felinare in lumina 7

    Astăzi, în prima zi, Arina Gheorghiu s-a bucurat de un număr mare de vizitatori. „Chiar la ora 16 (n. red. – ora deschiderii), a fost plină sala. Sigur, plină în limitele distanțării obligatorie și asta în contextul de astăzi, fiind vreme ploioasă, și în contextul general, adică pandemia”, ne-a spus artista/arhitecta.

    În mod intenționat, nu am fotografiat toate fotografiile expuse, păstrând câteva surprize pentru cei care aleg să rupă câteva minute din cotidianul atât de mohorât și vor să se încarce cu creativitatea intrinsecă, neintenționată, a umbrelor surprinse de Arina.

    Evenimentul este organizat de Asociația „Filiala din Arad a Uniunii Artiștilor Plastici din România”, în parteneriat cu Uniunea Arhitecților din România, curatorul fiind artista plastică Anamaria Șerban.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.