Patronii firmelor care modernizează Gara CFR Arad au fost reținuți aseară de procurorii DIICOT

  de Alin Olteanu | 11 decembrie 2014, 10:17 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  2

  Ordinul de începere al lucrărilor la proiectul de reabilitare a liniei de cale ferată Frontieră – Curtici – Arad a fost dat de Ministerul Transporturilor în martie 2012. Astfel,  linia ferată Curtici-Frontieră urma să fie dublată, iar cea până la Arad va fi reabilitată de către consorțiul de firme Alstom (Franţa)-Swietelsky (Austria) – Astaldi (Italia) – Euroconstruct Trading 98 – Dafora. Aseară, la doi ani de la startul lucrărilor (nefinalizate…), Dan Besciu, patronul Euroconstruct Trading 98 a fost reținut împreună partenerul său de afaceri, Josep Horneger – patronul Swietelsky.

  Ei bine, la doi ani de la startul lucrărilor (nefinalizatenici azi..) procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul  Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat un număr de 8 percheziții domiciliare și au pus în executare 8 mandate de aducere, vizând destructurarea  unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de spălare a banilor, delapidare și evaziune fiscală, operațiuni ilicite ce au generat un prejudiciu total de aproximativ 34 milioane de lei.

  În fapt s-a stabilit că în perioada 2011-2014, inculpatul Nedelcu Dragoș, administrator de fapt al SC Nuts Consulting SRL, SC Pathway Adivisors SRL, SC C&D Best Design Concept SRL și numiții Baicu Marin, administrator de fapt al SC Baicons Impex SRL, SC LGB Transark SRL și SC Vio Top SRL, Besciu Dan, asociat și administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL,Peter Praher și Josep Horneger, administrator la SC Swietelsky Baugesellschaft Mbh Linz Sucursala București și SC Swietelsky Construcții Feroviare SRL au inițiat și constituit un grup infracțional organizat ce a avut drept scop, obținerea prin mijloace frauduloase a unor mari sume de bani, provenite din fonduri publice angajate de companii aflate în portofoliul Ministerului Transporturilor (Compania Națională de Căi Ferate și CNADNR), pentru organizarea și derularea unor achiziții publice de lucrări de infrastructură feroviară și rutieră.

  Modalitatea de săvârșire a faptelor constă în obținerea de către membrii grupului infracțional organizat a unor contracte de infrastructură rutieră și feroviară și derularea lor în condiții păgubitoare pentru companiile de stat achizitoare, prin angajarea unor cheltuieli nereale, aparent necesare derulării proiectelor, operațiuni urmate de transferul unor mari sume de bani, în mod succesiv din conturile companiilor de stat, în conturile societăților controlate de inculpați, pentru ca în final, aceste sume să fie retrase în numerar sau folosite de inculpați în interes personal, pentru achiziția unor imobile în centrul capitalei sau pentru plata unor vacanțe și cumpărături de lux.

  De asemenea, s-a stabilit faptul că, în perioada 2011-2013 numiții Horpos Alexandru, Horpos Traian și Vameșu Vlad Ionel, în calitate de asociați și administratori ai SC Straco Group SRL, au dispus înregistrarea în contabilitatea societății a unor facturi fiscale emise de SC Activ Invest Construct, administrată de Stancu Sandu, ce atestau operațiuni nereale, aferente executării lucrărilor proiectului Apă Canal Ilfov, cu scopul de a deduce în mod nelegal TVA-ul aferent și de a reduce cuantumul impozitului pe profit și dividende, datorate bugetului de stat.

  În baza acestor documente justificative false s-a  dispus transferul sumei totale de 14.443.879 lei în conturile SC Activ Invest Construct SRL, sumă care ulterior a fost transferată în conturile unor societăți fantomă și retrasă în numerar de către membrii grupului infracțional organizat.

  Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

  Suportul tehnic al acțiunii a fost asigurat de Serviciul Român de Informații.

  Facem precizarea că suspecții se bucură de prezumția de nevinovăție  și toate celelalte drepturi procesuale prevăzute de legislația în vigoare.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. de retinut…asocierea are contract cu STATUL…obtinut in urma unor/unei licitatiii….dc nu se respecta contactul exista posibilitatea de reziliere pt suplimentare lucrariii…..concluzia cine a semant contractul din partea statului, cine a autorizat situatiile de lucrari….???? euroconstrcut are sediul in bucuresti la GOLDEN BLITZ CENTER..cine era la putere in martie 2012…..?????

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.