sâmbãtã, 24 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Parte din personalul medical al secției ATI 4, acolo unde s-a folosit morfină și pentru „zugrăvit”, răspunde presei care a abordat subiectul

  de Alin Olteanu | 16 iunie 2021, 3:54 PM | Știri Arad | Topic special

  1

  Parte din medicii de la ATI 4 au trimis astăzi o scrisoare răspuns în atenția tuturor redacțiilor care au abordat subiectul dozelor uriașe de morfină folosite în perioada martie 2021-aprilie 2021. Semnatarii, al căror nume nu îl cunoaștem, aceștia preferând să își asume răspunsul- document doar prin intermediul unor semnături (de medici…), vor să explice tuturor, înțelegem noi, că schema de tratament a bolnavilor Covid-19 presupunea administrarea de morfină în cantități mari spre maxime. Înainte de a publica, așa cum este normal, reacția acestor medici, ne punem următoarele două întrebări: „1. Conform cărei scheme de tratament sau protocol se administrează morfină bolnavilor infectați cu virusul SARS COV-2? și 2. Este posibil ca unor pacienți cărora li s-a administrat morfină în doze mari să li se fi administrat și Fentanyl în doze mari și pentru ce motiv?”. Și totuși… să nu rămânem doar la două întrebări și mai lansăm încă una… deocamdată să-i spunem retorică: „Există diferențe între foaia de observație a unui pacient și condica de farmacie?”. 

  În continuare vă invităm să citiți:

  Dezvăluirea misterului fiolelor de morfină . Ca urmare a numeroaselor articole apărute  în presă, a afirmațiilor Directorului Direcției de Sănătate Publică, Dr. Timiș Horea și suspiciunilor onoratei Conduceri a SCJU Arad, Director Medical Interimar  Dr. Timiș Lenuța ( soția Dir. DSP Horea Timiș) și D-nei Manager Interimar Ec. Ionescu Florina,  referitoare la consumul de stupefiante pe secțiile ATI ale SCJU Arad, noi, medicii ATI ai aceluiași Spital, ținem sa facem următoarele precizări pentru a clarifica aceasta situație de suspiciune si acuze la adresa corpului medical , situatie repetitivă , devenită obișnuință din partea acelorași personaje care, deși nu au o pregătire medicală de specialitate sau nu au deloc pregătire medicală, abordează  situații și teme medicale care ii depășesc profesional.

  În cadrul SCJU Arad sunt două secții ATI ( ATI I și  ATI II ) și două compartimente ( ATI III și ATI IV ) cu activitate similară dar profile diferite.

  Pe perioada pandemiei secția ATI II și compartimentul ATI IV au tratat pacienți covid pozitivi care au necesitat îngrijiri de Terapie Intensivă, aproximativ 500 de pacienți compartimentul ATI IV și aproximativ 600 de pacienți secția ATI II, pacienți care au necesitat ( marea majoritate )  ventilație mecanică noninvazivă și/sau invazivă.

  Pentru o bună complianță a pacienților la ventilația mecanică, este necesară sedarea acestora, sedare care se poate face cu mai multe tipuri de substanțe opioide/hipnotice în doze variabile în funcție de greutatea pacientului, pragul de sensibilitate, stare de conștiență sau comorbidități.

  Dozele se calculează în mg/kgc și nu în mililitri așa cum se insinuează în unele articole ( citat: maxim 20 ml/zi/pacient ). Și dacă maximul ar fi de “ 20 ml/zi “aceasta  ar însemna 20 de fiole/zi/pacient, adică  400 mg/zi/pacient, nu 6 fiole cum se invocă în unele articole.

  La un calcul sumar, conform ghidului  din 23 decembrie 2010 privind sedarea și analgesia la pacientul critic emis de Ministerul Sănătății, dozele variaza intre 0,07 – 0,5 mg/kgc/h. De exemplu, la un pacient de 90 kg se pot folosi între 6,3 mg/h și 45 mg/h, adică între  151,2 mg/zi și 1080 mg/zi. Ținând cont că,  o fiolă de Morfină are 20 mg și conține 1 ml, pacientul nostru de 90 kg poate fi sedat cu 7 până la 50 de fiole de Morfină pe zi.

  Dacă calculăm la un număr mediu de 7 pacienți ventilați mecanic într-o zi avem nevoie de minim 49  fiole, respectiv maxim 350 de fiole de Morfină pe zi.

  Așa-zisele  discrepanțe  de consum al morfinei între sețtiile ATI II și ATI IV, rezultă din tipul de substanțe folosite pentru sedare, numărul de pacienți ventilați mecanic invaziv sau noninvaziv și durata medie de spitalizare.

  Având în vedere că paturile de Terapie Intensivă au fost ocupate la capacitate maximă  în aproape toată perioada pandemiei, consumul de stupefiante este mic  raportat la dozele recomandate în ghid.

  De exemplu, la un număr de 7 pacienți normoponderali sedați  continu cu o doza medie de 0,25mg/kgc/h pe o perioadă de 15 zile, sunt necesare aproximativ 2835 de fiole Morfină.

  Consumurile declarate public de așazișii analiști și vizionari ai sistemului de sănătate arădean, dovedesc că pacienții tratați pe secțiile ATI ale SCJU Arad, au primit dozele minime de sedare și au fost tratați cu profesionalism conform ghidului național  în vigoare.

  Sigur că pentru amatori și necunoscători, 6000 de fiole de Morfină reprezintă o cantitate uriașă, care poate stârni reacții emoționale necontrolate, dar noi, profesioniștii, nu am făcut decât să respectăm ghidurile terapeutice în vigoare, utilizând doze minime pentru obținerea efectului maxim.

  Mortalitatea ridicată a pacienților diagnosticați cu covid 19 se datorează impactului devastator pluriorganic al virusului SARS COV 2 asupra organismului precum și comorbidităților asociate , nicidecum sedării excesive cum se scoate in evidență in presă.

  Referitor la consumul “ crescut “ de Fentanyl  (în opinia neavizată a unor personaje ) din cadrul secției ATI I comparativ cu celelalte secții, facem  precizarea că , pe perioada pandemiei, peste 90% din intervențiile chirurgicale  s-au desfășurat  în cele 11 Săli de operație ale Blocului Operator  din Sediul Central deservit de secția ATI I , iar Fentanylul este opioidul de elecție folosit în anestezie.

  Aceste subiecte artificial create, doar pentru senzațional, fără  profesionalism și fundament științific, fără o analiză anterioară  abordării lor, nu fac altceva decât să distragă atenția de la adevăratele probleme ale Spitalului, continuând politica de defăimare  a corpului medical și  subminare   a încrederii    pacienților în serviciile medicale oferite de corpul medical al SCJU Arad, aducând grave prejudicii materiale, morale și de imagine a sistemului sanitar arădean”.

  Pentru conformitate, puteți să recitiți: Spitalul Județean Arad – în pragul unui nou scandal: o secție ATI „duhnește” a prea multe mii de doze de morfină!

  WhatsApp Image 2021 06 16 at 15.01.55 1
  WhatsApp Image 2021 06 16 at 15.01.55

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.