miercuri, 29 mai, 2024

Special Arad Logo

  ExclusivParlamentul dă liber la demolarea monumentelor istorice?

  de Ovidiu Balint | 18 decembrie 2018, 5:07 PM | Politikos | Topic special

  1

  Tot sunt bune la ceva şi reţelele astea de socializare. Tocmai am primit un pont de la jurnalista de cultură Iulia Popovici conform căruia în Camera Deputaţilor, ca şi cameră decizională, se supune mâine la vot abrogarea unui articol de lege care ar avea ca scop scăparea Olguţei Vasilescu de un dosar penal.

  Era cât pe ce să trec cu privirea, fiindcă deja mă plictiseşte joaca ghemului împletit al justiţiei prin faţa ochilor de pisică ai presei româneşti. Însă când am citit despre ce lege e vorba şi ce articol va fi abrogat am rămas şi cu privirea căscată, nu doar cu gura.

  Aşadar, pe ordinea de zi pentru şedinţa de mâine a Camerei Deputaţilor a fost introdus un punct care ar putea dinamita întregul patrimoniu naţional al monumentelor istorice. La punctul 9 al respectivei ordini de zi figurează următorul proiect de modificare a Legii 50 din 1991: Proiect de Lege privind abrogarea lit. a) art. 24 din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii (Pl-x 521/2018) lege organică, adoptat de Senat. Ce-i drept, mai zice în proiect că se dezbate sub rezerva primirii raportului comun al Comisiei pentru administraţie publică şi al Comisiei juridice.

  Acuma, ce zice articolul ăla care va fi abrogat? Că: „CAPITOLUL III: Raspunderi si sanctiuni Articolul 24 Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda urmatoarele fapte: a) executarea fara autorizatie de construire sau de desfiintare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrarilor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) , c) , e) si g) , cu exceptiile prevazute de lege;”

  Noa, bine, bine, dar ce zic articolele alea la care se face referire? Pe mine m-a îngrozit litera b) a aliniatului (1) de la articolul 3 al Legii Organice, care zice aşa: “b) lucrari de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum si orice alte lucrari, indiferent de valoarea lor, care urmeaza sa fie efectuate la toate categoriile de monumente istorice prevazute de lege – monumente, ansambluri, situri – inclusiv la anexele acestora, identificate in acelasi imobil – teren si/sau constructii, la constructii amplasate in zone de protectie a monumentelor si in zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la constructii cu valoare arhitecturala sau istorica deosebita, stabilite prin documentatii de urbanism aprobate;

  Deci, dacă am înţeles bine, după ce Proiectul de lege va trece proba votului, înseamnă că de acum înainte oricine va executa orice tip de lucrări, la orice categorie de monument istoric, fără a avea autorizaţie de construire sau desfiinţare, nu va păţi nimic!

  Este adevărat că litera b) al aceluiaşi articol 24 prevede că se pedepseşte continuarea lucrărilor după ce un organ de control le opreşte. Păi, după ce ai ras de pe suprafaţa pământului un monument istoric, fără vreo autorizaţie, ce dracu’ să mai oprească cineva?

  Sursele noastre din Camera Deputaţilor ne-au asigurat că Proiectul nu va fi votat în această formă, ci se va face referire strictă la adaptarea legislaţiei în aşa fel încât să dea liber autorităţilor publice pentru efectuarea de lucrări la monumente istorice.

  Să dea Dumnezeu să fi înţeles eu greşit, dar în forma în care l-am citit astăzi Proiectl de Lege va da liber la distrugerea monumentelor istorice, cu predilecţie a celor aflate în proprietate privată, nu doar a celor care sunt în proprietate publică.

  Mâine va fi o nouă zi şi se spune că noapte e un sfetnic bun. Poate că se va schimba ceva în proiectul supus spre aprobare. Oricum, vă vom ţine la current.

  Şi eu, care eram cu microscopul pe amnistie, graţiere şi nici eu nu mai ştiu pe ce!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.