joi, 21 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  Până când se mai pot cumpăra ani de vechime în muncă

  de - | 16 august 2023, 8:13 AM | Naţional

  0

  imagine cu rol ilustrativ

  Românii care vor să își cumpere vechime în muncă mai au două săptămâni la dispoziție. Până la 31 august trebuie să încheie un contract cu Casa de Pensii și să cotizeze din propriul buzunar. Până în acest moment, Guvernul nu a luat o decizie cu privire la prelungirea termenului. Cei care vor să-și asigure pensia în acest fel trebuie să cotizeze cu un sfert din salariul minim în vigoare la data semnării contractului, adică 9.000 de lei pe an.

  Românii care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare, mai pot cumpăra vechime în acest an până pe data de 31 august, potrivit OUG 163/2020. Până în acest moment, Guvernul nu a luat o decizie cu privire la prelungirea termenului.

  „Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se menționează în actul normativ.

  Sursa: Digi24.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.