marþi, 25 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Ovidiu Palcu a fost trimis în judecată în dosarul exploatării ilegale a balastierei de la Horia. Este acuzat că a prejudiciat statul cu peste 4 milioane de lei

  de Ioana Costaș | 15 ianuarie 2024, 2:42 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  4

  Omul de afaceri Ovidiu Palcu a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad în dosarul exploatării ilegale a balastierei de la Horia. Procurorii susțin că exploatarea balastierei s-a făcut fără permis sau licență. Este vorba despre peste 1 milion de tone agregate minerale – care au fost valorificate – omițând evidențierea în actele contabile – creându-se un prejudiciu de peste 4 milioane de lei. De asemenea, nu ar fi fost achitate nici redevențele miniere datorate.

  Pe lângă omul de afaceri, a mai fost trimisă în judecată o persoană fizică, dar și o persoană juridică – în speță firma care avea ca obiect principal de activitate extracţia pietrişului şi nisipului; extracţia argilei şi caolinului.

  Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a trei inculpaţi: două persoane fizice şi o persoana juridică, având ca obiect principal de activitate extracţia pietrişului şi nisipului; extracţia argilei şi caolinului, cu privire la comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată, pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale; executare de activități miniere fără permis sau licență de concesiune, executare de lucrări pe ape sau care au legătură cu apele fără avizul de gospodărire, încălcarea obligaţiilor de desfiinţare a lucrărilor şi aducerea terenului la starea iniţială”, informează procurorii Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad.

  Potrivit procurorilor, din probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că „în perioada 2020-2021 inculpaţii – persoane fizice au exploatat de pe o parcelă situată în extravilanul localității Horia, comuna Vladimirescu, județul Arad, un volum de 1.094.394 tone agregate minerale, fără a deţine permis sau autorizaţie de concesiune, autorizație de mediu, respectiv aviz sau autorizaţie de gospodărire a apelor şi fără a aduce terenul la starea iniţială.

  În aceeaşi perioadă, inculpaţii (o persoană fizică şi o persoană juridică) au procedat la valorificarea şi comercializarea agregatelor minerale exploatate de pe acel teren, omiţând evidenţierea în actele contabile ori în alte documente legale, a tuturor operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate şi neachitând redevenţele miniere datorate, cauzând un prejudiciu în sumă de 4.006.401,83 lei. Urmare a invitaţiilor ANAF-AJPF Arad, unul dintre inculpaţi – persoană fizică – a refuzat în mod nejustificat să prezinte documentele contabile organelor fiscale. În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii, în vederea garantării recuperării prejudiciului şi a cheltuielilor judiciare”, se arată în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.

  Activităţile de urmărire penală au fost desfăşurate de IPJ Arad – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul UTAI Timişoara – Biroul de Analiză a Informațiilor Arad, Serviciul Operațiuni Speciale Arad, Serviciul Acțiuni Speciale Arad.

  Citește și: Procurorii intervin cu noi amănunte legate de dosarul în care Ovidiu Palcu, patronul Inteco Holding, este acuzat de evaziune de peste 4 milioane de lei

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Omu asta ii un jeg .am lucrat pentru el pur și simplu ne trata ca pe slugi..sper sa primească ce merita.si el și acoliți lui știe ei care sunt.daca vreun procuror vede ce scriu eu sunt dispus sa depun multe marturii.si am ce sa mărturisesc.incepand cu exploatatia pana la actul criminal în care a pus foc intenționat la documentele din balastiera

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.