Ovidiu Cornea, fostul director al Teatrului arădean și fondatorul Festivalului de Teatru Clasic, a trecut la cele veșnice
„Sunt pierderi care, atunci când se petrec, lasă goluri imense. Sunt oameni care, atunci când trec în altă lume, lasă în urma lor amintiri pe care nimic nu le poate șterge”. Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad anunță cu regret profund trecerea în neființă a celui care a fost Ovidiu Cornea (7 septembrie 1939 – 22 decembrie 2021), director și secretar literar al Teatrului Clasic vreme de două decenii și fondator al unuia dintre cele mai importante și longevive festivaluri de teatru din România: Festivalul Internațional de Teatru Clasic.
„Domnului Ovidiu Cornea îi datorăm enorm. E un fapt fără tăgadă acela că teatrul arădean și cultura acestei urbe au câștigat enorm datorită acestui OM, iar majusculele sunt asumate deplin. Trecerea lui prin viețile noastre a însemnat și va continua să însemne și de acum înainte o lecție pentru fiecare. O lecție despre profesionalism, colegialitate, bunătate și iubire necondiționată pentru teatru. Nu îl vom uita niciodată. Îi datorăm enorm. Îi mulțumim enorm. Dumnezeu să-l odihnească!”, transmite Bogdan Costea, managerul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.
„Ne-a părăsit fulgerător una dintre personalitățile marcante ale culturii arădene, profesorul OVIDIU CORNEA, vreme de 20 de ani directorul TEATRULUI DE STAT ARAD (actualul Teatru Clasic IOAN SLAVICI) și cel care a dat naștere Festivalului de teatru clasic Arad. Condoleanțe familiei îndurerate și DUMNEZEU să-ți odihnească în pace și lumină nobilu-ți suflet. Nu te voi uita niciodată, prieten drag!”, a scris actorul Doru Nica într-o postare de Facebook.
Ovidiu Cornea s-a născut în Arad, în 7 septembrie 1939. A urmat școala primară, gimnazială și liceul la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad. Între 1959 și 1964 a urmat cursurile Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, Facultatea de Litere, secția Limba și literatura română.
Vreme de patru ani, între 1964 – 1968 a predat literatura română la Liceul agricol Arad. În 1968, a fost transferat la Comitetul pentru cultură și artă al județului Arad, în funcția de inspector principal. În această calitate a răspuns de instituțiile profesioniste de spectacol și de uniunile de creație.
În 1970, a fost numit director al Casei județene de creație Arad, având contribuții însemnate în revitalizarea mișcării literare arădene, a cercetării și valorificării folclorului și etnografiei județului. A fost unul dintre principalii descoperitori ai artei naive din zonă. Tot în această perioadă, a desfășurat și o bogată activitate editorială.
Între 1971 – 1980, a fost președintele Cenaclului Literar „Lucian Blaga” din Arad. Grație lui Ovidiu Cornea, mișcarea literară arădeană s-a afirmat puternic, iar o serie de scriitori au devenit autori cu multe volume și mai apoi, membri marcanți ai Uniunii Scriitorilor din România.
Începând cu 1980, a devenit director artistic al Teatrului de Stat Arad, funcție pe care a îndeplinit-o până la pensionare, în 1999. În perioada 1983 – 1999 și 2001- 2008 a fost secretar literar al Teatrului Clasic.
În anul 1995, a pus bazele unuia dintre cele mai importante festivaluri de teatru din România: Festivalul Internațional de Teatru Clasic, manifestare care a ajuns în anul 2019, la cea de a XXV-a ediție.
În anul 2000, a înființat fundația culturală „Art Clasic”, menită a contribui la promovarea Festivalului de Teatru Clasic și a culturii clasice.
A publicat în presă și în reviste de cultură, materiale legate de activitatea culturală arădeană.
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” transmite sincere condoleanțe soției Veturia, fiului Adrian, întregii familii îndoliate precum și tuturor apropiaților săi. Dumnezeu să-l odihnească!
Comentariile portalului
Westfield ca și Westfield, dar te deranjează vecinul, care are centrala fără autorizație, o centrală pe lemne, toată vara taie cu drujba, apoi sparge lemne cu toporul, le (...)
Palcu - la detectorul de minciuni.
@Enola Gay - 15 septembrie 2024 la ora 17:09 A scoate un text din context înseamnă a lua un fragment, adică se face abstacție de conjunctură. Numele bombardierului de tipul Boeing B-29 (...)