Out wiedersehen, Codruța! Gramatica lui Werner a adormit în cuuuumpăăăniiireeee

  Cum adică e moale și încet?  Uite, nu i-a trebuit mai mult de 33 de zile să se decidă să pună în aplicare o Decizie obligatorie a Curții Constituționale. 33 de zile. Adică 47.500 de minute, adică 792 de ore! Mai pe înțelesul microbiștilor, 528 de meciuri de fotbal, fără prelungiri. DOAR atât i-a trebuit domnului Werner să citească Decizia Curții Constituționale, s-o proceseze, s-o analizeze așa, preocupat cum îl știm. Fără grabă. 33 de zile, adică, exact cât a durat pontificatul Papei Ioan Paul I. E drept, mult mai puțin decât au durat unele războaie, de exemplu. Războiul celor două Roze a durat 30 de ani – dar după ăsta, prin geniul lui Shakespeare, măcar ne-am ales cu capodopera Richard III. Dar și războiul ăsta pare scurt față de Războaiele greco-persane (492-449 î.Hr.), deci 43 de ani, de Războiul Olandez de Independență care a durat 80 de ani (1568-1648) sau de celebrul Război de 100 de ani care a durat 116 ani (1337-1453). Nu mai vorbim despre Războiul din Coreea care a început în 1950 și încă nici acum, după 68 de ani nu s-a încheiat. Da, cârcotașii ar putea spune că au fost și războaie mai scurte. Și au dreptate, chiar dacă nu-i frumos să vorbești despre blitzkrieg în casă de sas…   Războiul Indo-Pakistanez a început pe 3 decembrie 1971 şi s-a încheiat pe 16 decembrie același an. 3 zile în care oamenii s-au luptat, probabil, mai mult cu gândul la Revelion.

  Cu alte gânduri s-au luptat israelienii (100 de morți) cu arabii (20.000 de morți) în 1967, preț de 6 zile, după care Israelul s-a urcat pe Golan și acolo a rămas până în zi de azi. Dar – scuze domn’ președinte! -, cel mai scurt război cunoscut este cel dintre Marea Britanie și Zanzibar, din 27 august 1896. A început la 9,02, dimineața și s-a încheiat la 9,40, tot dimineața. 38 de minute! Dar ăsta chiar nu se pune, că parcă-i titlu de film. Să fim, totuși, serioși. Toate războaiele astea, scurte sau lungi, nu înseamnă mare lucru față de importanța unei decizii dictate de Curtea Constituțională. Decizia asta trebuia cumpănită, analizată și iar cumpănită, cu multă preocupare. Iar domnul Klaus a cumpănit, a cuuumpăăăniiiit 33 de zile. Apoi a semnat și a obosit. Atât de tare încât pare că nu a mai avut suficientă energie să vină în fața națiunii să comunice personal decizia cuuumpăăăniiiităăăăă. Și și-a trimis fâșneața purtătoare de cuvânt în fața ziariștilor.

  În aceeași notă, vom cumpăni și noi câteva zile ca să-i „citim” decizia. Apoi, după o perioadă de adâncă preocupare, adică peste vreo câțiva ani, îl vom avertiza de îndată despre ceea ce-l așteaptă. Până atunci însă, savurăm bărbăția Codruței care s-a prezentat în persoană să-și (de)plângă soarta. A fost mai puțin spectaculos decât „dragă Stolo”, dar mult mai uman decât comunicarea prezidențială care a fost ca un tort din amporă și plastic.

  Mă rog, ideea este că domnul Klaus a blocat un pic procedura de suspendare, dar nu definitiv și, oricum, s-a mai ales cu un adversar.

  Firea este o țață fără șanse la prezidențiale, Călin-Anton-Etc la fel, dar Codruța… Cum ar fi să se hotărască să candideze la prezidențiale? Nu din partea PNL, că nu se cade să-i trezească cineva pe ăștia din somnul cel de moarte clinică în care au intrat de câțiva ani, ci din partea oricărui alt partid. Eu cred că și dacă ar candida din partea UDMR l-ar bate pe domnul Werner.

  Dar tot nu-mi iese din minte cât de frică îi poate să fie unui președinte că va fi suspendat…

  Sursa foto: https://i.pinimg.com/originals/

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.