joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Oscar Special: „Hillbilly Elegy” – Terminatori buni, Terminatori răi și Terminatori bătuți de soartă

    de Tomck@t | 26 martie 2021, 12:12 PM | Film | Oscar Special

    0

    Traducerea titlului în română este „Elegia celor bătuți de soartă”, pentru că nu prea avem un echivalent pentru „Hillbilly”. Apelativul peiorativ se referă, cu o largă generalizare, la țăranii din munte, de prin părțile central-estice ale SUA, precum Alabama, Ohio, Mississippi, Missouri, Arkansas și Oklahoma. Totuși, stereotipul „Hillbilly” nu este ceva atât de rău privit precum „Redneck”, adevărații țărani cu patru clase, sălbaticii păroși și puturoși tot de prin zona aia, dar preponderent mai pe la sud și sud-est, precum Georgia, Louisiana, Tennessee, Texas și Kentucky. Asemănarea vagă ar fi că majoritatea acestor state l-au votat masiv pe Trump, diferențele fiind mai nuanțate: de exemplu, când un Hillbilly bea, bea ca lumea, iar când un Redneck bea, bea și mai ca lumea și simte nevoia să își apere teritoriul cu pușca din dotare sau chiar să amenințe și să insulte afro-americanii, ca să nu mai spunem de faptul că în aceste state au fost majoritare (chiar și astăzi, dar mult mai low profile) grupurile clandestine KKK. Ei bine, Hillbillies sunt mai civilizați și din acest punct de vedere și, conform Urban Dictionary, „unii dintre ei chiar au o anumită educație”.

    Dar după această lungă și semi-inutilă introducere în tainele miezului din 3,14zdea, ar trebui, poate, să explic și care-i legătura cu Terminatorul. Ăla al lu’ Schwarzenegger. Legătura ar fi doar o referință la film în film, prin bunica Mamaw (Glenn Close), care savurează pentru a suta oară celebra replică „Hasta la vista, baby!” și care îi oferă nepoțelului (Owen Asztalos) o importantă lecție de viață: „Există trei tipuri de Terminatori: Terminatori buni, Terminatori răi și Terminatori neutri”. Nu mai explică nimeni logica acestei afirmații, dar privind stilul de viață de Hillbilly care face și subiectul filmului, eu am tras concluzia că Terminatorii buni sunt oameni buni în esență, dar care își distrug singuri viața, Terminatorii răi sunt cei care distrug și viața altora – cum ar fi mama lui J.D., Bev (Amy Adams) și (după cum aflăm ulterior) bunicul său, Papaw (Bo Hopkins) –, iar cei neutri sunt ăia mai răsăriți, care tind spre mai mult în viață și își extermină legăturile cu viața de Hillbilly. Doar că, fiind neutri, nu reușesc în totalitate, familia trăgându-i înapoi în mizerie, vrând, nevrând. „Pentru că familia e singura chestie care înseamnă un Goddamn!”, îl mai învață Mamaw pe nepoțel, tânărul J.D. Vance.

    hillbilly elegy

    Filmul regizat de Ron Howard (actor de mâna a doua, dar cunoscut ca regizor pentru „Apollo 13”, „Codul lui Da Vinci”, „O minte sclipitoare” sau „Solo: A Star Wars Story”) este o adaptare după o carte, mai exact autobiografia lui J.D. Vance (interpretat la maturitate de Gabriel Basso), chestiuni de care-ți dai seama, fără să știi în prealabil, cam din prima jumătate a filmului. În primul rând pentru că povestea avansează greoi, exact ca într-un roman după tiparele clasice, iar mai apoi intervin săriturile în timp, din copilărie în prezent și înapoi, presărate cu diverse probleme sentimentale și familiale prea mundane ca să fie inventate.

    Bev (Amy Adams) a crescut de una singură doi copii pe care i-a născut când era încă minoră, se mută des, găsindu-și soți temporari și își pierde job-ul și mai des din cauza dependenței de heroină. E colerică și foarte des irascibilă, ceea ce marchează copilăria lui J.D. și a sorei sale, Lindsay (Haley Bennett). Singura care vine în ajutorul familiei să salveze „ziua” – nu fără sacrificii ce țin de starea ei de sănătate și situație financiară – este „Terminatorul bun”, Mamaw, cea care îl adoptă la un moment dat pe J.D. și îl învață… nu neapărat cum, ci de ce trebuie să fie un om responsabil față de membrii familiei, dar și cum să devină un om care investește în viitorul său propriu și personal.

    Sincer să spun… m-a mirat faptul că Amy Adams nu a primit o nominalizare la Oscar pentru rol principal. În opinia mea, ar fi trebuit să fie chiar câștigătoarea de facto (este, poate, cel mai bun rol al ei), în schimb are șanse mari de câștig Glenn Close, pe drept cuvânt, în categoria „Cea mai bună actriță în rol secundar”. Nu de alta, dar și interpretarea ei este magistrală, ca să nu mai spun de faptul că are la activ opt nominalizări (împreună cu cea din urmă), dar nicio statuetă până acum. Amy Adams ar fi fost la a șaptea, tot fără statuetă câștigată.

    hillilly elegy amy adams

    Nu mă așteptam să fie, dar văzând filmul mă mir puțin cum de nu a prins o nominalizare și la „Cel mai bun film”, chiar dacă fără șanse, având în vedere mai ales faptul că în acest an doar 8 au ajuns în cea mai importantă categorie, maximul fiind 10. Dacă săraca Glenn Close va lua țeapă și de data aceasta (cea mai mare lovitură ar fi să câștige și acum Olivia Colman în locul ei, dar e puțin probabil), filmul mai are o șansă, binemeritată, de altfel, la categoria Makeup și Hairstyle. Nu ar fi o consolare prea grozavă… dar ce să mai faci cu alde Hillbillies? Filmul nu sună prea bine începând deja cu titlul în America (în aparență) mult prea politically correct față de minorități… cu toate că „Hillbilly Elegy” n-are absolut nicio treabă cu acest aspect.

    Nota autorului

    NOTE OSCAR SPECIAL CINCI STELE

    Explicația notelor:

    Zero stele – Execrabil. Epifania prostiei
    1 stea – Prost
    2 stele – Slab
    3 stele – MEH… treacă-meargă
    4 stele – Destul de bun
    5 stele – Bun
    6 stele – Foarte bun
    7 stele – Capodoperă

    Surse foto: Tumgir, Filmhounds Magazine (Lacey Terrell/NETFLIX), Variety

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.