joi, 28 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  Oscar Special: Glenn Close – de la o drăcoaică isterică, la „făuritoare de regi” și la mult așteptatul „șah mat!”

  de Tomck@t | 24 februarie 2019, 6:02 PM | Oscar Special | Recomandările editorilor

  0

  Există o singură replică memorabilă în „The Wife”, filmul care se prezintă la Oscaruri cu o singură nominalizare, cea pentru Glenn Close, în rol principal: „Cu ce vă ocupați, doamnă?”. Răspunsul ei – în mod special mimica și zâmbetul ei subtil – e un șah mat magnific pentru interlocutorul curios: „Sunt o făuritoare de regi”.

  Semnificația replicii trage cu ea o interesantă paralelă și pentru cariera actriței. Cu toate că a fost lăudată la tot pasul, Glenn Close a avut cu precădere roluri în care a fost doar o „entitate” secundară, mai exact: femeia din spatele bărbatului. A fost acolo lângă Michael Douglas, Robert Redford, Robert Duvall sau Robin Williams și, ce-i drept, ar fi mai mult decât tras de păr să spunem că succesul acestora ar fi fost „făurit” de Glenn Close, dar în orice caz, în ciuda performanței sale deosebite, actrița nu a reușit niciodată să eclipseze sau măcar să egaleze aceste nume masculine de referință ale Hollywood-ului. Acele vremuri au reprezentat însă doar începutul – cu o alură isterică – pentru Glenn Close și, cum se spune, ceea ce nu te omoară, te face mai puternic… iar astăzi, la 71 de ani, actrița e întruchiparea forței feminine superioare, o femeie cu o vastă experiență și cu un farmec doborâtor, o femeie respectabilă care, în sfârșit, e în poziția de a încolți definitiv orice rege pe tabla de șah.

  Analogia cu regii se aplică inclusiv la regine, în cazul în care va câștiga Oscarul (prima din lunga ei carieră!) în această noapte. Asta deoarece concurența ei principală este simpatica și fenomenala actriță britanică Olivia Colman, care joacă tocmai rolul reginei Ana în „The Favorite” (precum și rolul Reginei Elisabeta a II-a în serialul „The Crown”). Unii ar spune că mai e și regina pop Lady Gaga un „pericol” atât pentru Glenn Close, cât și pentru Olivia Colman, dar sperăm că juriul Academiei nu este chiar atât de mediocru.

  Revenind la Glenn Close, cei mai mulți dintre noi o știu, desigur, datorită rolului excepțional din „Atracție fatală” (din 1987), ori din producția Disney „101 Dalmațieni” (1996, respectiv continuarea, „102 Dalmațieni”, din 2000), unde a primit rolul iconic al antagonistei, Cruella DeVil.

  Glenn Close Fatal Attraction 101 Dalmatians

  Cei mai tineri o recunosc, poate, ca o parte a MCU (Marvel Cinematic Universe), unde a jucat-o pe Nova Prime în „Gardienii Galaxiei” (2014), dar acesta nefiind un rol principal, nu putem spune că a ieșit prea mult în evidență. Din păcate pentru ea, acest lucru e valabil la o mare parte din filmografia ei, excepție fiind anii ’80 (în frunte cu mai sus amintitul „Atracție fatală”), un deceniu în care a fost nominalizată la Oscar de nu mai puțin de cinci ori! Toate degeaba, însă. A mai ieșit în evidență – după o lungă „pauză”, cum ar veni – în 2011, cu rolul principal în „Albert Nobbs”, pentru care a mai primit încă o nominalizare, dar… din nou, fără vreun rezultat.

  Cu rolul principal din recentul ei film, „The Wife”, Glenn Close se află acum la cea de a șaptea nominalizare din carieră. Să-i fie, oare, cu noroc numărul magic?

  Filmul în sine nu e ceva despre care vom vorbi ani de zile de acum încolo, nu e nici rău, nici excepțional, e undeva între (cu alte cuvinte: e un film bun și atât), plus că povestea e destul de previzibilă. Nu e nicio mirare, astfel, că nu a fost nominalizat la „Cel mai bun film” sau vreo altă categorie, alta decât cele pentru interpretare. Ar fi meritat măcar o nominalizare și Jonathan Pryce, cel în rolul soțului, care este laureat în film cu un Premiu Nobel pentru Literatură, dar este cât se poate de evident că nucleul filmului nu e altcineva – din toate punctele de vedere – decât soția, Glenn Close, așa cum sugerează și titlul filmului.

  Nota autorului:

  NOTE Florence Spencer Jenkins

  Surse foto: IMDb

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.