marþi, 5 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Opt centre de proximitate ale Poliției Locale din Arad, înființate de primărie

  de Special Arad | 21 mai 2020, 11:05 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  1

  Primăria Muncipiului Arad prin Direcția Generală Poliția Locală va înființa 8 centre de proximitate în cartierele din municipiu. În fiecare din aceste centre vor activa câte doi polițiști locali. Aceștia vor patrula pedestru prin zona desemnată reușind astfel să constate abaterile și să identifice  problemele din cartiere. Polițiștii de proximitate vor avea și program fix în care vor putea fi găsiți la centre, pentru a prelua problemele cetățenilor. De asemenea, misiunea lor va fi de a ține permanent legătura cu președinții de asociații și cetățenii pentru a rezolva problemele apărute în teren. Polițiștii de proximitate vor fi sprijiniți de echipajele mobile ale Serviciilor de Ordine Publică și Circulație.

  Primele zone în care își vor face simțită prezența polițiștii de proximitate vor fi Piața Romană, cartierul Alfa,cartierul Micălaca-Parcul Regina Maria și cartierul Aurel Vlaicu.

  Prin reorganizarea activității Direcției Generale Poliția Locală am reușit să aducem în mijocul cetățenilor polițiștii de proximitate. În acest fel, încercăm să sporim sentimentul de siguranță în rândul arădenilor și să intervenim operativ în rezolvarea problemelor comunitățiiOrașul a fost împărțit în 12 zone deservite de 8 centre de proximitate. Zilele acestea am identificat cu ajutorul colegilor de la Patrimoniu un spațiu în Parcul Regina Maria (fosta Casierie CET) unde va fi amenajat primul centru de proximitate din oraș. El va deservi nu mai puțin de 15.000 de locuitori.”, a declarat viceprimarul municipiului Arad, Ionel Bulbuc.

  Actuala etapă din reorganizarea Poliției Locale inițiază alocarea stabilă pe cartiere a echipajelor, atât a celor auto, cât și a celor pedestre. Astfel,  se facilitează interacțiunea directă cu cetățenii și familiarizarea reciprocă, a polițiștilor locali și populației de care răspund. De asemenea, prin limitarea traseelor de patrulare auto la 2-3 zone alocate permanent aceleiași echipe mobile, membrii acestora din urmă vor acoperi mai eficient suprafața municipiului și vor interveni mai rapid în sprijinul colegilor polițiști de proximitate din fiecare zonă.

  Criteriile de delimitare a cvartalelor sunt populația arondată și frecvența contravențiilor ce intră în competența Poliției Locale.

  Asignarea de angajați ai DGPL pentru prezența zilnică pedestră și în puncte de lucru din cartierele arădene reprezintă ultima fază a unui proces inițiat în anul 2017, prin care, în anvelopa de maxim 177 de angajați, se are în vedere:

  • acoperirea non-stop a municipiului Arad cu 5-6 echipaje mobile auto, fiecare alocate pentru 2-3 zone de locuințe și comerciale;
  • prezența de dimineața până seara a polițiștilor de proximitate pedeștri în mijlocul comunităților, de luni până vineri, precum și în perioada evenimentelor desfășurate în cartiere;
  • acoperirea integrală a activității de fluidizare a traficului rutier de serviciul de circulație pe drumurile publice al DGPL Arad și sancționarea contravențiilor la regimul circulației rutiere din competența poliției locale. În subsidiar, acești angajați vor avea și atribuții de ordine publică.
  • Harta zone Arad

  În final, la un număr de maxim 177 de angajați ai DGPL Arad (în prezent, sunt sub 160), 20 ar fi polițiști de proximitate în cartiere, aproximativ 60 ar avea atribuții de ordine publică și ar fi prezenți nonstop în teren (în ture de 12 ore, a câte 12 polițiști), iar un total de 30 ar avea atribuții de disciplină în construcții, protecția mediului, control comercial și evidența persoanelor. 40 de polițiști locali ar avea atât atribuții de circulație, cât și de ordine publică. Toți acești angajați ai municipalității vor desfășura activități ce presupun exclusiv sau preponderent prezența în uniformă, în cartiere. Mai puțin de 20 de polițiști locali și funcționari publici din DGPL vor lucra la birou. Numărul acestora din urmă nu este mai mare nici în prezent, însă DGPL se confruntă cu neocuparea a mai mult de o duzină de funcții ce sunt destinate serviciilor de ordine publică și circulație (inclusiv posturi de polițiști de proximitate).

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. ce frumos, zona 6 vanatori nu apartine de arad, doar taxele trebuie platite. intra astia cu camioanele de pe camp cu noroi pe roti intr-o dulce veselie, noroc ca avem masca sa nu inspiram praful dupa ce se usuca noroiul, desigur

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.