joi, 21 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  Centrul de zi Opal, pentru persoanele cu dizabilități, a fost inaugurat la Arad

  de Special Arad | 15 iunie 2023, 4:41 PM | Știri Arad

  0

  Comunicat. „Îmbunătățirea calității serviciilor în Centrul de Zi pentru Persoane cu Dizabilități Opal” este denumirea unui nou proiect în valoare de 685.169,87 lei câștigat de DGASPC Arad de data aceasta cu finanțare obținută în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență #UrmătoareaGenerațieUE : Fonduri pentru România modernă și reformată, în scopul creșterii calității vieții persoanelor cu dizabilități din județul Arad și prevenirea instituționalizării lor, prin susținerea dezvoltării centrului de zi ca serviciu alternativ de sprijin pentru o viață independentă și integrare în comunitate.

  Obiectivele proiectului fixate încă de pe acum sunt: creșterea accesului la serviciile oferite de către Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități Opal, prin furnizarea de servicii și la domiciliul beneficiarilor prin dotarea cu un autoturism, precum și creșterea calității vieții beneficiarilor Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități Opal prin extinderea și dezvoltarea terapiilor existente prin dotarea cu echipamente specializate și cu echipamente de producere și utilizare a energiei electrice regenerabile.

  „Centrul de zi pentru persoane cu dizabilități OPAL” a fost înființat în aprilie 2021 cu finanțare de la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, cofinanțat de Consiliul Județean Arad și implementat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad în cadrul Programului de Interes Naţional „Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate.”

  O componentă inovativă a proiectului constă în achiziționarea de dotări speciale care să sprijine creșterea gradului de abilitare și reabilitare a persoanelor cu diverse dizabilități: 1 sistem de stimulare și recuperare multisenzorială prin realitate virtuală, 1 set de dezvoltare a abilităților motorii, 1 mașină de scanat și tăiat materiale necesare abilitării/reabilitării beneficiarilor, 1 mașină de brodat și echipamente de birotică, 1 spalier kinetoterapie/ recuperare medical, precum și 2 laptop-uri.

  „Pentru mine și echipa de la DGASPC Arad creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități reprezintă o prioritate în activitatea pe care o desfășurăm. De aceea implementarea acestor proiecte cu finanțări neramursabile în beneficiul persoanelor cu diverse dizabilități reprezintă o oportunitate de neratat și nu ezităm să accesăm aceste proiecte, cu sprijinul Consiliului Județean Arad. Dacă în urmă cu mai bine de doi ani deschideam acest centru de zi și îl redam comunității pentru a oferi un centru de zi la cele mai înalte standarde, în care atât persoanele cu dizabilități, cât și familiile acestora să găsească un sprijin real, astăzi prin specialiștii noștri ne asigurăm că oferim servicii și terapii care ajută aceste persoane să își dezvolte abilitățile pentru o viață independentă și să se integreze social”, a spus Erika Stark, director general al DGASPC Arad.

  Tot ca urmare a înființării Centrului de zi pentru persoane cu dizabilități Opal s-a deschis posibilitatea integrării/ reintegrării sociale a persoanelor adulte cu dizabilități din județul Arad prin dezvoltarea gradului de autonomie personală, prin socializare, dezvoltarea abilităților lucrative, pregătirea pentru angajarea în muncă şi sprijin pentru menţinerea locului de muncă, integrare şi participare socială şi civică, astfel că 5 persoane cu dizabilități au fost deja angajate în cadrul unei unități protejate.

  Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități OPAL Arad este situat în cartierul Grădiște, pe strada Mierlei, nr.58.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.