vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Omagiu lui Petschovski! Sau atunci când și legendele transpiră… (GALERIE)

    de Lucian Dănilă | 1 decembrie 2014, 6:31 PM | Recomandările editorilor | Sport

    0

    Iosif Petschovski a fost, fără îndoială, cel mai mare jucător pe care l-a dat UTA, dar pentru unii, care l-au și văzut evoluând, Iosif Petschovski este cel mai mare fotbalist pe care l-a dat România. Evident, aici se discută și s-a discutat pe marginea acestor ierarhii, dar o legendă precum Petschovski merită amintită întotdeauna, iar la un eveniment organizat pentru el participă nume imense din sportul pe care fostul utist l-a adus spre perfecțiune.

    Am avut parte de două ore de fotbal adevărat în Polivalenta arădeană. Chiar dacă anii au trecut peste toți cei care au jucat duminică la Trofeul Petschovski, aceștia au arătat din plin că mingea a rămas fără vreun secret pentru ei. Am avut ocazia să-l vedem pe gigantul Miodrag Belodedici, fotbalist care în cariera sa a cucerit de două ori Cupa Campionilor Europeni, am avut parte de eleganța lui Sandu Boc, de tehnicitatea lui Iosif Rotariu, dar și de plăcerea de a-i revedea în acțiune pe Ungur, Nicolae și Dumitru Mitu, Buia, Vancea, Zare, Stupar, Toderaș sau paradele lui Țurcaș.

    Au participat patru echipe, două din Arad, UTA alb și UTA roșu, Oradea, Amicii lui Boc, și Timișoara – Amicii lui Rotariu.

    În primul joc, Amicii lui Boc au trecut de UTA alb, într-un meci în care atât Boc, cât mai ales Vivi Vancea, au făcut spectacol. Pentru Oradea au intrat în teren: Petre Țurcaș (care a apărat și la Timișoara) – Paul Popovici jr, Alexandru Boc, Viorel Vancea, Florin Gavrilă, Vasile Popa, Ion Abrudan, Ion Zare. UTA alb, care i-a avut pe margine pe Mihai Țârlea, Sandu Gaica și Marius Grad a evoluat în următoarea componență: Gabi Mihaly – Imi Hirmler, Gheorghe Lazăr, Neluțu Ardelean, Raoul Burtea, Călin Mariș, Dan Stupar.

    Evident, meciul nu a început până nu am asistat la fotografia de grup, fotografie la care s-au „lipit” alte nume grele ca Gyuri Vaczi, Gabor Biro, Christos Metskas, Viorel Sima, Gyuri Czako II, Dorel Cura, Mihai Jivan, Liviu Giurgiu, Iosif Lovasz sau Ioan Pătrașcu. În tribune au fost și fostul mare arbitru Ioan Igna, Paul Popovici, component al UTA-ei care juca în primăvara europeană în 1972, Gigi Domide, dar și Emanoil Gherghel, prezent într-un scaun cu rotile, în luptă cu o boală grea.

    Începutul a fost precedat de un moment de reculegere în memoria utiștilor care s-au stins, dar și în amintirea arbitrului Codrin Ciocan.

    Oradea a câștigat cu scorul de 5-2, trei dintre goluri fiind marcate de Vivi Vancea, iar ultimul de Alexandru Boc. Pentru UTA au punctat Ardelean și Burtea.

    Spectacol cu Rotariu și Belodedici

    În cel de-al doilea meci am avut ocazia să- vedem la lucru pe doi dintre jucătorii care au semnat file de glorie în fotbalul românesc. Belodedici, campion european cu Steaua în 1986 și cu Steaua Roșie în 1991, dar și participant cu România la World Cup 1994, la Euro 1996 și Euro 2000, și Iosif Rotariu, finalist al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua în 1989, și participant la Copa del Mondo 1990, unde l-a anihilat pe marele Maradona.

    Belodedici a îmbrăcat tricoul alb-roșu al echipei UTA, iar Rotariu a evoluat alături de prietenii săi pentru Timișoara. UTA roșu i-a avut în teren pe Gab Mihaly – Nicolae Mitu, Adi Ungur, Bebe Mitu, Dorel Toderaș, Ghiță Novac, Cornel Adolf, Codru Grădinariu și Miodrag Belodedici. La Timișoara au jucat: Țurcaș – Iosif Rotariu, Octavian Popescu, Marcel Băban, Octavian Roșca și Romulus Buia.

    Înainte de primul fluier al lui Ovidiu Hațegan și Marcel Vida, Gyuri Vaczi a avut un cadou din suflet pentru Kassandra, fetița lui Iosif Rotariu, aflată înainte de cea de a 37-a operație.

    UTA a câștigat cu scorul de 6-3. Au marcat Ungur, Ghiță Novac, Belodedici, Nicolae Mitu, iar Ungur și Grădinariu, iar pentru timișoreni au înscris Rotariu de două ori și Buia.

    A fost un meci special pentru un fost fotbalist special. Belodedici, Rotariu, Boc și toți cei prezenți au arătat că și legendele pot transpira, că și legendele sunt oameni, mai ales atunci când o fac pentru o cauză nobilă.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.