OLAF a deschis o anchetă în România în urma publicării unei investigații jurnalistice





OLAF, oficiul anti-fraudă al UE, investighează modul în care a fost cheltuit miliardul de euro din Delta Dunării, confirmă Comisia Europeană într-un răspuns pentru doi europarlamentari din Olanda care au cerut explicații cu privire la implementarea proiectelor europene prin Instrumentul Teritorial Integrat Delta Dunării (ITI DD).
Comisia a mai transmis că autorităților de resort din România li s-a cerut de asemenea să deschidă o anchetă, autorităților de management li s-a cerut să facă verificări, iar Curții de Conturi i s-a solicitat efectuarea unui audit. Nou înființatul Parchet European nu este implicat în investigația OLAF, a mai precizat Comisia Europeană.
Eurodeputații Lara Wolters (S&D) și Bas Eickhout (Verts/ALE) au întrebat instituția condusă de Ursula von der Leyen cum se face că doar 7 din cele 1180 de proiecte europene derulate prin ITI DD au ca obiect protejarea mediului, având în vedere că Delta Dunării este zonă protejată UNESCO, câte anchete au deschis OLAF și Parchetul European (EPPO) pentru verificarea modului în care a fost cheltuit miliardul de euro și cum va arăta viitorul ITI pentru România.
Comisia Europeană a răspuns că țara noastră are întârzieri în implementarea programelor care vizează protejarea și conservarea mediului înconjurător și a transmis că dacă vor fi descoperite nereguli în cheltuirea banilor UE sumele considerate neconforme vor fi retrase în urma corecțiilor.
Cu privire la viitorul ITI în România, din exercițiul 2021-2027, Comisia Europeană a transmis celor doi europarlamentari din Olanda că va lua o decizie ”bazându-se pe lecțiile învățate”, iar instrumentul va fi construit astfel încât să fie evitate conflictele de interese și eventuale fraude.
Comisia Europeană a confirmat în 16 iunie, pentru G4Media și Info Sud-Est, că a întrerupt plățile din programul ITI Delta Dunării, mecanismul european de peste 1,1 miliarde de euro, care ar fi trebuit să fie cheltuiți pentru dezvoltarea comunităților din Tulcea și Delta Dunării și ridicarea nivelului de trai.
Decizia Comisiei vine în urma unei investigații de presă care a arătat modul defectuos în care a fost cheltuită o mare parte din banii puși la dispoziție de Uniunea Europeană. Investigația a fost publicată în Info Sud-Est, G4Media, Suddeutsche Zeitung (Germania) și în două articole din NRC (Olanda).
- ”Autoritățile române investighează în prezent faptele și efectuează verificări suplimentare cu privire la presupusa utilizare abuzivă a fondurilor UE în cadrul mecanismului ITI Delta Dunării. Pentru a se asigura că bugetul UE este protejat, în așteptarea ca autoritățile române să finalizeze evaluările, Comisia a emis o scrisoare pentru a întrerupe plățile legate de ITI Delta Dunării. În cazul în care neregulile sau presupusa fraudă vor fi confirmate, autoritățile naționale și Comisia vor impune corecții financiare”, a declarat pentru G4Media și Info Sud-Est un purtător de cuvânt al Comisiei Europene
Mai multe detalii AICI
Comentariile portalului
Cum sa nu se puna la socoteală? Sigur că se pune. Dar că idolul lui Gică Ultras, Piticul Pinocchio nu e cu toate țiglele pe casa, se pune la socoteală? (...)
Dezbaterile de la UniBuc, Europa FM și Camera de Comerț, pe care le-a refuzat Nicușor pe motiv că el merge să dezbată doar la TV (Digi și A3 - (...)
Istoria se repetă și în 2025. "Fac apel la toate forțele politice să facă front comun împotriva acestor elemente de tip fascist, de tip legionar, care acționează împotriva intereselor (...)