duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Oficiul de Cadastru din Arad a încheiat contracte de finanțare a lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale cu toate localitățile eligibile

  de Special Arad | 16 martie 2022, 12:48 PM | Administraţie | Știri Arad

  0

  (foto: myarad.com)

  Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Arad a încheiat contracte de finanțare a lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor* pe sectoare cadastrale** cu toate cele 64 de unități administrativ-teritoriale (UAT) eligibile. Suma totală alocată pentru înscrierea proprietăților din județul Arad în evidențele de cadastru și carte funciară, în anul 2022, este de 10.240.000 de lei.

  Lucrările de cadastru general se desfășoară în cadrul celei de-a opta etape de finanțare a Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF). Deschiderea cărților funciare este gratuită pentru cetățeni, fondurile necesare fiind asigurate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin OCPI Arad.

  Primarii interesați să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale au încheiat contracte de finanțare cu OCPI Arad, conform listei atașate.

  Pentru a beneficia de fondurile alocate de ANCPI, UAT-urile care au semnat contracte de finanțare cu OCPI Arad trebuie să găsească prestatori până la data de 16.05.2022 ANCPI va efectua plățile către primării după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate.

  În anul 2022, fiecare UAT eligibil poate primi până la 160.000 de lei pentru înregistrarea proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

  În prezent, din totalul de 78 de UAT-uri din județul Arad, au fost cadastrate în proporție de sută la sută nouă comune (Bârsa, Fântânele, Frumușeni, Șiria, Ghioroc, Șimand, Livada, Șeitin, Vladimirescu), iar în alte 68 de localități se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale. Precizăm că UAT Macea face obiectul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, urmând să fie cadastrată integral cu fonduri europene, procedura de licitație fiind în curs de desfășurare.

  PNCCF are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 – aproximativ 313 milioane de euro, dar și din bugetul local al primăriilor.

  Mai multe informații referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web  a ANCPI, www.ancpi.ro.

  * Prin imobil se înțelege terenul, cu sau fără construcții, de pe teritoriul unei unități administrativ-teritoriale, aparținând unuia sau mai multor proprietari, care se identifică printr-un număr cadastral unic.

  ** Sectorul cadastral este unitatea de suprafață, delimitată de elemente liniare stabile în timp – șosele, ape, canale, diguri, căi ferate etc.

  Lista UAT-urilor care au încheiat în anul 2022 contracte de finanțare a lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale cu OCPI Arad:

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.