O vorbă, un gest, un pas… Clipe de viață (XXIV)

  de - | 19 iulie 2015, 1:11 PM | Contributors | Topic special

  0

  Deşi nu sunt „de specialitate”, mă voi apleca acum şi aci „în mod special” asupra unei manifestări devenită modus vivendi al „specialiştilor” care în (ne)priceperea lor conduc destinele atâtor oameni. Este vorba despre ignorarea nu cu bunăştiinţă ci cu reaştiinţă a valorilor naţionale. Dirijată sau nu, nepăsarea, tranformată în multe rânduri în invidie pasirată dimpreună cu răutate şi neomenie, dă naştere unei dispute ce tinde să acopere întinând tot ce-i frumos, curat, autentic, într-un cuvânt special. Mai acerbi ca oricând, factorii decizionali nu pregetă niciun efort în acţiunea de depersonalizare a celor mulţi, dar nu, nu o fac din mărire şi nici din îngâmfare ci de teama, chiar groaza că într-o bună zi vor fi doborâţi asemeni nucilor găunoase zdrobindu-se în ţărâna din care au ţîşnit călcând apoi peste vii şi morţi spre scaune înalte, nemeritate.

  Aşa stând lucrurile, cum crezi tu, silitor între cele ale învăţatului, purtător de ochelari cu lentile greoaie pe ochi obosiţi de atâta citit, că ai să fii numit special? Cum îţi închipui tu, dăruit cu talent pe care l-ai dezvoltat în ani şi ani de studiu şi practică, purtătorul aceloraşi haine curate deşi vechi, că vei primi locul pe care-l meriţi şi statut de special. Tu, lucrătorule al pământului, neras şi cu părul ieşit prin basca învechită, posesor al unui inventar agricol ce trezeşte milă şi aduce zâmbete pe buzele investitorilor străini, cum şi când crezi că vei fi apreciat şi mai ales catalogat a fi special? Dar voi, femei pricepute într-ale preparatului a trei feluri de mâncare dintr-o mână de carne şi câteva fire de verdeţuri, ce săturaţi zilnic guri ce salivează abundent de câte ori ochii parcă vor să treacă dincolo de sticla televizoarelor ce aduc în casă masteri chefi cu mîncărurile lor cu tot, pe voi cine vă vor numi speciale? … Toate aceste întrebări precum şi multe altele îşi vor primi la un moment dat răspunsuri cinstite, pertinente, … Chestiune de timp! Necazul e nu că nu am avea răbdare să ajungem până la acel moment dat, ci că nu mai avem timp pentru că nici timpul parcă nu ne mai are pe noi.

  Dincolo de toţi şi de toate, în spatele a tot ce mişcă în ţara asta, din păcate, se ascunde cu o dibăcie namaiîntâlnită Răul, strigoaia cu ochii bulbucaţi de atâta nesomn, gata oricând să sfârtece în gheare pe cei speciali, oameni simpli în cele din urmă, care nu îşi apleacă mai mult de limita buneicuviinţe capetele. Ei sunt cei care niciodată nu cer nimic deşi li se oferă. Li se oferă dar nu din respect ci din teamă, teama aceea de cineva special care într-o bună zi va face curăţenia mult aşteptată. Iar ca acest fapt să nu se producă, oamneii speciali sunt momiţi în fel şi chip cu avantaje şi măriri lumeşti. O vorbă, un gest, un pas, atât îi mai desparte pe cei speciali în a face învioala cu cel Rău. Dar cum aceştia nu se lasă minţiţi, tranzacţia înşelătoare nu are loc iar urmările persistenţei în cinste şi omenie nu se lasă prea mult aşteptate. Şi aşa începe prigoana împotriva a tot ce ai special şi drag. Cum însă peste toţi şi toate se află Cel ce ne vede, ne cunoaşte pe fiecare în parte şi ne poartă de grijă, dragi oameni speciali, nu aveţi a vă teme! Urmaţi-vă calea pentru că nu în zadar aţi fost dăruiţi cu trăsături proprii şi însuşiri excepţionale. Fiţi speciali pentru o ţară specială! Pentru că ţara este a voastră şi pe deasupra are şi nume frumos – România!

  Prof. Ioan Sălcuță

   

   

   

   

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.