O singură particulă a apei poate fi în două locuri în acelaşi timp. Oamenii de știință nu pot explica fenomenul nici în ziua de azi

  de - | 17 februarie 2017, 9:56 PM | Știință

  0

  Proprietatea apei conform căreia aceasta are o fază cuantică a fost descoperită în aprilie 2016 şi nu are încă nicio explicaţie. Utilitatea acesteia este încă dezbătută.

  Cercetătorii au descoperit că apa are o fază cuantică, ceea ce înseamnă că o singură particulă poate fi în două locuri în acelaşi timp, relatează Curiosity. Acest lucru se întâmplă când o moleculă de apă este într-o „fază cuantică de tunelare”, aşa cum au descoperit cercetătorii de la Department of Energy’s Oak Ridge National Laboratory, scrie descopera.ro.

  Atunci când apa este prinsă în spaţii mici între mineralele unei roci, moleculele de apă prezintă un comportament bizar, neputând fi comparabil cu nicio substanţă solidă, lichidă sau gazoasă.

  Unul dintre cercetători menţionează că apa „prezintă o mişcare de tip cuantic în interiorul pereţilor despărţitori, ceea ce este «interzis» în fizica clasică”.

  Semnificaţia acestei descoperiri este neclară în contextul aplicabilităţii sale. Adânceşte în schimb problematica în legătură cu proprietăţile apei şi ridică o serie de discuţii cu privire la procesele care implică această substanţă.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.