O seară magnifică în sufletul orașului, la Cetatea Aradului. Opera „Tosca” a deschis stagiunea Filarmonicii de Stat Arad (Foto+Video)

  de Raluca Medeleanu | 1 octombrie 2015, 9:41 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  3

  Seara de joi, 1 octombrie, a fost o seară de neuitat pentru mai mult de o mie de arădeni, care au lăsat teama frigului deoparte și au pășit, unii chiar pentru prima dată, în Cetatea Aradului, pentru a vedea pusă în scenă opera „Tosca” de Giacomo Puccini, la deschiderea noii stagiuni a Filarmonicii.

  Un eveniment încununat cu succes, a cărei muzică a fost condusă de către maestrul dirijor Roberto Salvalaio din Italia și pregătirea corului asigurată de maestrul Robert Daniel Rădoiaș. Personajele operei au fost interpretate de către nume mari ale scenei muzicii clasice internaționale din Mongolia, Georgia și Italia, acompaniate de corul Filarmonicii de Stat Arad. 

  Dramatica poveste de dragoste pe care Puccini a adaptat-o în operă, după drama „La Tosca” de Victor Sardou, este structurată în 3 acte și este în limba italiană. Pentru ca publicul arădean să poată înțelege întru totul acțiunea, organizatorii au găsit o soluție ingenioasă, adăugând subtitrare în limba română pe panoul video amplasat lângă scenă.

  „Acțiunea operei începe într-o biserică, unde artistul Cavaradossi lucrează la un portret al Mariei Magdalena, în timp ce visează la iubita sa Tosca, o talentată și pasională cântăreață. Deodată apare Angelotti, un prizonier politic evadat, care se ascunde de Scarpia, sălbaticul șef al poliției. Când Tosca ajunge la biserică și aude discuția celor doi, bănuiește că iubitul ei are pe altcineva, dar Cavaradossi îi spune adevărul și se decide să îl ascundă pe Angelotti. Scarpia intră în biserică, furios că l-a pierdut pe Angelotti și dorind să o cucerească pe Tosca.

  Profitând de ocazie, încearcă să o facă pe geloasa cântăreață să își trădeze iubitul. Cavaradossi este arestat și torturat îndelung, iar Tosca este astfel șantajată să mărturisească unde se ascunde Angelotti. Artistul este dus spre locul de execuție, iar Scarpia îi cere cântăreței să îi cedeze pentru a-i elibera iubitul. Tosca îi primește îmbrățișarea cu o lovitură fatală de cuțit. Veselă, se duce să îl elibereze pe Cavaradossi, dar de fapt se duce să asiste la execuția lui. Urmărită de poliție, Tosca se aruncă de pe un parapet în gol, preferând moartea în locul vieții fără dragoste”.

  Tulburătoare poveste a fost redată sublim atât de către cântăreți cât și de către orchestră, iar sonorizarea a fost impecabilă (exceptând un mic incident cu microfonul cântăreței mongoleze Erdenetuya Balgansuren, care însă s-a remediat repede). Singurul real dezavantaj a fost frigul. Un asemenea eveniment s-ar fi pretat unei zile de vară, când răcoarea serii este chiar o bucurie. Alți spectatori au fost inspirați și au venit însă pregătiți de acasă cu perine și unii chiar cu pături.

  Numărul considerabil de arădeni, care au răbdat frigul pentru a asista la acest spectacol, ar trebui să ne pună totuși pe gânduri despre importanța pe care o are Cetatea Aradului în sufletul locuitorilor orașului, iar evenimentul acesta să nu rămână un caz izolat. Conlucrarea dintre Filarmonica de Stat Arad și Ministerul Apărării Naționale a reușit să ne ofere o impresie despre potențialul cultural al Cetății Aradului și, cu mare nerăbdare, așteptăm evenimente următoare!

  Distribuția:

  Floria Tosca -Erdenetuya Balgansuren (Mongolia)
  Mario Cavaradossi – Michael Sheshaberidze (Georgia)
  Scarpia – Paride Pandolfo (Italia)
  Cesare Angelotti – Octavian Vlaicu
  Spoletta – Remus Alăzăroae
  Sacristanul – Gelu Dobre
  Temnicerul – Remus Buzgău
  Sciarrone – David Buzgău
  Păstorul – Mirela Cusursuz

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.