vineri, 12 iulie, 2024

Special Arad Logo

  O nouă ediție a Festivalului Internațional „Iubiți Muzica Românească!” începe joi. Muzică simfonică + smartphone + theremin și alte experimente ingenioase

  de Special Arad | 8 octombrie 2019, 8:31 AM | Cultură | Muzică | Recomandările editorilor

  0

  Joi, 10 octombrie, este ziua de debut a celei de a III-a ediții a Festivalului Internațional „Iubiți Muzica Românească!”, un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, programul concertului simfonic inaugural, intitulat „Valurile Dunării si ale timpului”, reunind creații în primă audiție mondială de Gabriel Almasi (Tarantallegra pentru orchestră, cor de copii și smartphone), Adrian Iorgulescu (Concert pentru clarinet, coarde si percutie), Livia Teodorescu Ciocănea (Concertino buffo – in memoriam Charlie Chaplin) pentru pian și orchestră și Gabriel Mălăncioiu (Zărand pentru ansamblu folcloric, orchestră și theremin).

  Ca o premieră absolută pe o scenă românească de concert, distribuția instrumentală a ansamblului simfonic tradițional va cuprinde thereminul, unul dintre cele mai spectaculoase instrumente muzicale experimentale, care a făcut senzație la începutul secolului XX.
  Alături de marele prieten al muzicii românești, dirijorul și trombonistul englez Barrie Webb, invitații orchestrei simfonice sunt Emil Vișenescu – clarinet, Andreea Olariu – pian, Gabriel Almasi – theremin, Rapsozii Zărandului (dirijor Petrică Pașca), Corul Voci de primăvară al Colegiului de arte Sabin Drăgoi (dirijor Corina Teuca).

  În timp ce compozitorul Gabriel Almasi sugerează prin lucrarea Tarantallegra că muzica nouă este mai mult a copiilor noștri decât a noastră, Adrian Iorgulescu „navighează” pe valurile unei modernități mereu incitante, preluând aluziv în concertul său pentru clarinet, coarde și percuție, Ipostaze II, tema celebrului vals al lui Iosif Ivanovici, Valurile Dunării.

  Verva ludică o animă și pe compozitoarea Livia Teodorescu-Ciocănea în Concertino buffo – Omagiu lui Charlie Chaplin pentru pian și orchestră, iar lucrarea Zărand de Gabriel Mălăncioiu pune în consonanță timpul tradiției și experimentul actual. Cel mai valoros ansamblu de muzică populară din Transilvania, Rapsozii Zarandului, își poartă cântecele străbune îmbrățișați acum de orchestra simfonică și de magia sonoră a thereminului.

  Accesul publicului se face pe bază de invitație, în limita locurilor existente. Invitațiile sunt gratuite și se pot obține de la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Arad.

  Joi, 10 octombrie 2019, ora 19:00
  Sala Palatului Cultural
  Valurile Dunării și ale timpului
  Dirijor: Barrie Webb – Anglia
  Soliști:
  Emil Vișenescu – clarinet
  Andreea Olariu – pian
  Gabriel Almași – theremin
  Rapsozii Zarandului dirijor Petrică Pașca
  Traian Roman, Florin Gherghel, Adrian Șandru, Liviu Birta, Petrică Pașca,
  Radu Panici, Andrei Ana, Victor Varadi
  Corul „Voci de primăvară” al Colegiului de arte Sabin Drăgoi dirijor Corina Teuca

  Program:
  – Gabriel Almasi: Tarantallegra pentru orchestră, cor de copii și smartphone (p.a.a.)
  – Adrian Iorgulescu: Concertul pentru clarinet, coarde și percuție “Ipostaze 2”
  – Livia Teodorescu Ciocănea: Concertino buffo (in memoriam Charlie Chaplin) pentru pian și orchestră (p.a.a.)
  – Gabriel Mălăncioiu: Zărand pentru ansamblu folcloric, orchestră și theremin (p.a.a.)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.