miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    O lege controversată. Țara în care posesorii de câini pot fi pedepsiţi cu 74 de lovituri de bici

    de Special Arad | 7 noiembrie 2014, 7:42 PM | Internaţional | Recomandările editorilor

    0

    Un grup de parlamentari iranieni a propus incriminarea deţinerii de câini sau plimbarea acestora în public. Pedeapsa este de 74 de lovituri de bici sau o amendă, relatează The Guardian.

    Ziarul reformist Shargh a relatat joi că 32 de membri ai parlamentului, în mare parte afiliaţi conservatorilor, au înaintat propunerea spre vot organului legislativ.

    Dacă proiectul de lege va trece de Majlis (Parlamentul iranian), „plimbarea câinilor, comercializarea lor, sau ţinerea lor acasă va fi pedepsită cu 74 de lovituri de bici sau o amendă de la 1 milion la 10 milioane de tomani (între 200 şi 2.000 de lire sterline)”, a indicat Shargh.

    „Plimbatul şi jucatul cu animale cum ar fi câinii şi maimuţele în aer liber şi în locuri publice sunt nocive pentru sănătatea şi pacea altor persoane, în special a copiilor şi femeilor, şi sunt împotriva culturii noastre islamice”, se indică în proiectul de lege.

    Forţele de poliţie iraniene, vânătorii autorizaţi, fermierii şi ciobanii ar urma să fie scutiţi de pedeapsă.

    Conform obiceiului islamic, câinii sunt animale murdare. Iranienii nu deţin în general câini acasă, însă o minoritate, în special în cartierele bogate din nordul Teheranului, se bucură de prezenţa acestor animale de companie.

    Poliţia pentru moravuri a încercat să descurajeze proprietarii de câini, avertizându-i sau confiscându-le animalele. De asemenea, mai mulţi înalţi oficiali i-au avertizat pe posesorii de câini, iar ayatollahul Makarem Shirazi a emis o fatwa* împotriva celor care deţin aceste animale de companie, relatează Agerpres.

     În religia musulmană, o fatwā (în arabă فتوى; plural fatāwā în arabă فتاوى) este o opinie pe teme religioase privind legea islamică emisă de un Ulema. În islamul sunnit, o fatwā nu este obligatorie pentru nimeni, pe când în islamul șiit poate fi considerată de un individ ca obligatorie, în funcție de relația pe care o are cu respectivul Ulema. Cel care emite o fatwā este muftiu, poziție nu neapărat oficială. Dacă o fatwā nu inovează în vreun fel, atunci ea este o simplă decizie. O fatwā conține în general detaliile raționamentului unui lider islamic, de regulă în raport cu un caz particular, și sunt considerate precedent de musulmanii legați de acel lider, inclusiv de viitorii muftii. (sursa: Wikipedia)

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.