O „expediție” pe pantele cromatice și în labirintul formelor cu Ioan Kett-Groza | Foto

  de G. Tomescu | 15 martie 2018, 7:37 PM | Cultură

  0

  Când vorbim despre Ioan Kett-Groza, o expoziție devine o veritabilă expediție, iar formele și culorile capătă „rezonanțe ale sufletului”.

  Farmecul aparte al noii picturi a lui Ioan Kett-Groza rezidă în însăși execuția tehnicii a tablourilor… Dincolo de performanțele de ordin tehnic însă, pata de culoare diafană și luminoasă relevă o stare de spirit bazată pe un sentiment tonic și o viziune optimistă asupra lumii. Nu, pictura actuală a lui Ioan Kett-Groza nu este efectul unui joc, chiar dacă are aparența acestuia. Atât numai că reflecția lui se exercită acum în alt plan mai rafinat și mai înalt”, scria criticul și istoricul de artă, Horia Medeleanu, într-un articol numit „Rezonanțe ale sufletului”, despre pictorul și graficianul arădean. Exact acest sentiment de optimism a acaparat întreaga Sală Clio, ieri seară, prin picturile vivace semnate de maestrul Ioan Kett-Groza, expuse în cadrul unui vernisaj organizat de către Asociația Kölcsey.

  În fața unui public numeros, care a umplut până la refuz sala, au luat pe rând cuvântul Fekete Károly (președintele asociației amintite), Levente Bognar (viceprimarul Aradului), Siska-Szabó Hajnalka (artist plastic) și, nu în ultimul rând, Kett-Groza însuși.

  „Lucrările te îndeamnă la o meditație asupra existenței noastre, susținute de armonii cromatice compuse sau profunde contraste de culori. Formele sunt reordonate de autor în direcția diverselor linii de forță ale tablourilor, prin care face ordine în lumea haotică și prin acesta se dezvoltă mesajul operei”, a spus Siska-Szabó Hajnalka.

  Expoziția a beneficiat și de un catalog cu picturile artistului, apărut cu sprijinul Primăriei Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură Arad.

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.