joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  O dulce îmbrățișare a „betoanelor armate” pe drumul istoric Dieci-Dezna – o lucrare „magistrală și epocală” Inteco Holding & Palcu, plătită de noi toți prin CJ Arad

  de Mihai Todoca | 31 octombrie 2022, 5:07 PM | Dezna | Dezvăluiri | Dieci | Topic special

  2

  Nu este ceva neobișnuit ca în urma unui articol să apară reacții din partea cetățenilor. Sunt comentarii pe site-ul de știri, mesaje pe paginile de socializare sau chiar, în unele cazuri, mail-uri trimise pe adresa redacției. Însă, periodic, ne scriu cetățeni care doresc să ne semnalizeze anumite probleme pe care ei consideră că trebuiesc rezolvate, iar în majoritatea cazurilor acestea se confirmă.

  Înainte de a expune cuvintele lui Laurian Horelița, se impune să facem câteva precizări:

  Acesta este unul dintre cei mulți care ne-au scris în urma articolului Bătaie în biroul patronului Inteco Holding, Ovidiu Palcu. Un partener de afaceri care-și cerea banii munciți a fost „călcat pe cap”.  Cele ce urmează a fi expuse, deși o parte au legătură cu patronul firmei Inteco Holding, Ovidiu Palcu, sunt problemele de construcție ale unui drum pe care Laurian Horelița le-a sesizat.

  Revenim la subiect. După cum spuneam, Laurian Horelița ne-a scris referitor la drumul Dezna-Dieci unde, după spusele lui „am constatat două poduri care trebuiau construite cu semifabricate noi și de calitate, iar firma sa le-a făcut cu semifabricate refolosite și deteriorate”. Ne-am deplasat la fața locului, unde am observat și noi neregulile semnalate, ba chiar am descoperit și altele, cel puțin la fel de grave. De la garduri distruse, la rigola de apă cu stâlpii de curent în mijlocul ei și blocarea accesului la grădini.

  În unele locuri, rigola de apă a fost construită în jurul stâlpilor de curent, iar în altele… i-au încadrat în rigola de apă într-o „dulce îmbrățișare” a betoanelor armate. Nu este necesar să mai menționăm ridicolul situației.

  Collage Maker 31 Oct 2022 05.01 PM
  Restul pozelor, în galerie

  Observațiile lui Laurian Horelița sunt cu atât mai pertinente, cu cât acesta lucrează chiar în domeniul infrastructurii rutiere ce deservește utilaje de terasamente. Cu alte cuvinte, nici nu s-ar fi găsit un om mai potrivit să le observe. Că ni le-a semnalat, nu mai ține de profesie, ci de caracter, de educație și, să recunoaștem, de curaj.

  În demersul nostru jurnalistic, vom lăsa la o parte anumite discuții pe care le-am avut cu Laurian Horelița vizavi de Ovidiu Palcu, deoarece scopul este de a remedia situația semnalată cât mai repede cu putință, întrucât deservește interesul public al cetățenilor. Cu toate acestea, discuțiile la care facem referire vor fi diseminate într-un articol ulterior, unde ne vom apleca asupra acțiunilor și conduitei omului de afaceri Palcu, deoarece sunt lucruri care nu pot fi trecute cu vederea: mulți spun că pleacă de la posibile șantaje la amenințări cu bătaia. Vă surprinde? Pe noi, nu.

  „Îi rugăm pe incompetenții din CJA să rezolve aceste probleme cât mai repede”

  Pentru a nu lungi dincolo de măsură introducerea, dar și pentru a ușura munca celor responsabili de înțelegere și verificare întocmai a situației semnalate, punctăm ceea ce ne-a spus Laurian Horelița, adăugând și câteva „condimente” fotografice în galerie:

  „Sunt un cetățean responsabil care îmi iubesc țara. Lucrez în domeniul infrastructurii rutiere ce deservește utilaje de terasamente, iar pe Palcu îl cunosc de vreo 20 de ani. Nu am nimic personal cu acesta, dar mă doare și mă deranjează modul în care văd că majoritatea lucrărilor pe care acesta le-a făcut sunt vai de ele și i-aș ruga și pe cei din CJA să verifice puțin istoricul lucrărilor firmei înainte de a-i acorda o lucrare.

  Văzând articolul dumneavoastră cu Palcu (agresivul) mi-am adus aminte că am făcut câteva postări pe pagina mea de Facebook cu podurile de pe DJ792E care sunt de tot râsul.

  Am văzut acele poduri foarte rău poziționate, mai exact coronamentelele acelor poduri, care reprezintă un pericol pentru circulație și am fost curios să văd cum sunt puse semifabricatele acelor poduri. Am fost foarte surprins să văd că două poduri sunt făcute cu semifabricate refolosite și foarte prost montate, iar ca să acopere greșeala au turnat beton peste ele, dar în interiorul podului se poate vedea foarte bine că nu sunt noi.

  Pentru remediere ar trebui cel puțin două poduri refăcute și sunt multe podețe care trebuiesc făcute deoarece sunt proprietăți care în urma lucrărilor făcute de cei de la Inteco Holding accesul este total imposibil. Să nu mai vorbim de gardurile rupte și distruse de aceștia. Profitând de faptul că satul mai are doar câțiva locuitori, aceștia (constructorii – n.n.) și-au bătut joc de toate terenurile din zonă, iar rigola de apă de pe marginea șoselei este chiar de tot râsul. Pe lângă faptul că stâlpii de curent sunt în mijlocul rigolei, aceasta blochează accesul în mai multe proprietăți.

  Îi rugăm pe incompetenții din CJA să rezolve aceste probleme cât mai repede! Să fie redat accesul la proprietăți și refacerea gardurilor pe banii firmei!” , a conchis Laurian Horelița.

  Cu cât te îndepărtezi de Arad, cu atât nu se mai vede… „parandărătul”

  Am mai spus-o, în paginile acestui ziar, cu cât te îndepărtezi de municipiul Arad, cu atât firmele constructoare apelează la tot felul de „scurtături” și șmecherii (de ce să nu spunem că e vorba de „parandărătul” pentru unii primari) pentru a „pune la saltea” câțiva bani în plus. Bani care sunt ai cetățenilor și care ar trebui folosiți în interesul lor, dar care ajung să fie batjocoriți de aceste firme și de reprezentanți ai statului. De ce? Simplu. Pentru că pot și pentru că li se permite. Nefiind controlați, nefiind supervizați, plus o legislație prea permisivă, făcută parcă anume împotriva cetățenilor. Toate acestea și-au „dat mâna” pentru a crea o stare în care domnește „legea junglei”, unde trebuie să dormi cu maceta sub pernă. Sau să nu dormi deloc…

  La o analiză mai atentă, pentru unele dintre aceste persoane, obișnuite să stea tolănite în fotolii și să semneze, decidenți fiind, situații de lucrări făcute de mântuială, așa cum e cea prezentată în acest articol, s-ar putea identifica și o formă de responsabilitate penală. Nu e datoria noastră o asemenea responsabilitate, datoria noastră fiind de a prezenta și a trage semnale de alarmă. Ce vă putem promite, e că vor urma și alte exemple de lucrări proaste, făcute în tot județul, pentru că sunt destui edili care au avut „curaj” să ni le „servească” sub diferite forme. Unii au motivat că ne spun „dar să nu afle Palcu că mă bagă în ziar”, alții „s-au săturat de finul lui Falcă și de lucrările sale și trebuie făcută ordine”, în timp ce altul și-a delegat atribuțiile, pentru o oră, „cât e presa-n sat”, trimițându-și aghiotanții (care, probabil, nu au servit masa cu constructorul…) „să spele rahatul” cu altă mână decât a lor…

  ***

  Lucrarea prezentată mai sus este a Consiliului Județean Arad. Licitația a fost câștigată, așa cum spuneam, de Inteco Holding, adică Ovidiu Palcu. La un moment dat a existat și o firmă parteneră, dar s-au certat… de la bani. Prețurile au fost actualizate din cauza creșterii prețului materialelor. Lucrarea e așa cum e, iar Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, nu a fost „atins” niciodată, nici măcar cu un punctuleț, de ziarul domnului Palcu… Mai sunt și alți „grațiați”, iar în lunile care urmează o să aflați de ce.

  Va urma.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.