joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    O „Cutie cu fluturi”, plină de emoție, a fost lansată de Monica Rodica Iacob la Biblioteca Județeană | Foto

    de Raluca Medeleanu | 8 aprilie 2022, 9:11 AM | Cultură | Topic special

    0

    Poeta arădeancă Monica Rodica Iacob, membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Arad, și-a lansat cel de-al zecelea volum de poezii, intitulat „Cutia cu fluturi”, joi după-masa, în Sala „Astra” a Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol”, într-un cadru restrâns, alcătuit din prieteni și cunoștințe apropiate, iubitori de poezie. Despre stilul său și traseul carierei sale literare au vorbit scriitorul Vasile Dan și poetul Ioan Matiuț (care este totodată și editorul cărții de față, apărută la editura Mirador în 2021).

    „Ne aflăm cu această carte în fața unei poete autentice. Cuvântul acesta din gura mea autentic îl rostesc rar. Eu o cunosc de la început, o citesc de la început și vreau să spun că evoluția ei literară confirmă ceva. Întotdeauna un început consistent, autentic, valoric anunță cu siguranță un destin literar. Încă de la început Monica Rodica Iacob și-a anunțat vocația literară pe care n-a trădat-o. Sigur, ea este un caz special, adică o poetă cu o constantă valorică de la carte la carte în cele zece titluri apărute până acum, are parte de o recepție critică în peisajul național literar modestă. Acest lucru se explică în fel și chip. În primul rând se explică prin natura psihică și de sensibilitate, timiditate, de ființă introvertită, care n-a ajutat suficient de mult în a populariza propria creație literară. Există în viața scriitorilor două obțiuni. Una orgolioasă, trufașă, cu o siguranță de sine peste poate,în care autorul lasă cartea singură să îl reprezinte. Odată publicată, cartea aduce viața ei și se va impune de la sine, dacă are valoare, cel puțin acest lucru crede el. A doua obțiune, pe care din nefericire puțini autori o frecventează, este aceea de a fi ție însuți agent literar. În occident este chiar o practică, există instituția agentului literar, care contactează autorul, negociază cu el, îi ia cartea, caută o editură profitabilă și încearcă să o publice cu un comision… la noi cum nu există, autorul însuși ar trebui să testeze acest lucru care este demn, nu e nimic rușinos. Unul dintre autorii de la noi care e și un agent literar este Mircea Cărtărescu”, a spus Vasile Dan, președintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Arad care a felicitat-o pe poetă pentru ambiția și perseverența de a scrie.

    „O felicit și eu pe Monica Rodica Iacob pentru această carte frumoasă, îl felicit pe fiul ei Daniel pentru că el este cel care a ilustrat-o, iar ca editor vreau să mulțumesc Bibliotecii Județene din Arad care a făcut posibilă apariția acestei cărți (…). Despre Monica Rodica Iacob pot să spun multe, pentru că o cunosc demult. Pe la începutul anilor 80, în Arad erau două cenacluri: Cenaclul Luceafărul, care există și astăzi la Casa de Cultură a Sindicatelor, care era o adevărată pepinieră de tineri scriitori și Cenaclul Lucian Blaga, unde erau scriitorii grei ai Aradului, Vasile Dan, Gheorghe Schwartz, Florin Bănescu, Horea Ungureanu, Gheorghe Mocuța… Acolo la Cenaclul Luceafărul era o grupare consistentă de tinere poete, dintre care doar trei s-au confirmat, dintre acestea trei este Monica Rodica Iacob, care au reușit să facă pasul de la Cenaclul Luceafărul la cel Lucian Blaga. Bineînțeles că această evoluție nu e întâmplătoare și se vede în poezia pe care o scrie Monica Rodica Iacob. Este o scriitoare care s-a format în primul rând din lecturi. Se vede că are o structură culturală foarte bine consolidată, pentru că nu poți să scrii mai mult decât citești, e o regulă de aur în literatură, din păcate unii o ignoră, dar în cazul poetei de față se vede în ceea ce scrie că are o cultură poetică foarte bine formată. Adică trebuie să citești inclusiv de la Antici, până la generația tânără, ca să înțelegi și apoi să poți să-ți cauți drumul tău și să fie bine organizat, să fii original și să ai o oarecare cotație în lumea literară. Poezia Monicăi Rodica Iacob este una consistentă, sensibilă, o sensibilitate specific feminină, este încărcată de sentimente și, ceea ce este foarte important, este foarte sinceră”, a spus poetul și editorul Ioan Matiuț.

    Poeta Monica Rodica Iacob a specificat, amuzată, că încă mai are acasă legitimația albastră de la Cenaclul Lucian Blaga, a ținut să mulțumească tuturor celor care încă mai citesc și cumpără cărți, pe această cale citind auditoriului un anunț dintr-un ziar a unui om care își vindea întreaga colecție de cărți, acest lucru gâsindu-l trist.

    „Mulțumesc pentru frumoasa prezentare pe care mi-a făcut-o domnul Vasile Dan și domnul Matiuț, colegii mei de scris de atâția ani, mulțumesc Dianei Nistor, gazda noastră, mulțumesc că a văzut lumina tiparului această carte, bineînțeles, prin editorul meu Ioan Matiuț, vă mulțumesc că încă mă iubiți și încă mă mai citiți”, a spus Monica Rodica Iacob, care a citit la finalul evenimentului câteva dintre creațiile cuprinse în acest volum.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.