luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  O bacterie îmbolnăvește peștii din Marea Neagră

  de - | 4 august 2021, 8:06 AM | Naţional

  0

  O bacterie patogenă care poate provoca diverse boli la pești, chiar și la oameni, a fost descoperită într-un nou studiu al biodiversității în Marea Neagră, luna trecută. Ea este o Pseudomonas, a explicat pentru ziarul „Monitor” conf. univ. Violin Raikov de la Institutul de Oceanologie al Academiei Bulgare de Științe. Acestea sunt rezultate preliminare, dar, potrivit oamenilor de știință, aceasta duce la diverse boli, cum ar fi tumorile și sângerările interne, citează Rador.

  „Acestea sunt stări de boală. Este prea devreme pentru a trage concluzii mai serioase, probabil că bacteria este în simbioză cu unele specii, dar acest lucru înseamnă că este nevoie de un tratament termic mai serios la pești înainte de consum, pentru a preveni pătrunderea acestor microorganisme în corpul uman”, a avertizat conf. Raikov.

  Potrivit oamenilor de știință, aspectul interesant al noului studiu este că s-au găsit diferite bacterii la midii și pești, dar sunt de același gen. Acest lucru indică faptul că există o preferință a diferitelor specii față de microorganisme specifice.

  Bacteria Pseudomonas este de mai multe tipuri – cel puțin 7-8. Scopul noului studiu a fost în mai multe direcții și este în cadrul programului de colectare a datelor și în legătură cu un proiect câștigat în cadrul Fondului de Cercetare Științifică. Anul acesta își propune să identifice mai multe tipuri de factori de stres pentru organisme. Au fost studiate 7 specii industriale.

  În primul rând, așa-numitul stres oxidativ. Este vorba despre reducerea oxigenului în mediu, pentru a afla cum afectează acest lucru procesele fiziologice din specii. „Avem doar date preliminare, încă nu le-am analizat, dar e nevoie de timp. Stresul oxidativ afectează cu siguranță dezvoltarea organismelor. Există diferite niveluri de enzime în diferite părți ale straturilor de suprafață din mare. Dar toate aceste tipuri de stres acționează asupra proceselor împreună, nu separat”, a explicat conf. univ. Raikov.

  Citește continuarea pe Hotnews.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.