Nu sunteți curioși cum sună cea mai veche melodie din lume? Are peste 3400 de ani și e dedicată zeiței fertilității

  de E. Nola | 22 noiembrie 2020, 1:07 PM | Altădată | Music

  0

  Mai exact cea mai veche, cunoscută și descifrată.

  Tăblițele, păstrate în stare relativ bună, pe care au fost imortalizate textele, respectiv ceea ce ar trebui să fie notele muzicale, au fost descoperite la începutul anilor cincizeci din secolul trecut pe site-ul arheologic al orașului Ugarit din Canaan, actualmente în Siria.

  Descifrarea lor a însemnat eforturi îndelungate din partea a mai multor specialiști ai perioadei și zonei, în cele din urmă însă s-a născut un fel de consens privind semnificația și înțelesul textului și a notelor, fiind astfel denumit al 6-lea imn hurit, fiindcă aparținea perioadei acestei civilizații din Ugarit, fiind de altfel singurul găsit întreg, celelalte fiind fragmentare.

  De la început, muzicienii, mai ales cei specializați în muzica veche și străveche, au încercat interpretarea melodiei, un imn dedicat zeiței Nikkal, fiind de fapt o incantație a unei femei care nu poate deveni mamă.

  Mai jos aveți două încercări de interpretare folosind diferite tipuri de lire istorice din zonă, una dintre ele încercând și varianta cântată cu vocea.


  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.