„Nu cred că politicianul poate avea valoare dacă nu vine după o experiență profesională” – interviu cu senatorul Adrian Wiener, candidat USR PLUS la Primăria Aradului (P)

  de Special Arad | 16 septembrie 2020, 6:09 PM | Politikos | Topic special

  2

  Bunicii mei aveau în interbelic o mică lăptărie pe Mețianu”

  – De unde numele?

  – De la tata, desigur. A fost evreu, mama a fost creștin ortodox, religia mea fiind moștenită de la ea.

  – Arădean?

  – Da, născut, crescut la Arad, părinții lui de asemenea, părinții tatălui meu, bunicii mei aveau în interbelic o mică lăptărie pe Mețianu.

  – Și cum a ajuns doctorul Wiener să facă politică?

  – Ca un răspuns la o întrebarea care îi vine majorității oamenilor, cred eu, dacă poate face ceva mai mult pentru comunitate. Această întrebare a devenit stringentă prin 2016, a devenit chiar o mare dezamăgire, un sentiment chiar de greață față de ce se întâmpla prin viața publică de atunci.

  – Dar interesat de politică erați și înainte de 2016 sau deloc?

  – Ca orice persoană responsabilă, normal. Aveam opiniile mele, conceptele mele despre ce e și ce ar trebui să se facă.

  – Având preocupări intelectuale de elită, erați prezent la majoritatea întâlnirilor arădene cu intelectualii de vârf ai României de azi, boierii minții cum sunt ei alintați?

  – Da, am fost doctorand la filozofie la Timișoara, e un interes de când mă știu, nu mi-am finalizat lucrarea până la urmă deși eram foarte aproape, au intervenit alte lucruri mai importante. Nu am studii universitare de filozofie, dar ca autodidact am ajuns la un anumit nivel, firesc că urmăream aceste evenimente când ajungeau și pe la Arad.

  – Ajungem și noi în cele din urmă în 2016, la implicarea directă în politică. Ce s-a întâmplat de fapt?

  – Am intrat în M10, la ora aceea singură structură politică care putea fi considerată antisistem. Dezamăgirea de care spuneam m-a dus automat la o astfel de formațiune politică.

  – A contat și persoana Monicăi Macovei?

  – Nu, chiar nu a contat, a fost vorba de alte persoane care mie mi-au inspirat încredere, nu Doamna Macovei. M-am întâlnit cu ea o dată, dar nu asta este problema, ci faptul că ea este o persoană controversată, iar eu nu vreau să mai adaug încă un strat la această controversă.

  „Importantă era situația de tranșeu a colegilor mei din spital”

  În altă ordine de idei, sunteți în continuare coordonatorul spitalului Covid din Grădiște?

  – Coordonator medical, da. Nu am atribuțiuni administrative, nu fac angajări sau alte asemenea. De la început așa am acceptat.

  – Spuneți-ne mai cu amănunte, cum ați ajuns în această postură, având în vedere că sunteți senator acum înainte de toate?

  – Era un moment critic, mi-am asumat această responsabilitate. În aprilie era o presiune infernală atât la nivelul populației cât și al corpului medical. Era o mare incertitudine legată de această pandemie, oamenii căutau soluții și rezolvări.

  – Ați fost căutat în acest sens de cineva?

  – Da, am fost căutat de conducerea spitalului județean. Doamna Leucuța era atunci și doctorul Onel ca să mă roage să mă implic mai activ și să preiau coordonarea medicală a spitalului din Grădiște.

  – Nu v-a speriat primejdia?

  – Eu tot lucram în Covid la Clinica medicală doi…

  – Ne gândim la o altă primejdie care poate venea din situația dramatică de atunci și cineva sau mai mulți căutau un țap ispășitor…

  – Evident mi-am dat seama că erau un fel de externalizare a răspunderii acelor care li se putea atribui această răspundere.

  – Ați calculat și interesul politic local care ar putea exista în această ofertă?

  – Nu m-a interesat pe moment, chiar dacă a fost. Situația de tranșeu a colegilor mei era mai importantă.

  – Ați avut întâlniri cu politicienii locali importanți în această chestiune?

  – Nu. Am avut această discuție cu conducerea spitalului, am cerut un răgaz de o oră, să-mi fac repede o imagine privind situația, resursele, să nu intrăm într-un dezastru asumat.

  „Ioțcu mi-a spus că în anul acela nu poate da niciun ban spitalului”

  – Adversarii Dumneavoastră, politici înainte de toate, vă reproșează și perioada când ați fost manager general al siptalului județean, acum câțiva ani…

  – Da, hai să vorbim despre această situație. În general managementul unui spital pune probleme mai puțin cunoscute publicului larg. Acest public se lovește de calitatea serviciilor medicale fără să realizeze că această calitate depinde foarte puțin de manager, ea depinde înainte de toate de finanțare. Bugetul marilor spitale din România este format 90% din masa salarială. Cu cei zece la sută nu poți face mai nimic. Poate în anii care vin vom vedea vârful aisbergului subfinanțării spitalelor din țară. Să nu fie târziu. Eu am fost nouă luni manager general, discuția inițială cu finanțatorul, era președinte de județ Ioțcu pe vremea aceea, a fost că mi-a spus: nu am să-ți dau niciun ban anul acesta. Activitatea mea se desfășura în aceste cadre, desigur, am schimbat cinci șefi de secție, am organizat cel mai mare concurs de acreditare, resursa umană fiind suferindă rău, am făcut ce a depins de mine, investițiile mari, achizițiile find treaba finanțatorului. În perioada aceea Consiliul Județean nu a contribuit cu nimic.

  – Primăria?

  – Cu atât mai puțin.

  – Deci nu vă reproșați nimic ca manager pentru 9 luni al spitalului?

  – Gândiți-vă la următorul fapt. Frecvența cu care sunt schimbați miniștri este cea mai mare la sănătate. Cam unu pe an și asta pentru că situația din sănătate este și va fi și în continuare sub o presiune uriașă.

  „Nu cred că politicianul are valoare dacă nu vine după o experiență profesională”

  – Să revenim în actualitate. Cum ați ajuns la USR?

  – A fost un traseu natural. M10 a fost absorbit în proporție de 90 la sută de USR, în fond oamenii care veneau din afara politicii, îmbărbătați de scorul foarte bun al lui Nicușor Dan la București, au profitat de transformarea USB în USR.

  – A fost o surpriză pentru Dumneavoastră că ați devenit senator la prima încercare?

  – Bineînțeles. O mare surpriză.

  – Cu toate acestea în continuare aveți anumite activități și pe plan medical…

  – Nu cred că politicianul are valoare dacă nu vine cu o experiență profesională.

  – Asta se înțelege, dar vă întreb dacă veți deveni primarul Aradului veți lucra în continuare și ca medic?

  – Bineînțeles, nu. De altfel, așa este, dacă voi continua să lucrez în politică, într-un fel sau altul, va trebui să renunț, cel puțin pentru o vreme, la activitatea mea de medic.

  – Deci veți alege în cele din urmă politica?

  – Da și vă spun și de ce. Am fost până acum în opoziție. În opoziție la o putere obtuză și ineptă. În perioada care urmează lucrurile se vor schimba, probabil, fundamental. Vom ajunge într-o coaliție de guvernare, fie că se dorește de unii, fie că nu se dorește de alții.

  – Cu PNL?

  – Evident, că doară nu cu PSD-ul. Acesta este compromisul acceptabil. În ceea ce mă privește, această posibilitate îmi va oferi șansa să ofer soluții…

  – Am înțeles. Și la Arad cum va fi?

  – La Arad nu va avea nimeni majoritatea…

  – Să presupunem un scenariu. Câștigați minimal la Arad. Nu vă ajunge mărunțișul să faceți majoritatea în consiliu. Va trebui să vă aliați sau cu PSD-ul sau cu PNL-ul pentru asta…

  – Eu presupun că PSD-ul nu va ajunge nici el în situația să putem face cu ei majoritatea, deci rămâne PNL. Oricum nu negociem nimic înainte de alegeri. După care va trebui să negociem anumite lucruri, nu orice, sunt lucruri pe care nu le negociem cu nimeni.

  „Faptul că totul depinde de deciziile unui singur om este cea mai gravă problemă la Arad”

  – Asta ar explica faptul că nu sunteți foarte contondent în campanie la adresa PNL-ului sau la ceea ce reprezintă PNL-ul în Arad?

  – Noi ne-am hotărât să facem o campanie pozitivă, centrată pe soluții…

  – Și nici PNL-ul nu vă atacă, ci se concentrează pe Fifor…

  – Da, însă există explicații și aici. De fapt ne ignoră, polarizând dezbaterea ca la prezidențiale pe PSD. E aceeași tactică. Însă noi considerăm că oamenii s-au săturat de bălăcăreală, de noroi. Cred că toți arădenii își dau seama că o administrație care timp de 16 ani a stăpânit orașul și județul nu mai poate livra. Este necredibil să schimbi un om cu altul. Iar oamenii care sunt cât de cât conectați știu foarte bine despre ce este vorba. Pe urmă nici nu este stilul meu să atac indiferent cum. Dacă e vorba de probleme pot deveni vehement, dar nu mă cobor la atacuri la persoană.

  – Poftim o temă la care așteptăm răspunsul: ce credeți care este cea mai gravă problemă a ultimilor 16 ani arădeni?

  – Structura piramidală a administrației. Faptul că totul depinde de deciziile unui singur om. În toate, până la cele mai mici amănunte. Până la culoarea linoleumului. Tipul acesta de structură feudală, piramidală, acesta este problema fundamentală. Cu influență nefastă asupra vieții societății locale. Există așa o pornire de a anexa orice inițiativă socială. De a anexa și, sau, controla. Nu există o viață civică liberă în Arad, doar ei. Au anexat totul, inclusiv media din Arad, cultura, totul. Este o corupție generalizată, acesta este rezultatul în cele din urmă.

  – Prin urmare ce ați face primul lucru dacă ați ajunge primar?

  – Cred că aș institui pe loc transparența decizională. Efectiv aș face public modul în care se iau deciziile, motivele, mecanismul. Cu alte cuvinte așa schimbă fundamental modul în care administrația comunică cu publicul, cu societatea civilă în fond. Asta am făcut primul lucru și în Parlament. USR-ul a transparentizat ce se întâmplă în această instituție. Dacă intri acum pe site-ul Primăriei din Arad să afli niște lucruri simple, de interes, elementare, e foarte, foarte complicat. După ce a devenit clar că voi candida la Primărie, am încercat să aflu cât este bugetul Aradului. Am întrebat peste tot, inclusiv la colegi, fiecare dădea altă cifră.

  – Apropo, de ce a schimbat USR candidatul?

  – Efectiv am avut o discuție în Biroul Județean și foarte mulți au spus, Domnule, există o oportunitate acum legată de pandemie în care tu ești mai bine văzut, ți-ai câștigat o imagine, o anumita notorietate, așa încât tu ai fi persoana potrivită să intri în competiție.

  – Și colegul Vlad a fost de acord?

  – Da, a fost perfect de acord, nu a fost nicio luptă, o bătălie, a fost o decizie de comun acord pe bune.

  „Cu PSD-ul este exclusă colaborarea”

  – Să presupunem că nu veți câștiga alegerile, dar PNL nu va putea face majoritatea cu UDMR și cu alții mai mici. Dacă veți fi chemați să intrați în alianță pentru un post de viceprimar, Dumneavoastră ați accepta un astfel de post?

  – Personal, nu. Și vă spun și de ce. Nu e vorba că nu-i de ajuns pentru mine. E vorba de ce am făcut în ultimii patru ani, în ce m-am implicat, inclusiv programul de guvernare în sănătate.

  – Dar în alianță ați intra. Eventual cu altcineva viceprimar?

  – Păi, cu PSD-ul este exclusă colaborarea.

  – Și cu Falcă nu este?

  – Uman nu se pune problema să ne aliem cu o persoană, fie și Gheorghe Falcă. E vorba de colaborare instituțională, nu să stăm în birouri să negociem tot felul de chestii cu diferite persoane. Tocmai aste este țelul: să destructurăm aceea structură piramidală despre care am vorbit că s-a instituit în administrația Aradului.

  – Și cum veți face asta?

  – Negociind efectiv punctual pe proiecte. Noi colaborăm pe Cetate, pe infrastructură, pe fațade, pe lucrurile pe care ni le-am asumat în program. Astea sunt prioritățile, astea la discutăm. Nu ne întâlnim la cafele, pe terase cu PNL-ul să punem orașul la cale.

  – Apropo, în luna din urmă v-ați întâlnit cu Gheorghe Falcă?

  – Nu am avut nicio întâlnire cu el de când sunt senator. De două ori m-am întâlnit cu el pe vremea când eram manager la Spitalul Județean, la invitația sa, pe niște probleme legate de spital.

  – Să încheiem cu o chestiune mai particulară, având în vedere descendența Dumneavoastră. Ce părere aveți de situația jalnică a complexului Hirschl. E vorba și de casă și de Teatrul Vechi. Și ce părere aveți de faptul că suntem singurul oraș din România în care a umblat Franz Kafka, dar nu avem nimic care să marcheze asta. Dacă veți ajunge primar veți avea în vedere aceste lucruri considerate de cei de acum lipsite de importanță?

  – Evident că trebuie să marcăm fiecare strop de istorie cu care acest oraș este îmbibat. Dincolo de eforturile pentru a consolida aceste repere ale trecutului, putem să le amintim concitadinilor, prin intermediul denumirilor atribuite unor străzi sau piețe. Spre exemplu, foarte aproape de casa Hirschl, avem o mică piațetă lângă casa cu lacăt, care poate primi numele lui Franz Kafka.

  Bineînțeles. Nici nu știam că suntem singurul oraș din România în care a fost Franz Kafka. Da, din păcate arădeanul din zilele noastre este cam deconectat de istoria locului în care trăiește. Poate asta se datorează și modului actual de viață, dar în mod sigur și administrației care nu acordă importanță acestor valori care construiesc de fapt cultura și civilizația unui loc.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  5 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.