Nu arunca uleiul după gătit, fără să ştii ce poți primi în schimb! Lista companiilor care îl preiau

  de - | 13 August 2021, 11:09 AM | Naţional | Recomandările editorilor

  3

  Majoritatea românilor preferă să scape de uleiul alimentar folosit aruncându-l la chiuvetă, fără să ştie că exustă o mulţime de centre de reciclare în marile lanţuri de magazine şi sunt chiar şi firme specializate care-l pot lua de acasă dacă este vorba de cantităţi mari.

  Ziarul Adevărul a făcut o prezentare cu câteva dintre centrele de reciclare, dar şi produsele pe care unele magazine vi le pot da la schimb.

  MOL România este prima reţea de benzinării care în august 2012 a iniţiat un program pentru colectarea de la populaţie a uleiului alimentar uzat, cu scopul de a contribui la protecţia mediului şi la educaţia civică privind acest subiect.   Uleiul colectat de MOL România de la populaţie este predat şi intră în gestiunea companiei specializate Conceptoil S.R.L, care asigură transportul şi predarea cantităţii colectate la un reciclator autorizat.

  Carrefour – La fiecare 3 litri de ulei folosit, Carrefour îţi oferă la schimb 1 litru de ulei proaspăt, marca proprie, iar la 5 litri de ulei folosit, primeşti 2 litri de ulei proaspăt. Acţiunea este implementată cu sprijinul organizaţiei ”Respiră Verde”, care va colecta şi procesa uleiul folosit pentru a-l transforma în biocombustibil şi alte derivate.

  SIGUREC, o iniţiativă de anvergură, implementată în România în urma unui acord oficial încheiat între companii private (holdingul Green Group, Asociaţia Marilor Retaileri din România (AMRCR), Ecopaper SA, Romcarbon SA şi autorităţi publice – Ministerul Mediului, primării şi reciclatori, a anunţat că a oprit serviciul de colectare mobilă a deşeurilor – SIGUREC MOBIL, însă continuă să le primească în staţiile amenajate în mai multe oraşe. Informaţii despre recilarea uleiului uzat prin intermediul SIGUREC puteţi găsi la adresa sigurec.ro

  Benzinăriile OMV – în perioada 1 mai – 31 decembrie 2021 pentru doi litri de ulei uzat primeşti o cafea sau un voucher pentru cafea.

  Cât rău face uleiul aruncat în canalizare

  1 litru de ulei alimentar aruncat la chiuvetă poluează 1 milion de litri de apă. Uleiul care ajunge în sol râncezeşte, opreşte regenerarea şi face pământul nefertil. În sistemul de canalizare, uleiul înfundă ţevile şi produce defecţiuni în sistemele din staţiile de epurare. În lipsa unei informării corecte, cei mai mulţi utilizatorii casnici din România (99% potrivit estimărilor avansate de organizaţiile de mediu) aruncă uleiul alimentar uzat la chiuvetă.

  Află despre mai multe companii care preiau ulei pentru reciclare pe adevarul.ro

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.