duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Noul secretar de stat la Ministerul Justiției, Mihai Pașca, s-a „despărțit” de Arad într-o conferință de presă susținută la sediul PNL. Află ce a spus că va face în noua postură!

  de Andreea Daniela B. | 1 martie 2021, 3:46 PM | Politikos | Topic special

  1

  Iustin Cionca, președintele CJ Arad, s-a aflat alături de avocatul Mihai Pașca, astăzi, într-o conferință de presă prilejuită de anunțul oficial al numirii ultimului în funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției – o decizie publicată deja în Monitorul Oficial.

  „Este o mare onoare și o mare responsabilitate numirea care mi-a fost făcută. După 16 ani de practică în domeniul juridic putem spune că este visul oricărui jurist, lucru pe care l-am susținut și în campania electorală. Sunt extrem de nerăbdător să îmi aduc contribuția în această zonă, dar totodată îmi doresc să am o bună colaborare cu domnul ministru Stelian Ion. Multă lume m-a întrebat cum cred că va decurge colaborare cu ministru USR. Eu mă aștept să decurgă extrem de bine pentru că, în domeniul justiției, PNL și USR PLUS s-au aflat mereu de aceeași parte, de partea corectă a baricadei. Îmi doresc să fiu aproape de parlamentarii de Arad cu care mă aștept să am o bună colaborare, atât cu colegii din PNL, dar nu numai, pentru că o bună colaborare între cei din legislativ și cei din executiv va ajuta la eficientizarea actului de guvernare. Ușa mea este deschisă pentru toți colegii parlamentari pentru a vedea cu ce putem să sprijinim toate inițiativele legislative din punct de vedere legislativ” – a spus Mihai Pașca.

  Acesta și-a și expus planurile de viitor: „Îmi propun să mențin legătura și dialogul cu corpurile profesionale care activează în zona justiției, magistrații, colegii avocați, executori judecătorești, notari. Este necesar ca aceștia să fie ascultați pentru că ei sunt practicienii și ei aplică ceea ce noi promovăm ca inițiative legislative care ulterior sunt adoptate de Parlament. Este necesară păstrarea unui dialog permanent. Sunt familiarizat cu tematica de pe agenda Ministerului Justiției. Cunosc toate pozițiile pe care le-a avut ministrul Stelian Ion de la momentul preluării mandatului. Există în curs elaborarea unor pachete de legi ale justiției prin care se dorește punerea în acord cu deciziile CCR. De asemenea, o problemă care „arde” de multă vreme este recuperarea prejudiciilor din dosarele penale și știu că există o atenție deosebită pe care Ministerul o va acorda în perioada următoare acestei zone. Ar mai fi repatrierea fugarilor de lege condamnați în România și care în momentul de față se află prin alte țări încercând să caute refugiu și, preocuparea permanentă, aceea de a crea condiții pentru magistrați ca munca în zona justiției să se desfășoare în cele mai bune condiții”.

  Instanțele din Arad, ajutate administrativ

  Noul secretar de stat, răspunzând întrebărilor redacției Special Arad, a mai spus că își propune să sprijine cu tot ce stă în competența sa profesională instanțele arădene, din punct de vedere administrativ. „Ușa mea întotdeauna va fi deschisă pentru cei care activează în această zonă și voi fi mereu alături de cei care administrează justiția. Vorbesc de cei care sunt în funcțiile de conducere și care au sarcina de a organiza acul de justiție în condiții cât mai bune” – a subliniat Pașca.

  Măsurile pentru egalizarea salariilor grefierilor la nivelul Curților de Apel

  Întrebat dacă are în vedere măsuri pentru salarizarea grefierilor la nivelul Curților de Apel, Pașca a spus: „Nu cred că este vorba doar la nivelul Curții de Apel sau al unei Curți de Apel. Cred că, așa cum toată lumea a observat din dezbaterea publică a ultimelor săptămâni, există o temă clară aflată pe agenda Ministerului. Știu că în momentul de față urmează o analiză atentă a ceea ce înseamnă drepturile salariale și, odată ce mă voi duce mâine la Minister și îmi voi prelua această demnitate va voi sta la dispoziție cu o poziție oficială vis-a-vis de ceea ce dorește Ministerul față de toate temele acestea. Din câte știu această problemă este prima pe agenda Ministerului”.

  Colaborarea cu asociațiile profesionale a judecătorilor și Consiliul Superior al Magistraturii

  „Nu știu dacă există tensiuni între ministru și asociațiile profesionale a judecătorilor și CSM – așa cum ați spus dumneavoastră (Special Arad – nota red)”- a răspuns la o nouă întrebare secretarul de stat, continuând: „Așa cum am arătat și mai devreme, dorința și intenția mea este de a păstra o cât mai apropiată comunicare cu aceste asociații profesionale, nu doar a magistraților, ci și a notarilor, executorilor judecătorești și a Uniunii Naționale a Barourilor din România pentru că este extrem de important ca reprezentanții profesiilor juridice și nu numai, să aibă permanent parte de atenția și „urechea” reprezentanților Ministerului Justiției pentru  că doar printr-un dialog și o bună colaborare putem să ajutăm sistemul să funcționeze în condiții optime. Intenția mea este să aduc contribuția la eliminarea acestei presupuse tensiuni și sunt convins că si domnul ministru dorește o colaborare cât mai bună și cât mai apropiată cu asociațiile. În ceea ce mă privește, eu am toată hotărârea să aduc contribuția la acest dialog” .

  Desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție

  Nu aveam cum să ocolim și să nu întrebăm despre desființarea SIIJ, un aspect sensibil pentru orice persoană implicată în domeniul Justiției. Iar domnul Pașca a spus: „Desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție a fost una dintre promisiunile campaniei electorale și o măsură asumată prin programul de guvernare, program acum comun cu aliații din USR PLUS și UDMR. Este o măsură care deja a început să fie pusă în practică prin faptul  că a fost elaborat proiectul și înaintat de către Guvern în Parlamentul României. În perioada următoare urmează supunerea lui dezbaterii și sperăm că și adoptarea, așa cum ne-a fost intenția încă de la început”.

  Numirea – competență sau politică?

  În final, pentru că nu puteam să ocolim subiectul, l-am întrebat pe secretarul de stat Mihai Pașca dacă își datorează numirea competenței și pregătirii sale sau implicării sale în politică. Ne-a răspuns: „Funcția de Secretar de Stat, în general ca și funcțiile de miniștrii și nu numai, se obțin inclusiv cu susținerea politică. Este foarte important. Actul de guvernare în general este un act prin care se pune în practică programul unui partid politic și eu mă bucur, cred că este un mare plus că am parte de susținerea PNL și a liderilor politici liberali. Dincolo de aceasta, așa cum puteți observa, eu ca jurist practicant de 16 ani, am fost susținut pentru o poziție în cadrul Ministerului Justiției pentru că PNL și PNL Arad în mod special are o preocupare în a trimite oameni cu competențe pe un anumit domeniu. Eu cred că există atât susținerea politică de care mă bucur și este importantă și totodată cred și sper că a fost avut în vedere traseul meu profesional și realizările mele profesionale din ultimii 16 ani”.

  Iustin Cionca, președintele CJ Arad, a sărit ca ars să facă niște precizări vizavi de această ultimă întrebare a noastră: „Aș vrea să înțeleagă toată lumea care este rostul unui partid politic. Partidul vrea să aducă profesioniști în toate domeniile în speranța că vor câștiga încrederea populației care să și voteze acel partid politic. Așa a ajuns și Mihai Pașca la noi. Întotdeauna căutăm valoarea în toate domeniile. Evident, dacă nu ai oameni valoroși, nu primești voturi. Dacă nu primești voturi nu poți nici să emiți pretenții și să vrei să guvernezi. Astăzi Aradul a primit niște funcții în Guvernul României și decizia partidului a fost să îl trimitem acolo pe Mihai Pașca și datorită faptului că ne dorim să reprezentăm Aradul la București, dar mai ales pentru că avem încredere că este un om competent  care are o experiență ce poate fi pusă la dispoziția țării. Ar fi păcat să ținem valorile acestea la Arad și să lăsăm, așa cum a făcut PSD-ul, să fim reprezentați doar de Teleorman. Eu cred că Pașca va avea un cuvânt de spus. El merge în Guvernul României pentru că noi credem că este capabil și pregătit să fie secretar de stat și dacă va trebui vreodată să lupte cu guvernul nostru pentru binele arădenilor, asta trebuie să facă”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nimic despre răspunderea judecătorilor pentru faptele penale și pentru soluțiile ilegale – care sunt de fapt aspectele care-l interesează pe cetățean în calitatea lui de justițiabil.
   Nimic despre pensiile desprinse de realitate și pentru care nu s-a contribuit, nimic despre dubla măsură a acestora.

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.