joi, 29 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Noul an vine cu scumpiri. Prețul la benzină și motorină va crește

  de - | 8 decembrie 2023, 1:43 PM | Naţional

  0

  Prima creștere la pompă va avea loc chiar din prima zi a anului. Și asta deoarece de la 1 ianuarie se aplică prima creștere a accizei. Chiar de la această dată, românii vor plăti în plus la pompă 6 bani pe litru, conform Antena3. 

  Prețurile vor mai crește însă de încă două ori anul următor. În luna aprilie și în luna iulie. Per total, de pe urma acestei masuri, benzina va fi mai scumpă cu 18 bani pe litru iar motorina mai scumpa cu 17 bani pe litru.

  Citește și: Unde găsim cea mai ieftină benzină și motorină la Arad

  Accizele la benzină și motorină care sunt plătite de toți șoferii cresc la începutul fiecărui an cu rata inflației, însă de la 1 ianuarie 2024, creșterea va fi de doar 33% din procentajul de 8,8% care ar urma să se aplice pe tot anul 2024, în trei etape astfel:

  33% din procentul de creștere anuală de la 1 ianuarie 2024

  33% din procentul de creștere anuală de la 1 aprilie 2024

  33% din procentul de creștere anuală de la 1 iulie 2024

  Rata anuală a inflației în luna septembrie 2023, comparativ cu luna septembrie 2022, este de 8,8%, iar aceasta va fi luată în calcul la creșterea accizelor. Din datele pe care le avem până acum, vom avea, așadar, o creștere pe tot anul 2024 a accizei la benzină de 156 de lei la 1.000 de litri și la motorină de 143 de lei la 1.000 de litri.

  Creșterea tarifelor poate fi accentuată și de condițiile economice

  Atenție, aceasta este doar o creștere generată de taxele impuse de stat, ceea ce nu înseamnă că prețurile nu vor fi majorate și din cauza condițiilor de piață, așa cum s-a întâmplat și până acum.

  Reamintim că în 2023 accizele nu au crescut cu inflația. Guvernul a dat o derogare de la regulă printr-o ordonanță de urgență din iulie 2022 și a păstrat toate nivelurile minime din Uniunea Europeană, notează adevărul

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.