Primăria înființează noul serviciu pentru energia termică, dar deocamdată pe „stand by”





După ce a fost obținut votul consilierilor pentru documentația ce prevede acea „scindare” a CET Hidrocarburi, despre care scriam luna trecută, acum a fost aprobată și înființarea serviciului propriu-zis, care va prelua o parte din activitățile care le are la ora actuală centrala. Dar până să și funcționeze acest serviciu, va mai dura încă 2 ani.
Primii pași spre separarea activității de la CET Hidrocarburi au fost făcuți în urmă cu aproximativ o lună, atunci când într-o ședință CLM consilierii au fost informați că Primăria Arad intenționează să obțină peste 50 milioane euro ca fonduri europene nerambursabile pentru modernizarea rețelei de termoficare. Dar pentru ca proiectul depus de Primărie să respecte criteriile de selecție, este necesară separarea serviciilor de producere a energiei termice și de transport/distribuție, acest mod de operare fiind o condiție eliminatorie stipulată în ghidul de finanțare.
La acel moment, încă nu se știa exact sub ce formă se va face separarea activității de producție și cea de transport/distribuție. Șeful Serviciului Investiții din cadrul Direcției Tehnice a Primăriei Arad opina că va putea fi realizată sub mai multe forme, fie să fie atribuită unei noi direcții care ar putea fi înființată în cadrul Primăriei, fie externalizată la alți operatori. Ultima variantă ar fi putut aduce probleme, întrucât ar fi „croit” drum către interferența intereselor unor privați.
Tocmai pentru a evita această problemă, în ședința de Consiliu Local de marți, 20 august, s-a votat înființarea unui nou serviciu, similar „ARTERM-ului” din 2004.
După ce pe parcursul acestei veri s-a aprobat un amendament, apoi un studiu de oportunitate pe temă, acum s-a votat Hotărârea prin care se și înființează acest nou serviciu.
„E prins ca structură în cadrul Primăriei, așa că nu va putea fi externalizat”, a explicat Călin Bibarț consilierilor.
Numit „Serviciul Public de Interes Local pentru Transportul, Distribuția și Furnizarea Energiei Termice în Sistem Centralizat în Municipiul Arad”, va funcționa strict în subordinea Primăriei, gestionând transportul și distribuția energiei termice, în timp ce producerea energiei termice ar rămâne în continuare în sarcina CET Hidrocarburi.
Câte posturi va avea acest nou serviciu
Din organigrama cea mai recentă publicată pe site-ul oficial (decembrie 2023), la CET Hidrocarburi lucrează în total 245 persoane, din care 15 sunt pe funcții de conducere.
Organigrama noului serviciu, cu personalul care va intra în subordinea Primăriei, indică în total 149 posturi, din care 7 de conducere și restul de execuție.
Edilul a ținut să explice că acest lucru nu înseamnă noi angajări. Practic, e doar o mutare, la nivel juridic, și care nu va intra în vigoare numai în momentul în care noua unitate de cogenerare de la CET Hidrocarburi va deveni funcțională (montarea ei ar urma să înceapă abia în această toamnă, termenul limită fiind 2026).
Organigrama noului serviciu înființat:
„Acum CET are oricum 2 departamente: producție și distribuție. Cei cu distribuția se vor muta în acest serviciu, din 2026”, a mai spus primarul.
Cererea de finanțare pentru obținerea celor cca. 56 milioane euro în vederea modernizării rețelei de transport a agentului termic din municipiu va fi depusă săptămâna viitoare.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)