marþi, 20 mai, 2025

Special Arad Logo

    Un nou atac asupra presei independente în Ungaria: Guvernul Orbán vrea interzicerea finanțărilor externe și condiționarea redirecționării a 1% din impozit

    de Special Arad | 20 mai 2025, 9:00 PM | Internaţional

    0

    (foto: szegeder.hu)

    Guvernul maghiar, condus de partidul Fidesz al premierului Viktor Orbán, a propus o legislație controversată privind „protecția suveranității”, care interzice finanțările externe și ar limita inclusiv posibilitatea contribuabililor de a direcționa 1% din impozitul pe venit către organizații non-guvernamentale (ONG-uri). Această măsură este percepută de presa independentă și organizațiile civice ca un atac direct asupra societății civile și a libertății presei.

    Presa independentă, cum ar fi Telex.hu, 444.hu sau publicația locală Szegeder.hu, a exprimat îngrijorări cu privire la această lege propusă. Presa neobedientă guvernului susține că eliminarea acestor opțiuni ar reduce semnificativ finanțarea organizațiilor civile și ar limita capacitatea acestora de a funcționa independent. De asemenea, se teme că această măsură face parte dintr-o strategie mai amplă a guvernului de a controla societatea civilă și de a suprima vocile critice.

    Proiectul de lege privind „protecția suveranității” din Ungaria, introdus de partidul de guvernământ Fidesz pe 13 mai 2025, este programat să fie votat în parlament la mijlocul lunii iunie. Având în vedere majoritatea de două treimi deținută de Fidesz, este de așteptat ca proiectul să fie adoptat fără dificultăți.

    „Cu proiectul de lege privind transparența depus pe 13 mai, Fidesz urmează tacticile autoritare văzute în Rusia lui Putin. Dacă propunerea este acceptată – și nu există nimic care să indice că nu va fi acceptată – ea va oferi o oportunitate de a viza acele instituții media maghiare și organizații ale societății civile care primesc fondurile necesare pentru sustenabilitatea lor din orice sursă străină – fie că este vorba despre donații sau sprijin transparent oferit de UE”, scrie 444.hu.

    Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat că proiectul de lege a fost introdus „ca răspuns la îngrijorările crescânde cu privire la organizațiile finanțate din străinătate”. „La fel cum Statele Unite au început să facă curățenie, să înghețe fondurile USAID… Ungaria face și ea pași decisivi”, a scris Kovacs într-o postare pe X, scrie agenția de presă britanică Reuters.

    „Susține-ne, până nu e prea târziu!”

    În ceea ce privește redirecționarea a 1% din impozitul pe venit către organizații neguvernamentale, termenul limită pentru depunerea declarațiilor fiscale în Ungaria este astăzi, 20 mai 2025.

    Presa liberă din Ungaria se teme că inclusiv redirecționarea de 1% va fi condiționată după adoptarea legii pentru „protecția suveranității”.

    „După ce propunerea este adoptată, guvernul ne poate exclude oricând din sistemul de subvenție fiscală de 1%, impunându-ne în același timp sarcini penale și administrative absurde”, scrie Szegeder.

    Ca o ultimă soluție, mai multe publicații maghiare independente au afișat un cronometru pentru redirecționarea 1%, prin care semnalează că au mai rămas doar câteva ore. „Susține-ne, până nu e prea târziu!” – apare de exemplu mesajul pe Telex.hu.

    redirectionare impozit - Telex - presa independentă Ungaria

    85 de redactori-șefi și directori de publicații din 22 de țări, inclusiv din România, protestează într-o declarație comună

    Peste 80 de organizații media, think tank-uri și grupuri pentru drepturile omului din Ungaria, dar și din străinătate, au semnat o scrisoare deschisă în care condamnă proiectul de lege ca fiind o mișcare autoritară care subminează democrația. Printre semnatari se numără Amnesty International Ungaria, Transparency International Ungaria și Comitetul Helsinki Maghiar.

    Printre semnatari se numără și publicația britanică The Guardian, ORF din Austria, Gazeta Wyborcza și Radio Nowy Świat din Polonia, Disclose și Voxeurop din Franța, Denník N din Slovacia, CORRECTIV.Europe și EUobserver din Germania, Facta.eu din Italia, Fumaça din Portugalia sau Dublin Inquirer din Irlanda.

    Dintre publicațiile din România, au semnat RISE Project, Hotnews, Recorder și Átlátszó Erdély.

    De-a lungul ultimului deceniu, guvernul Viktor Orbán a consolidat controlul asupra peisajului mediatic din Ungaria, achiziționând prin intermediari loiali – oameni de afaceri apropiați de Fidesz – sute de publicații regionale și naționale, transformându-le în instrumente de propagandă pro-guvernamentală și reducând drastic spațiul dedicat presei critice sau independente.

    Citește și:

    Viktor Orbán a lansat „Harcosok klubja” (Fight Club) – o mișcare de mobilizare propagandistică pentru alegerile din 2026

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.