sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Normalitate. Datele medicale ale unui pacient decedat, accesibile rudelor sau aparținătorilor

  de - | 2 martie 2023, 9:10 AM | Naţional

  0

  Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care prevede că aparţinătorii, moştenitorii, rudele pot avea acces la datele medicale ale unui pacient care a decedat, în situaţia în care acesta nu şi-a exprimat în timpul vieţii o dorinţă contrară şi consemnată în scris.

  Potrivit unui comunicat al Guvernului, ordonanţa de urgenţă completează în acest sens articolul 24 din Legea drepturilor pacienţilor nr. 46/2003.

  „Modificarea actului normativ are ca scop facilitarea accesului membrilor familiei la datele confidenţiale ale pacientului în cazul în care acesta s-a prezentat la unitatea sanitară în stare fizică de inconştienţă şi fără aparţinători, iar evoluţia patologică a dus la decesul acestuia„, menţionează sursa citată.

  Datele privind diagnosticulmedicaţia, investigaţiile efectuate pot fi eliberate în baza unei cereri depuse la conducerea unităţii sanitare.

  Prin acest act normativ se creează posibilitatea aparţinătorilor/moştenitorilor/rudelor de până la un anumit grad de a avea acces la datele medicale ale pacientului după decesul acestuia, în situaţia în care defunctul nu şi-a exprimat, în timpul vieţii, o dorinţă contrară şi consemnată în scris în acest sens.

  În prezent, toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale, chiar şi după decesul acestuia.

  Accesul la aceste informaţii se face doar în situaţia în care pacientul şi-a dat consimţământul explicit de a se comunica datele sale medicale, mai precizează Guvernul.

  Mai multe detalii AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.