duminicã, 14 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Noi controale ale DSP, la furnizorii de catering a unităților şcolare din Arad

  de Special Arad | 27 septembrie 2022, 1:44 PM | Știri Arad

  0

  Comunicat. Direcția de Sănătate Publică Arad continuă controlul tematic dispus de Ministerul Sănătății, în unități de învățământ și unități de tip catering care asigură hrana copiilor/elevilor din aceste unități.

  În data de 26.09.2022, inspectorii sanitari din cadrul SCSP (Serviciul Control Sănătate Publica) au efectuat un control igienico-sanitar la un fast-food care asigură în sistem catering mâncare copiilor la mai multe unități școlare din municipiul Arad, constatându-se nerespectarea normelor igienico-sanitare după cum urmează:

  -nu există contract încheiat între firma de catering și unitățile școlare cu specificarea clară a obligațiilor părților
  -nu au fost calculate/avizate de către personalul medical și aprobate de către conducerea unităților de învățământ meniurile servite copiilor
  -nu este prevăzut gramajul / porție, precum și lista de alergeni
  -nu este efectuat triajul personalului la intrarea în tură
  -meniurile se transportă cu un mijloc de transport neautorizat
  -nu există suficiente lăzi de transport izoterme pentru transportul meniurilor
  -nu există toate spatiile de prelucrare preliminară a alimentelor prevăzute în ordinul Ministerului Sănătății nr.976/1998 actualizat (spații pentru legume, carne, ouă)
  -nu există o procedură scrisă privind efectuarea dezinfecției în unitate
  -ustensilele pentru efectuarea curățeniei nu sunt marcate corespunzător spațiilor în care acestea se folosesc
  -nu au putut fi prezentate cursurile de igienă și fișele de aptitudini ale personalului și dovada privind efectuarea operațiunilor de combatere a insectelor și rozătoarelor

  În urma problemelor constatate, inspectorii sanitari au aplicat o amendă în cuantum de 25.000 lei conform HG nr. 857/2011 și au efectuat prescripții și recomandări pentru remedierea deficiențelor.

  Direcția de Sănătate Publică Arad recomandă reprezentaților unităților de învățământ/asociaților de părinți să viziteze unitățile de catering care asigură mâncare copiilor, înaintea încheierii contractelor cu acestea, pentru a se asigura că sunt respectate normele igienico-sanitare privind producerea, transportul și servirea meniurilor destinate copiilor.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.