vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Noaptea de Înviere, sub amenințarea bombelor în Ucraina

  de - | 24 aprilie 2022, 11:35 AM | Internaţional | Recomandările editorilor

  0

  (foto: ISW / understandingwar.org)

  Se fac deja două luni de când Vladimir Putin a declanșat invazia în Ucraina, iar atacurile trupelor ruse nu au încetat nici în noaptea de Înviere. De teama unor bombardamente nocturne care ar fi putut ținti bisericile, oficialii de la Kiev i-au sfătuit pe credincioși să asculte slujbele online și să nu vină în număr mare la lăcașurile de cult, scrie Digi24.

  Rușii au deschis o nouă axă de atac dinspre Izium, înaintând ieri 100 de kilometri spre vest, spre Nipru, scrie Biziday, citând ISW (Institute for the Study of War). Pe frontul de sud, forțele ruse au continuat o ofensivă limitată în regiunea Zaporijie, dar au întrerupt operațiunile ofensive la sol în nordul regiunii Herson. Statul Major ucrainean a raportat că un grup tactic de batalion rus s-a deplasat în direcția Zaporijie dinspre Melitopol.

  Forțele ruse au bombardat o fabrică de oțel la Mariupol, scrie Associated Press, citând oficialii ucraineni.

  Un videoclip realizat în interiorul fabricii de oțel Azovstal din Mariupol arată femei și copii care spun că sunt la capătul puterilor și că trebuie evacuați de urgență, scrie The Guardian.

  Filmul a fost înregistrat joi. Femeile spun că 15 copii trăiesc în tunelurile de sub fabrică, de la bebeluși la adolescenți. Unul dintre copii pare că își face temele într-o carte de colorat, înconjurat de haine și paturi improvizate. Un băiat spune că este disperat să vadă din nou lumina soarelui și să respire aer proaspăt, după săptămâni întregi în acea temniță. Ei sunt prinși împreună cu familiile lor și cu alți civili, inclusiv muncitori din fabrici. O femeie spune că a petrecut 50 de zile în subteran, din 25 februarie, a doua zi de la invazia Ucrainei de către armata lui Vladimir Putin, scrie The Guardian.

  Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că apar noi dovezi care arată că trupele ruse au ucis zeci de mii de civili în Mariupol și apoi au încercat să le ascundă. El a spus că Ucraina a interceptat conversațiile rusești despre „cum ascund urmele crimelor”. Imaginile din satelit au arătat ceea ce par a fi gropi comune săpate în orașele de la vest și la est de Mariupol, scrie Associated Press.

  Tot Associated Press relatează că sunetul de artilerie și sirenele de raid aerian s-au auzit sâmbătă în Sloviansk, un oraș din nordul Donbasului care fusese atacat cu o zi înainte. Doi militari au fost duși la un spital dintr-un oraș din apropiere, dar unul dintre ei a fost rănit fatal și nu a putut fi salvat.

  Atacurile rusești începute vineri dimineața au distrus mai multe clădiri, inclusiv o școală.

  Într-un alt videoclip distribuit pe rețelele de social media se vede o clădire din Odesa lovită de un atac aerian rusesc. Cinci persoane au murit și 18 au fost rănite în orașul-port din sudul Ucrainei, a declarat Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui Ucrainei, citat de The Guardian.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.