vineri, 12 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Noaptea de Înviere la Catedrala Veche din Arad

  de Special Arad | 16 aprilie 2023, 10:12 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  (foto: glasulcetatii.ro)

  Arhiepiscopia Aradului transmite cuvintele ierarhului Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, rostite la Catedrala Veche din Arad, în noaptea de Înviere a Domnului:

  „Învierea Domnului nostru Iisus Hristos – Viață și bucurie sfântă. Hristos a Înviat!

  Am venit în această noapte la biserică pentru a primi lumină din Învierea Domnului și pentru a mărturisi cu toții că Hristos Iisus a Înviat.

  În mormânt, în taină, Hristos Domnul realizează Învierea Sa din morți plină de lumină, devenind izvorul învierii noastre. Astfel, mormântul creștinului privegheat de Cruce și lumânare este nădejdea fiecăruia dintre noi că „Întru lumina Ta vom vedea lumină”, „așteptând învierea morților și viața veacului ce va să fie” (Simbolul de Credință).

  Ne gândim la lumină și viață în această lume, dar și pentru cea viitoare, plecând de la Cruce, de la taina mormântului Domnului nostru Iisus Hristos și Învierea Sa din morți, precum și de la mormântul creștinului botezat și salvat pentru viața veșnică, în lumina și harul Sfintelor Taine ale Sfintei Biserici.

  Purtător de lumină și fiu al Luminii, omul ajunge prin Taina Botezului: „Botezatu-te-ai, luminatu-te-ai, sfințitu-te-ai, spălatu-te-ai, în numele Tatălui și al Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor, Amin”.

  Învierea Domnului Hristos ne așază pe altă coordonată a vieții, în iubirea lui Dumnezeu. Dumnezeu a murit ca Om, pentru ca noi să înviem în El. A Înviat Domnul „cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le”.

  Dumnezeu – Omul a murit pe Cruce între tâlhari pentru ca nimeni să nu ne mai fure viața. Viața este un mare dar de la Dumnezeu, de aceea să avem grijă să nu lăsăm pe tâlhari (adică păcatele) să ne-o fure.

  Prin Cruce și Înviere bucurie a venit la toată lumea și mai ales la cei care își asumă crucea vieții prin credință, har și fapte bune. Credința noastră în Învierea lui Hristos este curajul de a evada în lumina adevărului: „Căci, precum în Adam toți mor, așa și în Hristos toți vor învia” (1 Corinteni 15,22).

  Învierea lui Hristos este sărbătoarea întregii lumi creștine; este Sărbătoarea Sărbătorilor în care regăsim sensul creației și bucuria vieții.

  Cu luminile în mâini și cu sufletul curat să primim darurile Învierii Domnului și să trecem (cuvântul Paște înseamnă trecere) de la moarte la viață, de la întuneric la lumină, de la întristare la bucurie, de la singurătate la comuniune, de la răutate și indiferență la solidaritate și comuniune sfântă, luminați de dragostea și Harul lui Dumnezeu.

  În această noapte, după Slujba Învierii, cu toții vom merge acasă, cu credința în îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos: „Voi sunteți lumina lumii” (Matei 5, 14-16), fiindcă, „Dumnezeu este Lumină și nici un întuneric nu este întru El” (1 Ioan 1,5).

  Suntem în „Anul omagial al persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” – 2023 în Patriarhia Română, încât să oferim mai multă dragoste și ajutor persoanelor vârstnice și să cântăm împreună cu Biserica spre slava lui Dumnezeu și spre zidirea noastră duhovnicească.

  Într-o lume încercată de conflicte, calamități, boală și însingurare, să fim mărturisitorii Învierii Domnului Hristos întru credință, dragoste, adevăr și lumină.

  Să nu uităm nici de cei care au plecat la viața veșnică, pomenindu-i, îngrijindu-le mormintele și aprinzând o lumânare la căpătâiul lor.

  Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Maica Domnului, Toți Sfinții și Sfinții Neamului Românesc să ne cuprindă pe toți în Înviere, Dragoste și Mântuire.

  Vă dorim tuturor, de aici și de departe, ca Hristos Domnul Cel Înviat din morți să vă dăruiască înțelepciune, multă sănătate, înțelegere și bucurie în familie și comunitate. Totodată să nu uităm, „să dăm mulțumire lui Dumnezeu, Care ne-a dat biruința prin Domnul nostru Iisus Hristos” (1Corinteni 15,57).

  Hristos a Înviat!

  Adevărat a Înviat!

  Cu dragoste și binecuvântare,

  Emilian Crișanul

  Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului”,

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.