joi, 29 februarie, 2024

Special Arad Logo

  „Nimic nu e nou sub soare”: O excursie empatică prin presa altor vremuri – astăzi despre Maniu, alcool, avioane și drepturi la replică (I)

  de Raluca Medeleanu | 2 septembrie 2014, 12:22 PM | Altădată | Cultură | Recomandările editorilor

  1

  ALTĂDATĂ este o rubrică dedicată istoriei presei locale – un omagiu adus acesteia. Redactorii Special Arad și-au propus să recupereze, în complicitate cu cititorii săi, din presa deceniilor de dinainte de război, bijuteriile mediatice cotidiene de ALTĂDATĂ.


  Cândva, demult, Facebook-ul, Wikipedia, Youtube-ul și Internetul în general, pluteau undeva prin cerurile digitale, așteptând nașterea celor care aveau să le facă elemente indispensabile vieții umane. Însă lumea dinaintea lor, pare-se, trăia bine merci și fără ele. Și era la fel de informată, dacă nu chiar mai bine…

  În epocile acelea îndepărtate, exista un lucru micuț numit „presă”. Știrile se printau pe foi frumos mirositoare, iar succesul pe care îl înregistra un articol sau altul nu se stabilea în funcție de numărul de vizualizări, ci în funcție de nivelul de interes pe care îl stârnea fiecărui cititor în parte.

  În rândurile de mai jos, vă invităm să redescoperim împreună știri demult uitate, apărute în urmă cu 84 de ani, în ziarul Românul, ce își avea redacția în Arad, pe strada Horia.

  Poate că cel mai frapant lucru pe care îl vom observa, aruncându-ne o privire peste prima pagină a numărului 32, este diferența de ton pe care o aveau știrile, în comparație cu cele contemporane. Astăzi, orice ziar prezintă situația României în contextul țărilor străine într-o lumină complet nefavorabilă, ca să nu zic chiar dezastruoasă, dar se pare că în 1930 personalitățile vremii erau extrem de mândre de statutul pe care îl avea țara și aveau speranțe mari legate de viitor. Priviți numai vorbele de laudă adresate de către Ștefan Cicio Pop, care credea cu tărie că România avea să ajungă „pivotul politicei mondiale în Orient”. Citind astăzi rândurile, parcă ne trezim involuntar cu un rânjet în colțul gurii. Însă un rânjet ce ne lasă în gură un gust amar…

  romanul2

  Pe lângă diferența de optică, mai sunt interesante de urmărit și ultimele inovații prezentate în ziar, cum ar fi incredibilul record de „sbor” realizat de aviatorul francez Costes, reușind pentru prima dată să traverseze cu avionul oceanul Atlantic, de la Paris, până la îndepărtatul New York, parcurgând 6600 km în nici mai mult, nici mai puțin de 37 ore și 14 minute!

  romanul4

  După ce v-ați delectat cu știrea de mai sus, pregătiți-vă pentru o știre bombă, care poate fi considerată cu ușurință „străbunica” anunțului TV „Pentru o viață sănătoasă, evitați excesul consumului de alcool”. Vă prezentăm societatea anti-alcoolistă a Bunilor Templieri care își îndemna cititorii, cu un ton categoric „Feriți-vă de beutură”.

  romanul3

  Iar în ceea ce privește nemulțumirea redacței unui ziar față de lipsa de profesionalism al celor de la alte ziare, nici cei de acum 80 de ani nu duceau lipsa preocupărilor de acest fel:

  romanul5

  În concluzie? De fiecare dată când crezi că ai aflat ceva nou, nu te bucura prea tare…nimic nu e nou sub soare. Cu siguranță s-a mai spus și de alții, cu multă vreme în urmă…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Oricine poate vedea că şi atunci funcţionau aceleaşi reguli de presă care funcţionează şi astăzi: să-i lăudăm pe-ai noştri (Cicio-Pop era ţărănist şi lăuda guvernul Maniu) şi să-i denigrăm pe adversarii politici (adică pe liberali şi organul lor de presă, Ordinea). Nimic nou (politic) sub soare. Există însă o singură şi mare diferenţă între cei de-acum şi cei de-atunci: bătrânii erau patrioţi, îşi iubeau ţara, se mândreau cu ea, spre deosebire de politicienii de azi, care-şi urmăresc doar interesele proprii, îşi denigrează ţara şi le este ruşine că sunt români.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.