Negocieri în curs pentru salariile compensatorii ale celor 700 de angajați disponibilizați după închiderea fabricii Greenbrier din Arad. Cine încasează cei mai mulți bani





De la anunțul că Greenbrier a decis închiderea fabricii Astra Rail de la Arad, lăsând fără locuri de muncă circa 700 angajați, sindicatul a avut întâlniri cu conducerea companiei, în vederea obținerii unor compensații satisfăcătoare.
În paralel au avut loc și întâlniri între Prefectura Arad și companie, respectiv între mai multe autorități locale, în cadrul Comisiei de Dialog Social, pentru a identifica soluții de sprijin pentru muncitori. Momentan, după primul rând de negocieri dintre sindicat și conducerea firmei au rezultat salarii compensatorii diferite, în funcție de vechimea fiecărui angajat.
Greenbrier România a luat decizia de a închide fabrica din Arad în 7 aprilie, începând în acea zi procedura de concediere colectivă la AJOFM Arad pentru 699 persoane. Compania a motivat decizia prin prisma provocărilor din industrie, a creșterii costurilor operaționale și a problemelor logistice generate de vechimea unității și amplasarea urbană. Decizia companiei a fost influențată și de posibila anulare a unei comenzi din SUA, afectată de taxe vamale mai mari.
Ciprian Pele, liderul de sindicat de la Astra Rail Greenbrier, a declarat pentru Special Arad că personalul cu o vechime de peste 8 ani va primi cea mai mare compensație salarială. El a menționat însă că nu s-a semnat încă nimic, negocierile urmând să continue după această perioadă de concedii.
„Încă nu e definitiv. Suntem în concediu săptămâna aceasta. Am primit o ofertă pentru cei cu vechime între 0 și 5 ani de salarii compensatorii conform contractului colectiv de muncă (2 salarii, n.red.), pentru cei între 6 și 7 ani 3 salarii, iar cei cu vechime de 8 ani 6 salarii. După perioada de concediu, din 28 încolo, mai urmează o întâlnire, dar încă nu s-a programat o dată exactă”, a spus liderul de sindicat.
După vestea închiderii fabricii, mai mult de 10 firme din Arad și Timișoara au făcut vizite la fața locului, pentru a discuta cu muncitorii posibilitatea de angajare, însă momentan nu s-a semnat vreo angajare concretă.
„Ceva concret nu știu. Fiecare și-a lăsat CV-ul, dar din câte știu la nimeni nu e încă nimic sigur”, a spus Ciprian Pele, adăugând că situația cea mai delicată este în cazul angajaților care sunt soț și soție, care la momentul încetării contractului nu vor avea venituri din altă parte.
Fabricile Greenbrier din Caracal și Drobeta Turnu Severin continuă activitatea
Pe de altă parte, Greenbrier își va consolida activitatea în fabricile din Caracal și Drobeta Turnu Severin, unde intenționează să continue investițiile și să onoreze comenzile existente.
Potrivit publicației Ziarul Financiar, Astra Rail Industries, parte din Greenbrier, a înregistrat în 2023 o creștere de 12% a numărului de angajați (aproape 2.300) și o creștere a afacerilor cu 50%, ajungând la 1,2 miliarde lei. Cele trei fabrici ale companiei au o capacitate de 5.000 de vagoane/an, cea mai mare din Europa, însă produc preponderent pentru export, din cauza lipsei cererii interne.
În România, lipsa sprijinului pentru producția locală și preferința pentru produse străine au dus la dispariția multor fabrici, iar cei rămași, inclusiv Alstom, Astra Vagoane Călători sau Softronic, sunt nevoiți să caute comenzi în afara țării.
Concedierea colectivă de la fabrica din Arad va intra în vigoare la final de iunie.
Citește și:
Comentariile portalului
Cu tot respectul, cred că nu ar trebui să ne așteptăm la elevi perfecți pentru că aceștia pur și simplu nu există. Fiecare dintre ei au (...)
Trist dar adevarat
Urat